Tunturi Endurance E80 Review – Ontdek of hij bij jou past

De Endurance E80 is een van de populairdere modellen van het wereldberoemde merk Tunturi.

Deze hometrainer heeft dankzij zijn kunnen dan ook een weg weten te banen in ontelbaar veel verschillende huishoudens, sportscholen en fysiopraktijken.

Maar wat maakt deze hometrainer nu zo geliefd? En hoe komt het dat dit model zo populair is?

In deze review werpen we een complete en onderzoekende blik op de Tunturi Endurance E80. Zo kijken we naar de hometrainer zelf en geven we je de voor- en nadelen van het apparaat.

Een betere blik op de Tunturi E80

Maar natuurlijk moeten we eerst weten waar we mee te maken hebben voordat we kunnen gaan kijken naar de voor- en nadelen van de Tunturi Endurance E80.

Hieronder nemen we de complete hometrainer onder de loep en vertellen we je precies wat het toestel inhoudt en hoe deze in elkaar steekt.

Het ontwerp

e80_overview

We beginnen bij het eerste dat opvalt bij het kijken naar de E80, namelijk het ontwerp. We zien vanaf het eerste moment al dat we te maken hebben met een sportieve hometrainer van topkwaliteit.

De stijlvolle witte hometrainer is afgewerkt met het traditioneel groene Tunturi logo en een zwart frame.

De combinatie van kunststof en metaal zorgt ervoor dat het toestel een gewicht aan kan tot 150 kg, terwijl deze zelf een respectabele 47,7 kg weegt.

De dimensies van de hometrainer zijn 102 x 59 x 158 cm (LxBxH) waardoor het toestel wel wat ruimte in beslag neemt. Wil je deze verplaatsen? Dan rol je de E80 gemakkelijk aan de kant door de handige transportwieltjes aan de bodem van de poten.

tunturi-e80_hometrainer

Het trainen wordt comfortabel en gemakkelijk gemaakt dankzij het stuur en zadel. Deze zijn namelijk allebei te verstellen.

Zo is het comfortabele gelzadel zowel horizontaal als verticaal te verstellen. Het stuur is enkel verticaal te verstellen. Daarentegen is deze wel te kantelen.

De trappers van de Tunturi E80 zijn voorzien van een handige antislip laag. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je uit zult glijden, zelfs niet als je wat fanatieker te werk gaat.

Voor extra stevigheid kun je je voeten ook nog bevestigen met de riemen aan de trappers.

De lage instap van de fiets zorgt ervoor dat het apparaat voor zo goed als iedereen toegankelijk en te bestijgen is.


Vliegwiel en weerstand

trainen_op_e80

De combinatie tussen het vliegwiel en het weerstandssysteem is misschien wel het belangrijkste aan een hometrainer. Gelukkig is de Tunturi Endurance E80 voorzien van een supercombo!

Over het algemeen geldt de regel dat hoe zwaarder het vliegwiel weegt, hoe soepeler de training zal verlopen. Dat hebben ze bij Tunturi ook opgemerkt.

Zo hebben ze de Endurance E80 voorzien van een vliegwiel van 14 kg. Hierdoor ben je zo goed als verzekerd van een soepele training.

Maar niet alleen het vliegwiel zorgt voor een goede training. De Tunturi E80 is namelijk voorzien van een elektromagnetisch weerstandssysteem.

De combinatie tussen het 14 kg wegende vliegwiel en het elektromagnetische weerstandssysteem zorgt ervoor dat het apparaat beschikt over maar liefst 58 verschillende weerstandsniveaus.

Zo heeft de fiets een minimaal vermogen van 10 watt en een maximaal vermogen van 440 watt. Het weerstandsniveau is eenvoudig in te stellen via de complete trainingscomputer.

Trainingscomputer

tunturi-endurance-e80-hometrainer-display

De combinatie tussen het vliegwiel en de weerstand is wel te vergelijken met het hart.

En als we dat kunnen doen, dan mogen we de trainingscomputer prima vergelijken met het brein. Gelukkig beschikt de Tunturi E80 over een prima bovenkamer!

Op de trainingscomputer kun je namelijk niet alleen een keuze maken uit een van de 58 verschillende weerstandsniveaus.

