Tegenwoordig komt de virtuele realiteit al erg veel voor in onze werkelijkheid. We gebruiken virtuele werelden soms ter vervanging van de echte wereld, maar soms gebruiken we de virtuele beelden ook als aanvulling op de gewone wereld.
In het eerste geval spreekt men van virtual reality, in het andere geval spreekt men over augmented reality. Men is deze innovatieve technologieën de laatste jaren als maar meer gaan gebruiken om ons het leven makkelijker te maken.
Ook binnen de sport heeft virtuele realiteit een belangrijke plaats gekregen. Vandaag gaan we het hebben over virtueel fietsen op een hometrainer.
Wat is virtueel fietsen op een hometrainer precies?
Wat houdt dat nou precies in, virtueel fietsen op een hometrainer?
Wel, wanneer je virtueel fietst op een hometrainer, dan ben je eigenlijk gewoon aan het trainen op jouw hometrainer. Het grote verschil met gewoon fietsen op een hometrainer, is dat je op een scherm te zien krijgt waar je zogezegd aan het fietsen bent.
Net alsof je je midden in een spel bevindt, kan je op die manier virtueel trainen.
Meestal kiest men ervoor om zijn tablet aan te sluiten op de hometrainer, om op die manier virtueel te kunnen fietsen. Belangrijk om op te merken, is dat jouw hometrainer daar wel specifiek moet voor gemaakt zijn.
Indien jouw fitnessapparaat niet beschikt over bluetooth connectiviteit, dan zal je ook geen ander apparaat kunnen koppelen.
Tegenwoordig zijn er wel al andere hometrainers op de markt, die al over een ingebouwd touchscreen display beschikken, hetwelk ook gebruik maakt van Android.
Het speciale aan dit virtuele fietsen, is dat jouw hometrainer interactief zal gaan samenwerken met het apparaat waarop je de app voor virtueel fietsen gebruikt.
Ga jij harder rijden op de hometrainer, dan zal je ook op het scherm sneller vooruit gaan. Ga je daarentegen trager rijden, dan ga je ook trager vooruit.
Omgekeerd werkt het ook. Indien je in de virtuele wereld een heuvel moet oprijden, dan zal de weerstand van jouw hometrainer ook automatisch worden verhoogd.
Op die manier moet je zelf meer moeite doen, en heb je het gevoel alsof je echt naar boven aan het rijden bent. Er bestaan verschillende apps waarmee je virtueel kunt fietsen.
Zo is er bijvoorbeeld Zwift, waarmee je net in een echte wereld rijdt. Ook is er iConsole+, waarmee je een route kunt uitstippelen, en die kunt volgen. Er zijn daarnaast nog heel wat andere apps, maar dit zijn de populairste.
De beste hometrainers voor virtueel fietsen
Eerst en vooral zal ik je laten kennismaken met 3 fantastische hometrainers die je kunt gebruiken om virtueel te gaan fietsen.
Bij elk apparaat zal ik je kort iets vertellen over de eigenschappen. Nadien kom je meer te weten over de voordelen van virtueel fietsen en tot slot zullen we het hebben over enkele bekende apps.
VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer Hometrainer
De eerste hometrainer die ik voor jou heb geselecteerd, is niet zomaar de eerste de beste. Deze geweldige VrituFit hometrainer is geschikt om virtueel te fietsen, maar daarnaast beschikt hij ook nog over tal van andere kwaliteiten. Wat ook erg opvalt bij deze hometrainer, is dat hij qua prijs erg goed meevalt.
Deze kwalitatieve hometrainer weegt op zichzelf 31 kilogram. Daarmee staat hij vrij stevig op de grond. Doordat hij gemaakt is van degelijke materialen, is het maximale belastbare gewicht van deze hometrainer niet minder dan 150 kilogram.
Via de trainingscomputer kan je kiezen uit maar liefst 24 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. De focus van deze programma’s ligt telkens ergens anders, zodat je voor verschillende doelen kunt trainen.
We waren uiteraard op zoek naar een hometrainer die beschikt over bluetooth connectiviteit, en die compatibel was met enkele apps om virtueel te trainen.
Deze Virtufit hometrainer kan je koppelen met apps als iConsole +, met Kinomap en met Strava. Op die manier kan je niet alleen virtueel fietsen, maar ook jouw trainingsgegevens achteraf bekijken.
Wat je met deze apps kunt doen, daar zal ik je straks wat meer over vertellen. Bekijk steeds goed welke apps nog te koppelen zijn op het moment dat je de hometrainer koopt, want soms durft men dat eens te veranderen.
Hometrainer – Hammer Cardio Motion BT
Een tweede hometrainer die geschikt is om virtueel te fietsen, is deze Hammer Cardio Motion BT. Deze hometrainer is vooral erg leuk om te gebruiken met een app als Kinomap. Erg leuk aan deze hometrainer, is dat hij net als de vorige beschikt over een ergometer.
