Thuis fietsen: Welke mogelijkheden heb je?

Wil je graag op een leuke manier in beweging komen? Maar, zie je het niet zitten om hierbij in de buitenlucht te sporten? Dan is het goed om te weten dat je binnen kunt fietsen.

Door een goede hometrainer aan te schaffen, beleef je veel plezier aan het indoor fietsen. Bovendien kun je met het thuis fietsen naar gerichte doelen toewerken.

In dit artikel vertellen we je graag alles over het thuis fietsen!

Wat heb je nodig om thuis te kunnen fietsen?

In de basis heb je maar één ding nodig om thuis te kunnen fietsen: een goede hometrainer. Zo’n hometrainer zet je in je woning neer, waarna je op elk moment van de dag kunt fietsen. Een goede hometrainer biedt daarbij talloze voordelen.

Zo geniet je op zo’n fiets van een relatief comfortabele zit. Je zit met een rechte rug, je hebt vaak de keuze uit meerdere handgrepen op het stuur en je geniet van het comfortabele zadel.

Bijkomend voordeel is dat je op veel manieren kunt trainen. Je kunt op je gemakje een halfuurtje fietsen, maar je kunt ook volle bak gaan. Bij een goede hometrainer heb je daarvoor vaak de keuze uit meerdere weerstandsniveaus.

Als je voor één van de betere hometrainers kiest, heb je zelfs de keuze uit meerdere trainingsprogramma’s. Dankzij deze programma’s haal je nog meer uit je trainingen.

Waarom indoor fietsen?

thuis_fietsen_hometrainer

Indoor fietsen brengt wat ons betreft veel voordelen met zich mee:

  • Het is leuk om te doen. Thuis fietsen met beeld is onwijs leuk om te doen. Koppel je hometrainer aan je smartphone en maak gebruik van één van de apps. Met deze app kun je virtueel fietsen op de hometrainer. Je ziet hierbij op het scherm dat je bijvoorbeeld de Mont Ventoux beklimt, waarbij je dit ook aan de weerstand op je pedalen merkt. Uniek en erg leuk!
  • Gezond. Is fietsen op een hometrainer gezond? Ja, dat is absoluut het geval. Je komt lekker in beweging, je maakt je spieren los en je werkt aan je conditie. Door af en toe op de hometrainer (intensief) te trainen, geniet je op termijn van veel gezondheidsvoordelen. Het advies luidt niet voor niets om dagelijks minimaal een half uurtje in beweging te komen. Als je binnen kunt fietsen met scherm, maak je dit ook nog leuk voor jezelf!
  • Nergens van afhankelijk. Met een indoor fiets ben je nergens van afhankelijk. Je hoeft bijvoorbeeld niet het weerbericht in de gaten te houden en je kunt ook geen lekke band krijgen. Dit zijn belangrijke voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een racefiets of mountainbike.
  • Altijd mogelijk om te fietsen. Doordat je nergens afhankelijk van bent, ben je te allen tijde in staat om te fietsen. Heb je ’s avonds opeens het plan dat je nog een halfuurtje wilt fietsen? Met een goede indoor fiets maak je dit mogelijk voor jezelf.
  • Goed voor je brein. De huidige maatschappij is nogal hectisch, druk en veeleisend. Om je brein even tot rust te brengen, is het daarom aan te raden om regelmatig indoor te fietsen. Op zo’n fiets kom je mentaal tot rust en kom je even lekker in beweging. Ook als je last van stress hebt, is het aan te raden om af en toe op je hometrainer te stappen.

Indoor fietsen: waar moet je rekening houden?

hometrainer_thuis

Om indoor te kunnen fietsen, heb je een goede hometrainer nodig.

Voor zo’n hometrainer moet je al snel een paar honderd euro betalen. Je moet dus wel een bepaalde investering doen, voordat je van bovenstaande voordelen kunt genieten.

Zie je de aanschaf van een hometrainer niet zo zitten? Dan kun je ook voor een indoor cycle kiezen. Dit is wat ons betreft een prima alternatief voor een hometrainer. Fiets je liever op je eigen fiets? Dan is een fietstrainer ook een optie.

Accessoires

Ook moet je in de nodige accessoires investeren. Zo kan het geen kwaad om een goede fietsbroek met zeem te kopen. Door de zeem zit je aangenamer op het zadel, waardoor je minder last van zadelpijn krijgt.

Verder kan het ook nog handig zijn om speciale fietshandschoenen te kopen.

Ruimte

In je woning heb je uiteraard ruimte voor een hometrainer of indoor cycle nodig. Indien je niet al te veel ruimte hebt, kun je het beste voor een inklapbare hometrainer kiezen. Zo’n hometrainer klap je na gebruik makkelijk in, waardoor de hometrainer een stuk minder ruimte in beslag neemt.

Bouw je trainingen op

Houd ook rekening met de intensiteit op de hometrainer. Als je nog geen ervaren fietser bent, is het verstandig om je trainingen rustig op te bouwen.

Fiets ook niet elke dag op de hometrainer. Als je echt elke dag op je hometrainer stapt, komt je lichaam onvoldoende tot rust. Zorg er al met al voor dat je een goed en duurzaam trainingsschema volgt.

Hiervoor is het ook aan te raden om een bepaald doel vast te stellen. Wil je bijvoorbeeld gericht aan je conditie werken? Of wil je op termijn op je streefgewicht uitkomen?

Als je eenmaal een doel voor jezelf vastgesteld hebt, werk je met het thuis fietsen gericht naar dit doel toe.

Tips voor indoor fietsen

hometrainer_thuis_fietsen

Als afsluiting van dit artikel hebben wij nog enkele tips voor je verzameld:

  • Investeer in een goede hometrainer met scherm. Binnen fietsen met scherm is leuk én biedt veel meer mogelijkheden. Dankzij het scherm geniet je veel meer van de interactieve mogelijkheden van een fietsapp.
  • Maak gebruik van een goede fietsapp. Met een goede fietsapp, zoals Kinomap en Zwift, geniet je nóg meer van de vele mogelijkheden. Ga wel goed na of de hometrainer compatibel is voor het gebruik van dergelijke apps.
  • Eis niet teveel van jezelf. Indoor fietsen moet vooral om het plezier draaien. Zeker aan het begin is het advies daarom om niet teveel van jezelf te eisen.
  • Drink voldoende. Tijdens het indoor fietsen is het van belang om voldoende te drinken. Indien je te weinig drinkt, merk je dit overduidelijk tijdens het fietsen.
  • Leg een handdoek op het stuur van je hometrainer. Met de handdoek veeg je het zweet van je voorhoofd af. Erg wenselijk, aangezien zweet van grote invloed kan zijn op onderdelen van de hometrainer. De onderdelen kunnen door zweet namelijk aangevreten worden.


Plaats een reactie