Tunturi FitCycle 90i Pro – Kritisch onder de loep

Het gebruiken van een goede hometrainer kan wonderen verrichten voor je lichaam en geest. Zo kan het gebruik ervan ervoor zorgen dat je niet alleen afvalt, maar je ook nog eens creatiever bent!

Het kan zijn dat je in je zoektocht naar de perfecte hometrainer al gauw uitkomt bij de Tunturi FitCycle 90i Pro. Deze geliefde hometrainer heeft niet voor niets een goede reputatie in de fitnesswereld.

Maar wat maakt deze hometrainer uniek? En waarom is deze zo geliefd?

In deze review gaan we de Tunturi FitCycle 90i Pro van top tot teen ontleden en vertellen we je precies de voor- en nadelen van het toestel!


Een blik op de Tunturi FitCycle 90i Pro

Maar voor we kunnen gaan kijken naar de voor- en nadelen, gaan we eerst kijken naar het apparaat zelf. Hieronder zullen we het complete toestel behandelen en vertellen we je precies hoe deze in elkaar steekt.

Het ontwerp

Te beginnen bij het ontwerp. Want op het eerste opzicht valt het al meteen op dat we te maken hebben met een apparaat van topkwaliteit.

Het sportieve ontwerp van de Tunturi FitCycle 90i Pro laat je meteen zien waarom het apparaat zijn naam heeft. Gemaakt van een stevige combinatie van kunststof en metaal zorgt het ontwerp ervoor dat het toestel een gebruikersgewicht aan kan tot wel 130 kg.

90i_pro_hometrainer

Het zadel is zowel horizontaal als verticaal te verstellen waardoor je altijd in de juiste houding kunt gaan sporten. Deze is gemaakt van een comfortabele gel. Dit ontneemt alle vormen van zadelpijn waardoor je het apparaat langdurig kunt gebruiken.

zadel fitcycle 90

Ook is het stuur te kantelen. Deze factoren zorgen ervoor dat de hometrainer te gebruiken is tot een lichaamsgewicht van maar liefst 200 cm. Hierdoor is het apparaat uiterst geschikt voor langere mensen.

De pedalen van de trappers zijn voorzien van een antislip laag en riempjes, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over uitglijden. De hometrainer is ook voorzien van een lage instap, waardoor hij extra gemakkelijk te bestijgen is.

tunturi_fitcycle_90i_pro

De hometrainer is met zijn 105 x 55 x 147 cm (LxBxH) wel een behoorlijk grote hometrainer. Hoewel de hometrainer hierdoor erg stevig is, is deze helaas niet op te klappen. Hierdoor zal hij misschien wat sneller in de weg gaan staan als je een wat kleinere ruimte hebt.

Ondanks zijn formaat kun je de FitCycle 90i Pro toch gemakkelijk aan de kant rollen als hij in de weg staat. Dit kun je doen dankzij de handige transportwieltjes aan de bodem van het apparaat.

Het vliegwiel en weerstandssysteem

trappen_fitcycle_pro

Het vliegwiel wordt door veel mensen gezien als het hart van iedere hometrainer. En hoe zwaarder dat hart is, hoe soepeler je training zult verlopen.

Gelukkig zit je bij de Tunturi FitCycle 90i Pro aan het juiste adres. Met zijn vliegwiel van 12 kg beleef je namelijk een erg soepele training ervaart. Ook zorgt de plaatsing van het vliegwiel ervoor dat je een realistische fietservaring krijgt.

Het vliegwiel werkt in perfecte harmonie samen met het elektromagnetische weerstandssysteem. De combinatie tussen deze twee factoren zorgt ervoor dat het toestel beschikt over maar liefst 32 verschillende weerstandsniveaus.

De grote hoeveelheid weerstandsniveaus zorgt er dan ook voor dat het toestel geschikt is voor een grote hoeveelheid verschillende sporters, van beginner tot professioneel.

Het weerstandsniveau is eenvoudig in te stellen met behulp van de trainingscomputer aan de kop van het stuur, maar ook via de stuurschakelaar en handmatig op het weerstandssysteem.

De trainingscomputer

90i_pro_handvaten_stuur

Als het vliegwiel het hart is van een hometrainer, dan is de trainingscomputer het brein. En gelukkig zit er een erg gezonde bovenkamer bij de FitCycle 90i Pro!

Op de trainingscomputer kun je namelijk binnen een handomdraai een van de 32 verschillende weerstandsniveaus selecteren.

Naast zijn 32 verschillende weerstandsniveaus is de trainingscomputer ook voorzien van 20 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Deze trainingsprogramma’s lopen uiteen van verschillende intensiteiten tot hartslag gestuurde programma’s.

Ook kun je op de trainingscomputer gemakkelijk alle nodige informatie terugvinden die je nodig hebt tijdens je work-out. Deze parameters zijn:

  • Afstand
  • Verbrandde calorieën
  • Energieverbruik
  • Snelheid
  • Tijd
  • Wattage
  • Hartslag

De hartslag wordt gemeten door de handige hartslagsensoren in de handgrepen van het apparaat.

Alle parameters worden duidelijk weergegeven op het verlichte lcd-scherm van de trainingscomputer.

Extra’s

Technologie is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze levens. Ook de fitnesswereld haakt hierop in. Zo zijn de meeste hometrainers ook wel voorzien van een aantal extraatjes.

