Het vliegwiel van een hometrainer: Wat je moet weten

Maak je een vergelijking tussen verschillende hometrainers? Dan is het advies om goed op de specificaties van de hometrainer te letten.

Veel van deze specificaties spreken voor zich, maar wat houdt het gewicht van het vliegwiel nou precies in? En wat is de functie van een vliegwiel überhaupt?

In dit artikel vind je alle informatie over het vliegwiel van een hometrainer.

Wat is het vliegwiel van een hometrainer precies?

Het vliegwiel op een hometrainer is een verzwaard wiel dat is bevestigd aan de pedalen, via een reeks tandwielen. Het vliegwiel draait rond wanneer je begint te trappen op de hometrainer.

Op je normale fiets kom je vooruit door te trappen. De trappende beweging drijft de fietsbanden aan, waardoor je in beweging komt.

Dit is bij een hometrainer deels het geval; de trappende beweging drijft iets aan, maar de fiets komt niet in beweging. Het onderdeel dat je door de trappende beweging aandrijft, is het vliegwiel.

Zou een hometrainer géén vliegwiel hebben? Dan is het niet mogelijk om de trappende beweging te maken.

Overigens zit een vliegwiel ook op andere fitnessapparaten, zoals een crosstrainer en indoor bike.

Wat zijn de functies van het vliegwiel?

  • Weerstand genereren: Het vliegwiel is verbonden met een remsysteem dat weerstand biedt wanneer je trapt. Door de weerstand te verhogen, kun je de intensiteit van je training verhogen, waardoor je meer kracht moet zetten om het vliegwiel rond te laten draaien.
  • Soepele beweging: Het vliegwiel helpt bij het handhaven van een constante en soepele fietsbeweging. Het momentum van het zware wiel zorgt ervoor dat je trappen minder schokkerig aanvoelen, wat resulteert in een comfortabelere en natuurlijkere fietservaring.
  • Gelijkmatige training: Het vliegwiel helpt bij het creëren van een gelijkmatige trapbeweging, waardoor je je spieren gelijkmatig kunt belasten en minder kans hebt op ongemakken of blessures.
  • Realistisch fietsgevoel: Door het gebruik van een vliegwiel wordt het gevoel van fietsen in de buitenlucht beter nagebootst. Het geeft een meer realistische ervaring dan wanneer je alleen met een lichter wiel zou trappen.

Het gewicht van het vliegwiel

Kijk je naar de specs van een hometrainer, zie je altijd het gewicht van het vliegwiel benoemd staan. Volledig logisch, aangezien dit gewicht bepalend is voor tal van factoren.

In een ideale wereld is een vliegwiel relatief zwaar. Des te zwaarder een vliegwiel is, des te makkelijker de omloop van het vliegwiel gaat.

Het is echter niet zo dat het gewicht van een vliegwiel alles bepalend is. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor hele goede hometrainers met een relatief licht vliegwiel.

Dit komt puur doordat er meer en meer onderdelen van een hometrainer bepalend zijn voor het ronddraaien van de trappers.

Samenwerking met andere onderdelen

Een vliegwiel is geen opzichzelfstaand onderdeel. Je hebt namelijk alleen iets aan een vliegwiel als bijvoorbeeld de trappers hier aangekoppeld zitten.

Door op de trappers kracht te zetten, breng je het vliegwiel in beweging. Des te zwaarder dit vliegwiel is, des te meer kracht je hier overigens voor moet zetten.

Is het vliegwiel eenmaal op gang gekomen? Zoals je hierboven hebt gelezen, zorgt een zwaar vliegwiel voor een makkelijke rotatie.

Na verloop van tijd is het echter ook zaak dat je het vliegwiel af kunt remmen. Om dit voor elkaar te krijgen, kan een fabrikant uit meerdere remsystemen kiezen:

  • Remblokken: deze blokken zorgen voor een wrijving op het vliegwiel, net zoals dit bij een normale fiets het geval is.
  • Een band of riem: als een vliegwiel een band of een riem heeft, wordt deze bij het remmen steeds strakker getrokken. Door deze beweging krijgt het vliegwiel met weerstand te maken, waardoor het tot stilstand komt.
  • Magneten: ook met behulp van magneten kan een vliegwiel afgeremd worden.
  • Inductieremsysteem: hierbij wordt er ook gebruik gemaakt van magneten, maar dan met behulp van een elektronische puls.

Is een zwaar vliegwiel altijd goed?

Over het algemeen werkt een zwaarder vliegwiel het beste. Dat neemt echter niet weg dat je ook prima voor een hometrainer met een lichter vliegwiel kunt kiezen.

Bij voorkeur kies je sowieso een vliegwiel in combinatie met een magnetisch remsysteem. In de afgelopen jaren is gebleken dat dit de best mogelijke combinatie is.


Meer informatie: