Tunturi Performance E50 – Top of flop?

Vandaag de dag zijn de hometrainers niet meer weg te denken uit onze woningen. We maken er dan ook met alle liefde en plezier gebruik van. Het veelvuldige gebruik ervan kan erg veel voordelen met zich meebrengen.

De Tunturi Performance E50 is een van de meer geliefde hometrainers van het moment. Het bedrijf staat dan ook niet voor niets al jaren in de top van de markt.

Maar hoe komt het dat de Tunturi E50 zo geliefd is? Wat maakt deze hometrainer zo speciaal en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In dit stuk gaan we een volledige blik werpen op de Tunturi Performance E50 en halen we de onderste steen boven!

Een verdiepende kijk

Dat het bedrijf Tunturi al jaren een van de grootheden is op het gebied van fitnessapparatuur is wel duidelijk. Het bedrijf weet dan ook keer op keer kwaliteit neer te zetten. De Tunturi Performance E50 is dan wederom een voorbeeld hiervan.

Het ontwerp

tunturi_performance_e50

Bij het eerste aanzicht van de Tunturi Performance E50 zien we al meteen dat we te maken hebben met een stuk kwaliteit. Met een sportief ontwerp is hij voorzien van de klassieke Tunturi kleurencombinatie van zwart en groen.

Dit ontwerp is gerealiseerd door een sterke combinatie van kunststof en metaal. Hierdoor is deze sportieve hometrainer te gebruiken tot een gewicht van maar liefst 135 kg.

Het toestel weegt dan zelf ook wel een respectabele 38,7 kg, waardoor de stevigheid gegarandeerd wordt.

De dimensies van het toestel zijn 99 x 60 x 158 cm (LxBxH) waardoor het toestel te gebruiken is tot een lichaamslengte van maar liefst 205 cm. Dit maakt de Tunturi Performance E50 erg toegankelijk voor de langere sporter.

Maar niet alleen de langere sporter heeft plezier van de Tunturi E50. De lage instap van het apparaat maakt het ook erg toegankelijk voor mensen die slechter ter been zijn of aan het revalideren zijn.

De pedalen van de hometrainer lijken misschien wat aan de kleine kant, maar zijn toch prima geschikt voor iedere voet. De pedalen zijn voorzien van een antislip laag en extra riemen om de voeten veilig vast te maken.

Het zadel is gemaakt van een comfortabele gel, waardoor de hometrainer een langere poos te gebruiken is. Ook is dit zadel zowel horizontaal als verticaal te verstellen, waardoor je hem precies kunt instellen zoals jij dat wilt. Het stuur is ook verticaal te verstellen, waardoor je altijd in de juiste houding kunt sporten.


Vliegwiel en weerstand

Natuurlijk is de gouden samenwerking tussen het vliegwiel en het weerstandssysteem de sleutel tot een fijn werkende hometrainer. Eigenlijk kunnen we de combinatie tussen het vliegwiel en het weerstandssysteem vergelijken met het hart en de aderen van het apparaat.

De regel geldt dan ook, hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe soepeler de training zal verlopen.

Gelukkig is het vliegwiel van de Tunturi Performance E50 dan ook absoluut niet mis. Deze weegt een respectabele 11 kg, waardoor je eigenlijk een soepele training gegarandeerd krijgt. Dit vliegwiel werkt door zijn gewicht vlekkeloos samen met het elektromagnetische weerstandssysteem.

De combinatie tussen deze twee factoren zorgt ervoor dat het apparaat maar liefst 32 verschillende weerstandsniveaus kent, oplopend in gradaties van 10 W. Zo biedt het laagste niveau slechts 10 W aan vermogen, en het hoogste niveau 350 W.

Trainingscomputer

trainingswaarden_tunturi_e50

Als we het vliegwiel en weerstandssysteem mogen vergelijken met het hart en de aderen, dan is de trainingscomputer het brein. En gelukkig is de Tunturi Performance E50 voorzien van een erg gezonde bovenkamer.

Op de trainingscomputer kun je eenvoudig je keuze maken uit een van de 32 verschillende weerstandsniveaus. Ook kun je via de trainingscomputer kiezen tussen een van de 20 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

De trainingscomputer is bovendien voorzien van een ergometer, die je laat trainen in stappen van 5 W. Zo kun je steeds een stukje vooruitgaan en op jouw tempo oefenen.

Dit alles is te zien en af te stellen op het heldere lcd-scherm van het apparaat. Hierop zie je ook de volgende parameters:

  • Afstand
  • Verbrandde calorieën
  • Energieverbruik
  • Hartslag
  • Snelheid
  • Tijd
  • Wattage

De hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren die geplaatst zijn in de handgrepen van het apparaat.

Overige snufjes

We zijn vandaag de dag zo goed als ieder moment van de dag wel bezig met een vorm van technologie. Tijdens het sporten is dat dan ook niet anders, en de Tunturi Performance E50 zorgt ervoor dat dit erg toegankelijk is!

Zo kun je eenvoudig de hometrainer met je smartphone koppelen via bluetooth. Dit zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van veel verschillende sport- en trainingsapps zoals Kinomap, Fit Hi Way en iConsole+. Door het gebruik van deze apps past de weerstand zich automatisch aan aan wat er in de app gebeurt.

Je kunt eenvoudig je smartphone of tablet kwijt in de handige tablethouder aan de voorkant van de trainingscomputer. Zo kun je gemakkelijk gebruikmaken van deze sport apps, of gewoon lekker een filmpje of serie aanzetten.


De voor- en nadelen

indoor_fietsen_op_e50_hometrainer

De Tunturi Performance E50 is zo op papier natuurlijk een erg fijne en toegankelijke hometrainer. Maar iedere hometrainer heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder hebben we dan ook deze voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Als eerste zullen we het goede en positieve behandelen, oftewel de voordelen. Hieronder hebben we alle pluspunten aan de Tunturi Performance E50.

Toegankelijkheid

Een van de meest prominente voordelen aan de Tunturi Performance E50 is de toegankelijkheid. Het ontwerp zorgt er namelijk voor dat het apparaat te gebruiken is voor mensen tot 135 kg en 205 cm.

Dit maakt het apparaat toegankelijker voor mensen die wat zwaarder en/of groter zijn.

tunturi_performance_e50_opstap

De lage instap van het apparaat zorgt er overigens ook voor dat het toestel te gebruiken is door mensen die slechter ter been zijn of aan het revalideren.

Ruime opties

De Tunturi Performance E50 is niet alleen toegankelijk, maar beschikt ook over een groot aanbod aan verschillende mogelijkheden. Zo heb je de keuze uit 32 verschillende weerstandsniveaus en 20 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Ben je deze opties beu? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om je smartphone of tablet te koppelen en gebruik te maken van verschillende sport- en trainingsapps.

Makkelijk te verplaatsen

Ondanks zijn formaat is de hometrainer toch makkelijk te verplaatsen. De bodem van het apparaat is voorzien van een set transportwieltjes. Deze zorgen ervoor dat je na de training gemakkelijk de hometrainer in de hoek van de ruimte kunt rollen.

Mogelijkheid voor borstband

Als je graag op je hartslag traint, dan kun je gebruikmaken van de hartslagsensoren in het stuur van de hometrainer. Ook kun je ervoor kiezen om een losse borstband aan te schaffen en deze te koppelen voor een nog nauwkeuriger resultaat.

Nadelen

Zoals het eeuwen oude gezegde luidt; ieder voordeel heeft zo zijn nadeel. De regel is dan ook universeel en slaat dus ook op de Tunturi Performance E50. Hieronder hebben we de nadelen verzameld en voor je opgesomd.

Niet in te klappen

Te beginnen bij misschien wel het grootste nadeel, althans in de letterlijke zin van het woord. Zo is de hometrainer, in tegenstelling tot velen andere modellen, niet in te klappen na de training. Hierdoor kan het zijn dat het apparaat soms in de weg kan gaan staan.

Gelukkig zitten er aan de bodem transportwieltjes waardoor je hem wel eenvoudig kunt verplaatsen.

Montage

De hometrainer komt, zoals je misschien al wel verwacht, niet voor gemonteerd aan bij levering. Hierdoor zul je het apparaat zelf in elkaar moeten zetten, net als ieder andere hometrainer.

Hoewel de meeste hometrainers gemakkelijk zelf te monteren zijn, is de Tunturi Performance E50 niet in je eentje in elkaar te zetten. Je zult de hulp nodig hebben van een tweede persoon.

Ook ben je ongeveer een uurtje kwijt en kan de montage behoorlijk ingewikkeld zijn. Houd dus goed de handleiding in de gaten!

Conclusie

Iedereen heeft zo diens reden om te sporten. Of het nu is om wat kilo’s kwijt te raken, te revalideren of om de conditie te verbeteren. Door het grote aanbod aan verschillende hometrainers is het dan ook normaler dan ooit dat we er eentje in huis hebben staan.

De Tunturi Performance E50 is het perfecte voorbeeld van een van deze hometrainers.

Het ontwerp is niet alleen sportief en stevig, maar ook voorzien van een lage instap. Dit zorgt ervoor dat het toestel voor zo goed als iedereen toegankelijk is.

Het apparaat is comfortabel af te stellen op jouw lichaam, waardoor je altijd fijn kunt sporten.

De hometrainer beschikt over een grote hoeveelheid mogelijkheden. Zo beschik je over 32 weerstandsniveaus, 20 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en kun je eenvoudig je smartphone of tablet koppelen voor nog meer trainingsopties.

Bij levering moet je het apparaat zelf in elkaar zetten, wat nog wel een behoorlijke kluif kan zijn. Hier ben je dan ook gauw een uur mee bezig en moet je het echt met zijn tweeën doen.

Als het apparaat eenmaal staat dan ben je wel voorzien van een van de betere hometrainers binnen diens prijsklasse.

Alternatieven:

Plaats een reactie