Vind jij ook dat een hometrainer nog niet echt helemaal aanvoelt als een gewone fiets? Wat zou je ervan vinden als je op een hometrainer zou kunnen fietsen net zoals in het echte leven, met behulp van Zwift?
Niet elke hometrainer biedt de mogelijkheid om Zwift te gebruiken, maar wij hebben voor jou de TOP 3 hometrainers met Zwift uitgezocht.
Eerst zal ik je wat meer vertellen over de applicatie zelf. Vervolgens zullen we onze koopgids overlopen en nadien zal ik jullie duidelijk uitleggen hoe Zwift werkt.
Blijf zeker tot het einde lezen, want daar kom je te weten wat het verschil is tussen Zwift op een hometrainer vs Zwift op een fietstrainer.
Top 3 beste hometrainers met Zwift
Later op deze pagina bespreken we wat Zwift precies is en wat de voordelen zijn van deze trainingsapplicatie. Maar eerst ontdek je de drie beste hometrainers met Zwift.
1. Flow Fitness Perform B3i Hometrainer
De eerste hometrainer die volgens mij absoluut de eerste plaats verdiend op onze lijst, is deze Flow Fitness Perform B3i. Het is een erg kwalitatief fitnesstoestel dat erg stevig en robuust gebouwd is. Naast het feit dat het een echte krachtpatser is, beschikt hij ook over heel wat mogelijkheden om te helpen bij de revalidatie en dergelijke.
Een van de belangrijkste punten voor een kwalitatieve hometrainer, is dat hij erg stevig op zijn poten staat. Zeker wanneer de hometrainer ook voor revalidatie zal gebruikt worden, moet je hier rekening mee houden. Tijdens het fietsen via Zwift, kan het ook zijn dat je hier en daar een beetje te enthousiast in het spel opgaat. Dan wil je er toch honderd procent op kunnen vertrouwen dat de hometrainer niet om valt.
Deze Flow fitness hometrainer beschikt over eeen erg comfortabel zadel, zodat je heerlijk kunt trainen samen met vrienden via Zwift. Net zoals je in de zomer een hele namiddag zou gaan fietsen, kun je nu ook gerust een hele namiddag via Zwift oefenen.
Naast het comfortabele zadel, is ook het stuur in hoogte verstelbaar. Op die manier kies je zelf in welke houding je fietst. Het stuur is bovendien niet zomaar een stuur, want er zitten ook hartslagsensoren in verwerkt om die gegevens te kunnen registreren.
Weet je waarom dit volgens mij de allerbeste hometrainer is die je kunt gebruiken met Zwift? Omdat hij over maar liefst 69 weerstandsniveaus beschikt. Gedurende jouw fietsronde zal de weerstand heel geleidelijk aan verhoogd of verlaagd kunnen worden. Dat zorgt meteen voor een optimale gebruikerservaring.
2. Flow Fitness Turner DHT2500i Hometrainer
De tweede hometrainer met Zwift die het lijstje heeft gehaald, is deze Flow Fitness Turner. Deze hometrainer ziet er in vergelijking met de vorige misschien wat minder spectaculair uit, maar hij beschikt wel over fantastische kwaliteiten.
Het apparaat beschikt over een belastbaar gewicht van 140 kilogram, dus voor de meeste mensen is dit toestel zeker geschikt. Meer zelfs, het toestel wordt speciaal verkocht om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.
Om gewicht te verliezen, is het uiteraard wel belangrijk dat je gemotiveerd blijft, want op een of twee weken zal dat niet lukken. Door Zwift te gebruiken via deze hometrainer, zou de motivatie alleszins al geen probleem mogen zijn. Het toestel beschikt over een tablethouder, zodat je die zelf makkelijk kunt bevestigen. Nog een handige feature, is dat deze hometrainer ook nog beschikt over een USB poort, zodat je jouw tablet ook kan opladen tijdens het fietsen.
Het aantal weerstandsniveaus van deze hometrainer is beduidend minder dan van de eerste die we hebben besproken, maar ook deze beschikt nog steeds over voldoende niveaus. Met de 32 niveaus heb je nog steeds voldoende mogelijkheden en kan je nog steeds fantastisch trainen met Zwift.
Wil je een keertje geen gebruik maken van Zwift? Ook dan zal jij je niet snel gaan vervelen, want deze hometrainer heeft ook nog eens 24 ingebouwde trainingsprogramma’s die je kan gebruiken. Daarnaast zijn er zelfs nog een 4 programma’s voor verschillende gebruikers, een hartslagprogramma en een wattage programma.