Dat is een toestel waarmee je erg nauwkeurig kunt meten hoeveel kracht jouw lichaam levert tijdens het sporten. Meestal worden dit soort toestellen dan ook gebruikt voor mensen die moeten revalideren na een ongeval of blessure.
Met deze Hammer hometrainer heb je de mogelijkheid om te kiezen uit maar liefst 22 voorgeprogrammeerde programma’s.
Door af en toe te wisselen tussen deze programma’s, ga je je nooit vervelen tijdens het sporten. Dat is ook meteen een van de redenen waarom virtueel fietsen zo leuk is.
De computer van deze hometrainer is ook vrij uitgebreid voor in zijn prijsklasse. Je hebt de mogelijkheid om heel wat trainingsgegevens zomaar van het scherm af te lezen.
Tunturi Endurance E80 Hometrainer
De laatste van de drie is misschien wel de duurste, maar hij beschikt dan ook over het meeste mogelijkheden. Deze hometrainer beschikt namelijk over maar liefst 43 verschillende trainingsprogramma’s.
Daarmee kun je echt al veel doen. Daarenboven heeft Tunturi, het merk van deze hometrainer, een eigen app ontwikkeld waarmee je virtueel kunt sporten. Tunturi Routes is te downloaden op verschillende apparaten, die je via bluetooth aan de hometrainer kunt koppelen. Naast Tunturi routes, is deze semiprofessionele hometrainer ook nog compatibel met Kinomap.
Deze hometrainer is heel makkelijk instelbaar en biedt alle comfort die je je maar kunt wensen. Doordat vele onderdelen verstelbaar zijn, is het ook een erg ergonomisch toestel. Gezien de robuuste materialen waarvan deze Tunturi hometrainer is gemaakt, weegt hij zelf meer dan 47 kilogram. Zijn maximale belastbare gewicht ligt dan ook vrij hoog, namelijk op 150 kilogram.
Gezien de vele mogelijkheden en het hogere prijskaartje, lijkt deze hometrainer me vooral geschikt voor mensen die nogal gefietst hebben. Wil je enkel testen of het fietsen iets voor jou is, dan kan je misschien beter voor een basismodel kiezen.
Wat zijn de voordelen van virtueel fietsen?
Laatst had ik met een van mijn vrienden een discussie over virtueel fietsen. Hij is nogal anti technologie, dus het was niet zo makkelijk om hem uit te leggen waarom je in godsnaam virtueel zou gaan rijden.
Toch heeft hij me op het einde van de avond gezegd dat het misschien niet zo slecht was om eens virtueel te trainen.
Motivatie
Een belangrijk voordeel van virtueel trainen, is natuurlijk dat het minder saai is dan gewoon op een hometrainer te fietsen.
In de winter wanneer het buiten te koud is om echt te gaan fietsen, schakelen veel mensen over op de hometrainer. De eerste week zijn ze nog erg gemotiveerd, want het voelt weeral aan als iets nieuws.
Toch raken veel amateurs al snel ontmoedigd, door het feit dat alles steeds hetzelfde is. Je kunt wel afwisselen tussen de voor geïnstalleerde trainingsprogramma’s, maar uiteindelijk biedt ook dat niet zoveel variatie als echt fietsen. Bovendien blijf je steeds op dezelfde muren voor je uit staren.
Door virtueel te fietsen, zie je telkens andere beelden voorbijkomen. Oftewel train je op andere routes, ofwel zie je af en toe anderen voorbij rijden als je de multiplayer stand hebt gekozen. Door virtueel te gaan fietsen, is de kans veel minder groot dat je geneigd zou zijn om het op te geven.
Sensatie in alle veiligheid
Lijkt het je ook niet leuk om eens op een steile klif te gaan rijden? Zulke spannende acties zouden wel eens de moeite waard zijn, maar het is in het echte leven vaak veel te gevaarlijk.
Het is niet de bedoeling dat je jouw leven op het spel gaat zetten voor een spannende fietstocht.
Via virtueel fietsen, heb je wel de mogelijkheid om dit soort spannende parcours te berijden, maar dan wel in alle veiligheid. Terwijl je lekker op jouw hometrainer zit, kun je virtueel gerust de spannendste stunts gaan opzoeken.
Ook over het algemeen is virtueel fietsen veel veiliger dan in het echte leven. Er gebeuren namelijk nog steeds heel veel ongelukken tussen automobilisten en fietsers, enkel en alleen omdat de ene de andere niet had zien komen. Door binnen te sporten, loop je het risico niet dat men jou te laat ziet.
Wat zijn de nadelen van virtueel fietsen?