Hier kun je ook een van de 43 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s selecteren.

Deze trainingsprogramma’s zijn opgedeeld in een wattage programma, hartslagprogramma en verschillende normale trainingsprogramma’s.

Wil je graag jezelf in de natuur wanen terwijl je op je hometrainer zit? Dan kun je gebruikmaken van de 3 T-Road programma’s.

Deze geven op het grote en heldere scherm de mooiste routes weer tijdens jouw oefeningen.

De 5 T-Rise programma’s van de E80 passen automatisch de weerstand aan op het moment dat je een heuvel op of af fietst.

De trainingscomputer geeft uiteraard ook nog de nodige parameters weer. Deze gegevens zijn:

  • Afstand
  • Verbrandde calorieën
  • Energieverbruik
  • Hartslag
  • Snelheid
  • Tijd
  • Wattage

De hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren in de handgrepen van de fiets.

Extra’s

Het hebben van een aantal foefjes en extraatjes op je nieuwe apparaat is altijd leuk. De Tunturi Endurance E80 is hier ook nog van voorzien.

Zo is de hometrainer gemakkelijk met je smartphone of tablet te koppelen. Zo kun je gebruikmaken van verschillende sport apps zoals Kinomap en iConsole+. Dit is mogelijk met zowel Android als iOS-apparaten.

Aan de voorzijde van de trainingscomputer zit de tablethouder gemonteerd. Zo kun je gemakkelijk je favoriete apps gebruiken tijdens het fietsen, of gewoon lekker een film of serie aanzetten.

Voor- en nadelen

Zoals je misschien al wel is opgevallen is de Tunturi Endurance E80 op papier een prima hometrainer. Maar zoals we allemaal weten is geen enkele hometrainer perfect, zo ook niet de Tunturi E80.

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van de hometrainer voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij in een gemakkelijk overzicht zien wat de pluspunten, maar zeker ook de minpunten zijn van de fiets.

Voordelen

Maar laten we beginnen met het leuke en positieve gedeelte, de voordelen. Want de Endurance E80 heeft er nogal wat. Hieronder hebben we de voordelen voor je gebundeld.

T-Road en T-Rise

Het gebruiken van de T-Road en T-Rise functies van de E80 zorgen ervoor dat je een levensechte ervaring krijgt op je hometrainer, zonder een extern apparaat te koppelen.

Lage instap

e80_tunturi_hometrainer

De hometrainer is voorzien van een prettige lage instap. Dit zorgt ervoor dat het apparaat door erg veel verschillende mensen te gebruiken is, van topsporter tot revaliderend persoon.

10 gebruikersprofielen

De E80 beschikt over 10 verschillende gebruikersprofielen. Hierdoor kun je de fiets delen met meer dan je huishouden en toch op een doelgerichte en persoonlijke manier aan je doelen werken.

Nadelen

Hoewel de voordelen erg leuk zijn, heeft het toestel ook wat nadelen. Om het voor jou makkelijker te maken hebben we deze nadelen op een rijtje gezet.

Montage

De Tunturi Endurance E80 is een stevige en prettige hometrainer voor thuis, alleen is de montage dat niet. Dit proces duurt gemiddeld een uur, is complex en moet met twee mensen voltooid worden.

Opbergen

Het opbergen van de Tunturi E80 kan ook wat lastig zijn. Het toestel is op geen enkele manier op of in te klappen. Hierdoor kan deze wel in de weg gaan staan als je een kleinere woning hebt.

Conclusie

Met de Endurance E80 laat het wereldberoemde Tunturi opnieuw zien waarom zij al jaren meedraaien aan de top van hun kunnen.

Het apparaat is divers, bevat erg veel mogelijkheden en is verder nog te koppelen aan verschillende smartapparaten om nog meer te kunnen.

Het in elkaar zetten van de fiets is een behoorlijke klus en moet gedaan worden met twee personen. Ook kan het apparaat in de weg staan omdat deze niet is in te klappen.

Desalniettemin heb je met de Tunturi Endurance E80 een extreem complete hometrainer in huis die voor erg veel verschillende type sporters een waardevolle toevoeging is.

Mogelijke alternatieven van Tunturi:


Plaats een reactie