Met deze hometrainer heb je dus enorm veel vrijheid. Je kan trainen hoe je zelf wil. Op het display krijg je tijdens de training ook meteen alle relevante gegevens te zien. Daaronder vallen uiteraard de snelheid en de afstand, maar ook jouw hartslag en het aantal verbrande calorieën.
3. Tunturi Performance E50 Hometrainer
De derde Zwift hometrainer die ons lijstje heeft gehaald, is er geen van Flow Fitness, maar wel van het opkomende merk Tunturi.
Deze Tunturi E50 performance biedt niet alleen toegang tot Zwift, maar ook tot andere erg populaire apps. Net dat maakt dat deze hometrainer geschikt is voor langdurig gebruik. Ben jij iemand die gewoon niet graag buiten fietst, of is het voor jou misschien niet meer mogelijk om echt te fietsen? Dan is deze hometrainer met Zwift de ideale keuze.
Naast Zwift kan je deze hometrainer ook gebruiken met de iConsole + app, om zo door de echte wereld te fietsen, of met Kinomap.
Deze hometrainer beschikt over diverse programma’s met een opbouwende moeilijkheidsgraad. Er zijn programma’s voor beginners, voor gemiddelde personen, voor echt gevorderde sporters en daarnaast ook een hartslagprogramma.
Met zijn 32 weerstandsniveaus komt hij aardig in de buurt van de twee andere toestellen, maar qua prijs zit hij zeker wat lager dan de eerste twee. Qua prijs-kwaliteitverhouding is dit echt een top hometrainer.
Ook wat het comfort betreft moet deze Tunturi niet achterblijven bij de andere twee modellen. Zowel het zadel als het stuur zijn verstelbaar.
Bovendien staat ook dit toestel stevig op de grond en is het gemaakt van oerdegelijke materialen. Het laswerk is van prima kwaliteit, zodat je er lang zult kunnen van genieten.
Wat is Zwift precies?
Dat Zwift een populaire applicatie is, dat weet iedereen. Je ziet de naam dan ook erg vaak opduiken op allerlei platformen. Maar wat is Zwift nou precies? Waarvoor kun je Zwift gebruiken?
Wel, door Zwift te gebruiken in combinatie met een hometrainer, verander je jouw fitnessruimte onmiddellijk in een hele digitale fietswereld.
Het is een applicatie die je meeneemt naar een fantastische wereld, waarin je verschillende parcours kunt uittesten. Zwift doet een beetje denken aan de games die je vroeger voor je Nintendo Wii kon kopen.
Alleen voelt het fietsen veel echter aan, aangezien je nu zelf op een hometrainer zit. Eens je Zwift hebt opgestart, zie je jezelf terug als personage in de digitale wereld. Het is nu de bedoeling om te trainen op een bepaald parcours, of je kan het zelfs tegen vrienden opnemen.
Zwift is dus zo ontworpen om het indoor fietsen terug leuker maken. Met behulp van Zwift heb je namelijk nooit meer het gevoel of je doelloos zit te trappen, en toch niet voorruit gaat.
Indien jouw hometrainer ook op een interactieve manier met Zwift samenwerkt, dan wordt fietsen op de hometrainer zelfs een echte belevenis.
In dat geval past de hometrainer de weerstand namelijk automatisch aan, aan de situatie in jouw virtuele wereld. Rijd je op een steile berg? Dan zal de weerstand automatisch verhoogd worden, hetzelfde geldt wanneer er meer wind staat. Rijd je daarentegen naar beneden, dan zal de weerstand net verlaagd worden.
Zwift is dus een interactieve applicatie, die je kunt gebruiken op bepaalde hometrainers.
Wat zijn de voordelen van trainen met behulp van Zwift?
Trainen met Zwift zorgt ervoor dat je je nooit meer gaat vervelen tijdens het indoor sporten. Veel mensen verliezen al snel de motivatie wanneer ze enkel binnenshuis kunnen sporten.
Ook al regent het dat het giet, toch zouden sommigen liever buiten een toertje maken dan dat ze de hele tijd tussen die vier muren zitten. Met Zwift heb je dat probleem niet meer, want die ene applicatie maakt jouw trainingen meteen een heel stuk boeiender. Trainen met Zwift, is als rijden op een realistisch parcours.