Een eerste nadeel is zeker niet geldig voor iedereen. Er zijn namelijk heel wat mensen die op een hometrainer rijden in een afgesloten kamer.
In dat geval, krijg je tijdens het virtueel fietsen geen frisse lucht, zoals je die buiten zou krijgen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mensen die virtueel rijden op een hometrainer, maar gewoon algemeen voor iedereen die indoor sport.
Het is altijd beter om je in een ruimte te zetten waar je het raam af en toe eens kunt openen. Frisse lucht is namelijk niet alleen goed voor een betere uithouding, maar ook voor je hersenen.
Een ander nadeel van virtueel sporten, is dat je voor de meeste apps een abonnement moet nemen. Persoonlijk vind ik dat niet zo’n probleem, want in de wielerclub betaal je nog veel meer voor jouw lidmaatschap.
Daarenboven motiveert het me ook om meer te sporten. Als je weet dat je een tientje hebt betaald om die app te kunnen gebruiken, dan zal je hem ook vaker proberen te gebruiken.
Apps om virtueel te fietsen
Zoals ik daarnet al zei, zijn er verschillende apps op de markt waarmee je virtueel kunt fietsen. Afhankelijk van wat je precies definieert als virtueel fietsen, kan je best voor een toestel kiezen dat compatibel is met een bepaalde app.
Er zijn apps beschikbaar waarin je letterlijk een echte wereld ziet waarin je kunt rijden, dan zijn er ook apps waarin je in een spelletjeswereld zit en tot slot zijn er ook apps waarmee je enkel routes kunt volgen.
Hier zal ik van elke soort de populairste apps kort voorstellen.
Kinomap en Tunturi routes
Kinomap stelt verschillende trainingsvideo’s ter beschikking. Het doel daarvan, is om op dezelfde snelheid te fietsen als het beeld.
Op die manier krijg je letterlijk het gevoel alsof je midden in de applicatie aan het rijden bent. Daarnaast is het ook mogelijk om via kinomap een wedstrijd te organiseren tegen andere spelers.
Bij Kinomap krijg je wel beelden te zien uit de echte wereld, maar het programma is niet zo interactief. Wil je echt virtueel kunnen fietsen, net zoals je in de echte wereld zou doen?
Dan is de Tunturi routes app een betere keuze. Daarin bepaal je helemaal zelf op welke manier je gaat rijden: snel, traag of intervallen… De app geeftje het gevoel alsof je buiten aan het trainen bent.
iConsole +
Een andere populaire app, maar die voor sommige mensen niet voldoet aan het concept virtueel fietsen, is de iConsole + app. In deze app zie je namelijk niet letterlijk het parcours waar je op rijdt.
Je krijgt enkel een kaart te zien, waarop je dan de route kunt volgen. Toch vind ik dat deze app ook voldoet aan het concept, omdat de hometrainer wel degelijk interageert met de situatie op de kaart.
Zwift
Tot slot is er ook nog de uiterst populaire app Zwift. Zwift lijkt qua ontwerp een beetje op Tunturi routes. Het grote verschil is echter, dat je op Zwift niet in de echte wereld kunt rijden, maar dat je in een geïmproviseerde wereld zit.
De parcours zijn steeds op een indrukwekkende wijze ontworpen, zodat je wel objecten uit de eigen wereld kunt herkennen, maar het programma is eerder gemaakt in tekenfilm stijl.
Tot slot
Ik denk dat je op deze manier wel genoeg informatie hebt over virtueel fietsen. Weet dat je niet zomaar met elke hometrainer gebruik kunt maken van deze virtuele apps.
Het is te zeggen, om er optimaal gebruik van te kunnen maken moet jouw hometrainer beschikken over de juiste connectiviteitsfuncties. Kijk zeker eens in het lijstje met beste hometrainers virtueel fietsen.
Misschien vind je dit ook interessant:
- Afvallen op de hometrainer
- Beste hometrainers met scherm
- De allerbeste opvouwbare hometrainers
- Hometrainer met programma’s
- Onze hometrainer test
Heb je vragen of opmerkingen? Laat het mij even weten in een reactie hieronder!
Beste,
Graag zouden wij onze bewoners (personen met een verstandelijke handicap) het fietsen op de hometrainer aangenamer en uitdagender maken.
Wij zouden graag willen overstappen naar een virtuele hometrainer.
De info op jullie site is interessant, maar kunnen we eventueel de fietsen bekijken, uitproberen,…. zodat wij weten of dit ook echt iets is voor onze bewoners?
Wij zien uw antwoord graag tegemoet.
Met vriendelijke groeten,
Anita Munten
Begeleidster “De Poort”
Covida
Beste,
Jullie kunnen de fietsen uitproberen in de Fitwinkel showrooms. Hier zijn er nu 6 van verspreid over het land.
De locaties kun je hier bekijken.
Bij vragen hoor ik het graag!