De Tunturi FitCycle is hier dan ook absoluut geen uitzondering op. Zo kun je de hometrainer eenvoudig verbinden via bluetooth met je smartphone of tablet en gebruikmaken van een groot aantal verschillende apps.

Zo is het toestel te gebruiken met de populaire trainingsapps iConsole+ en Kinomap. Deze apps zorgen voor een compleet gepersonaliseerde sportervaring en nemen je mee langs de mooiste routes over de hele wereld. En dat vanuit het gemak van je eigen huis!

Ook is de FitCycle te verbinden met een los aangeschafte borstband. Deze registreert je hartslag nog nauwkeuriger dan de hartslagsensoren in de handgrepen, waardoor je nog doelgerichter kunt trainen.

Als je gebruik gaat maken van deze apps, dan hoef je natuurlijk niet de hele tijd je smartapparaat in je handen te houden.

Het toestel is namelijk voorzien van een tablethouder aan de voorzijde van de trainingscomputer. Hier kun je gemakkelijk je tablet of smartphone op kwijt om zo gebruik te maken van de sportapps, of gewoon lekker een serie of film aan te zetten.


De voor- en nadelen

De Tunturi FitCycle 90i Pro klinkt op papier als een erg goed apparaat. Maar het toestel komt uiteraard met zijn eigen set voor- en nadelen. Hieronder hebben we een aantal plus- en minpunten voor jouw gemak op een rijtje gezet!

Voordelen 👍

Laten we beginnen met de positieve kant van alles, de voordelen. Want de FitCycle 90i Pro komt namelijk met een erg leuk setje voordelen!

Lage instap

Een van de eerste, en misschien wel fijnste voordelen is de lage instap van het apparaat. Hierdoor is het toestel uitermate geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of aan het revalideren zijn.

Breed inzetbaar

Maar wees maar niet bang dat het toestel alleen kan cateren aan deze doelgroep. Het apparaat is namelijk erop gemaakt om tot wel 12 uur per dag gebruikt te worden. Hierdoor kan het toestel door zo goed als iedere sporter gebruikt worden.

Connectiviteit

We gebruiken onze smartphones en tablets voor erg veel verschillende taken. Gelukkig kun je de FitCycle dan ook via bluetooth verbinden met jouw smartapparaat. Zo kun je deze ook gebruiken voor het bijhouden van je vooruitgangen met het sporten.

Stevig

Dat de Tunturi FitCycle 90i Pro een groot en stevig apparaat is, dat mogen wel duidelijk zijn. Deze stevigheid zorgt ervoor dat het niet alleen extra veilig is voor oudere mensen en mensen die aan het revalideren zijn, maar ook dat hij flink afgestraft kan worden tijdens een zware training.

Nadelen 👎

Maar zoals het eeuwenoude gezegde luidt: “Ieder voordeel heeft zijn nadeel.”. Dat geldt dan ook voor de Tunturi FitCycle 90i Pro. Hieronder hebben we enkele nadelen voor je verzameld.

Montage

Net als ieder andere hometrainer, moet je de FitCycle 90i Pro zelf in elkaar zetten. Hoewel dit bij de meeste hometrainers een vrij eenvoudig karwei is, is dit bij de FitCycle 90i Pro wat ingewikkelder.

Je zult de hulp van iemand anders nodig hebben en je bent er al gauw een goed uur mee bezig.

Groot

Met zijn dimensies van 105 x 55 x 147 cm (LxBxH) is de FitCycle 90i Pro een behoorlijk groot apparaat. Hoewel dit formaat voor zijn stevigheid zorgt en je het apparaat eenvoudig met de transportwieltjes kunt verplaatsen, is hij misschien voor kleinere huizen minder geschikt.

Niet verstelbaar stuur

Hoewel je het stuur gemakkelijk kunt kantelen naar de gewenste hoek, is deze niet in hoogte te verstellen. Hierdoor kan het zijn dat je soms even moet wennen aan de manier waarop je zit.

Conclusie

tunturi_fitcycle_90i_pro

Het merk Tunturi staat bekend om zijn grote diversiteit en fantastische kwaliteit. Dat het bedrijf deze reputatie heeft gekregen weten ze met de FitCycle 90i Pro dan ook absoluut weer te bewijzen.

Het apparaat is wat aan de grote en logge kant, maar dit zorgt ervoor dat hij extra stevig is. Hierdoor is het toestel uiterst geschikt voor zowel fanatieke sporters als revaliderende mensen en alles daar tussenin.

De lage instap maakt het toestel extra toegankelijk, en door zijn ontwerp is hij te gebruiken tot een gewicht van 130 kg en een lengte van 200 cm. Hierdoor is het toestel door zo goed als iedereen te gebruiken.

Zijn 32 verschillende weerstandsniveaus zorgen voor een grote variatie aan uitdagingen, en met 20 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s is het toestel een absolute verrijking voor je thuis sport ervaring. Ben je deze programma’s zat?

Dan zorgt de connectiviteit met je smartphone of tablet ervoor dat je veel verschillende apps kunt gebruiken en extra uitgedaagd kunt worden.

De Tunturi FitCycle 90i Pro is een absolute aanwinst voor iedere thuis sporter! Houdt er wel rekening mee dat het in elkaar zetten van het toestel nog wel een behoorlijke kluif kan zijn!

Meer van deze serie:


Plaats een reactie