Je kunt lekker alleen oefenen, maar ook heb je de mogelijkheid om het tegen anderen op te nemen. Maak er een heerlijke ronde van en versla jouw tegenstanders oals nooit tevoren.
Zwift werkt erg eenvoudig op dat gebied en toch biedt het erg veel mogelijkheden. Zwift zorgt er ook voor dat je op een veilige manier ruwe banen kunt ontdekken. In het echte leven zou je waarschijnlijk nooit op de rand van een steile klif gaan rijden.
Op Zwift kun je gewoon voelen wat het is, zonder jouw leven in gevaar te brengen.
Bovendien hoef je ook niet noodzakelijk nog op de weg te gaan, dus je kunt altijd lekker van thuis uit sporten. Geen risico meer om aangereden te worden en altijd droog weer, zelfs als het op jouw scherm begint te regenen.
Nog een extra voordeel, is dat de software van Zwift ook in staat is om al jouw prestaties te registreren en te bewaren. Door deze gegevens nadien te bekijken, heb je een goed beeld van hoe je er op dat moment voor staat.
Daarbovenop krijg je ook een goed inzicht in de verbeterpunten. Meten is weten zegt men altijd, en het klopt nog ook.
Wat heb je nodig om te trainen met zwift?
Om te trainen met zwift heb je natuurlijk een aantal zaken nodig. Voor de hand liggend, is dat je moet beschikken over een kwalitatieve hometrainer.
De hometrainer moet, net zoals deze die ik hierboven heb geselecteerd, beschikken over de juiste connectiviteitsfuncties. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat niet elke hometrainer die beschikt over bluetooth, compatibel is met Zwift.
Voor de aankoop zal je altijd goed moeten bekijken of de hometrainer die jij in je hoofd hebt, ook effectief compatibel is met Zwift.
Veel mensen stellen zich de vraag of ze Zwift niet kunnen gebruiken zonder dat hun hometrainer daarvoor bestemd is, maar in dat geval zal je personage nooit op het scherm verschijnen. Bovendien is het ook de bedoeling dat jouw hometrainer interactief gaat samenwerken met Zwift. Er is overduidelijk meer nodig dan een bluetooth verbinding.
Naast de hometrainer, zijn er nog enkele dingen die je noodzakelijkerwijs nodig hebt om Zwift te kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele optionele artikelen beschikbaar om de training nog leuker of makkelijker te maken. Hieronder kom je te weten welke dat zijn.
Een abonnement op Zwift
Iedereen die een hometrainer heeft gekocht die compatibel is met Zwift, kan het programma twee weken gratis gebruiken.
Nadien heb je helaas een abonnement nodig om verder gebruik te kunnen maken van deze applicatie. Tijdens de proefperiode kun je uitzoeken of de Zwift app echt wel iets voor jou is.
Het feit dat er zoveel mogelijkheden in verwerkt zitten, vindt ik persoonlijk dat de app zijn geld meer dan waard is.
Snelheidssensor met ANT+ (vaak nodig bij fietstrainer)
Om nauwkeurig jouw snelheid te bepalen, kan ook een snelheidssensor van pas komen. Let goed op of er in jouw hometrainer al één is ingebouwd of niet.
Naast de sensor zelf, is het natuurlijk ook belangrijk dat je beschikt over een ontvanger voor de gegevens die de sensor registreert.
Een tablet of smartphone
Om Zwift te gebruiken, moet je de applicatie natuurlijk ook wel kunnen draaien. Op het scherm van jouw smarphone of tablet kan je jouw fietsend personage tevoorschijn toveren.
Hoewel er velen zijn die beginnen met hun smartphone, zou ik steeds aanraden om meteen voor een tablet te kiezen. Het scherm van de smartphone is in mijn ogen te klein om een goed beeld te hebben over het spel.
Optionele extra sensoren
Sommigen vinden het fijn om gebruik te maken van de hartslagsensoren in het stuur, anderen vinden net dat het totaal niet praktisch is om de hele tijd je handen aan het stuur te houden.
Om het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, zou je kunnen kiezen voor een externe hartslagmeter. Deze meter wordt normaal gezien verkocht in de vorm van een borstband die je makkelijk rond jouw lichaam kunt bevestigen. Op die manier worden jouw hartslaggegevens nauwkeurig geregistreerd en hoef je niet de hele tijd jouw handen op de sensoren te drukken.
Naast de hartslagmeter, kan ook een vermogensmeter van pas komen om nauwkeurig te meten hoeveel kracht jouw lichaam uitoefent.
Een vermogensmeter wordt vooral gebruikt voor mensen die aan het revalideren zijn, omdat zij zich in geen geval mogen overbelasten. Toch kan eigenlijk iedereen baat hebben bij een vermogensmeter, om zo optimaal te presteren en jezelf continu te blijven verbeteren.
Extra hulpmiddelen
Naast de specifieke sensoren, zijn er ook een aantal hulpmiddeltjes die je zou kunnen klaarleggen voor tijdens de training zelf.
Het eerste is een natte theedoek, of eventueel een handdoek. Aangezien er echt zware parcours tussenzitten in de Zwift app, kan het wel handig zijn om af en toe jouw voorhoofd wat nat te maken.
Voor in de zomer wordt heel vaak aangeraden om het apparaat op een plaats te zetten waar het raam open kan, zodat je zeker voldoende verluchting hebt.
Wat je zeker ook zult nodig hebben tijdens jouw Zwift training, is voldoende drinken. Sommige hometrainers beschikken reeds over een houder voor een drinkfles, maar helaas zijn er nog steeds heel veel hometrainers die dat nog niet standaard hebben.
Daardoor zijn er nog te veel sporters die te weinig drinken waardoor ze gedehydrateerd raken. In het geval je geen bidonhouder hebt, kijk dan of je een externe houder kunt aanschaffen die je aan jouw hometrainer kunt bevestigen.
Wat je ook zou kunnen doen, is een klein kastje wat dichterbij schuiven, zodat je meteen aan jouw waterfles aan kunt.
Trainen met een hometrainer of met een fietstrainer op Zwift?
Zwift is een applicatie om te fietsen, die je niet enkel en alleen kunt gebruiken op jouw hometrainer. Er zijn namelijk ook erg veel mensen die sporten via Zwift op een fietstrainer.
Het grote verschil tussen een hometrainer en een fietstrainer, is dat je bij die laatste gewoon op jouw eigen fiets zit. Een hometrainer is een fiets op zich, maar een fietstrainer is niet meer dan een apparaat waar je jouw eigen fiets op kunt plaatsen.
Doordat je bij een fietstrainer effectief op de fiets rijdt, die je ook outdoor zou gebruiken, voelt de ervaring nog veel echter aan. Ook is het gebruik van een fietstrainer beter voor mensen die echt op competitief niveau trainen voor een outdoor wedstrijd.
Welke je kiest hangt natuurlijk helemaal af van wat je zelf liefst wil. Hou er wel rekening mee, dat een fietstrainer over het algemeen wel wat duurder is dan een hometrainer, omdat dit de apparaten zijn die ook door echte professionals worden gebruikt.
Bovendien heb je al een vrij goed model nodig om hem te kunnen gebruiken in combinatie met Zwift. Hou er zoals hierboven beschreven rekening mee dat je over bepaalde sensoren moet beschikken om Zwift te kunnen gebruiken, zeker op een fietstrainer.
Hier bekijk je de beste Zwift fietstrainers >>
Tot slot
Hopelijk heb je nu voldoende informatie over de Zwift app en over alles dat erbij komt kijken. Zwift is een leuke manier om binnenshuis te kunnen trainen.
De app biedt bovendien erg veel mogelijkheden, waaronder ook de mogelijkheid om met anderen te fietsen. Hou rekening met de benodigdheden voor Zwift en laat je inspireren door onze TOP 3 hometrainers die compatibel zijn met de app.
Wil je zelf alle Zwift hometrainers vergelijken? Klik dan op de knop hieronder:
Meer koopgidsen:
- De ultieme hometrainer test
- Hometrainers met scherm
- Beste hometrainers apps
- Hometrainers met Bluetooth
- Beste hometrainers voor virtueel fietsen
Heb je vragen of opmerkingen? Laat het mij even weten in een reactie hieronder!
Hoi,
Werkt de Zwift app ook op een Smart Tv.
Hilbrand.
Hallo!
In sommige gevallen moet dit wel lukken. Als je de Zwift app op je telefoon hebt, kan je via ‘screen mirroring’ het scherm delen met een Smart TV.
Zorg er dan wel voor dat zowel de telefoon waar de app op staat, als de Smart TV met hetzelfde wifi netwerk zijn verbonden.
Hopelijk gaat het lukken, veel training plezier!