Helpt trainen op een hometrainer als je Parkinson hebt?

Onderzoek toont aan dat wereldwijd ruim zeven miljoen mensen Parkinson hebben.

Ook in ons land krijgen relatief veel mensen met deze vervelende aandoening te maken. Een aandoening waarbij je steeds moeilijker gaat bewegen, last van stijve spieren krijgt en je problemen met je evenwicht kunt krijgen.

Om je spieren zo soepel mogelijk te houden, zou je in beweging moeten komen. Dat is althans het advies dat door veel artsen en specialisten gegeven wordt.

Om in beweging te komen, zou je kunnen kiezen voor de aanschaf van een hometrainer.

Gaan een hometrainer en Parkinson goed samen? Ja, absoluut. In dit artikel vertellen we je graag alles over het trainen op een hometrainer, terwijl je Parkinson hebt.

Progressieve ziekte

Hometrainer parkinson thuis

Een belangrijk kenmerk van Parkinson is dat dit een progressieve ziekte is. Dit betekent dat de symptomen steeds erger worden, indien je hier niks aan doet.

De Radboud Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de exacte progressiviteit van de ziekte. Hieruit bleek dat je de ontwikkeling van symptomen kunt vertragen door in beweging te komen.

Daarbij geeft de Radboud Universiteit ook het advies om vooral op een hometrainer te trainen:

  • Met een hometrainer vertraag je de symptomen van Parkinson, volgens het onderzoek van de Radboud Universiteit.
  • Met een hometrainer verbeter je je motoriek, volgens het onderzoek van de Radboud Universiteit. Ook dit is erg wenselijk, aangezien Parkinson van grote invloed kan zijn op de bewegingen die je kunt maken.

Hoe kun je het beste op een hometrainer trainen?

hometrainer parkinson

Als je Parkinson hebt, is het advies om je te laten begeleiden door een arts. Een arts helpt je met het vertragen van de symptomen, waardoor de aandoening zo min mogelijk van invloed kan zijn op je leven.

Daarbij is het advies dus om regelmatig op een hometrainer te trainen. Dit doe je het beste aan de hand van de volgende tips:

  • Bouw de trainingen geleidelijk aan op: als je Parkinson hebt, is het doel van een hometrainer niet om zo hard mogelijk te fietsen of om een flinke conditie op te bouwen. Nee, het doel is juist om je motoriek te verbeteren en om je spieren in beweging te houden. Bouw daarom de trainingen geleidelijk aan op.
  • Verwacht niks tijdens het trainen: het is vooral van belang dat je op een fijne manier in beweging komt. Met een hometrainer is dit mogelijk, maar stel daarbij geen hoge verwachtingen. Zorg er voor dat je ‘gewoon’ in beweging komt en blijft; dat is het belangrijkste bij de ziekte van Parkinson.
  • Koop een geschikte hometrainer: het is van groot belang dat je de beschikking over een goede hometrainer hebt. Wat een goede hometrainer voor mensen met Parkinson is, bespreken we graag in het restant van dit artikel.

Wat is een goede hometrainer als je Parkinson hebt?

Heb je Parkinson en wil je graag de symptomen zoveel mogelijk vertragen? Kies dan voor de aanschaf van een goede hometrainer. Hieronder bespreken we de punten waar een goede hometrainer aan moet voldoen.

Lage instap

Hometrainer Lage Instap Parkinson

Ten eerste is het wenselijk dat de hometrainer een lage instap heeft.

Een gekend probleem bij de ziekte van Parkinson is dat je je spieren steeds minder ver kunt bewegen. Door voor een hometrainer met lage instap te kiezen, gaat het opstappen zo makkelijk mogelijk.

Weerstand instelbaar

Ten tweede is het wenselijk dat je de weerstand naar wens in kunt stellen. Zeker als je net een nieuwe hometrainer hebt gekocht, is het advies om op de laagste weerstand te trainen.

Zoals hierboven al gesteld; het gaat er vooral om dat je lekker in beweging komt.

Duidelijk display

Display Hometrainer

Ten derde is het wenselijk dat het display groot en duidelijk is. Parkinson komt veelal voor bij oudere mensen, waarbij de kans ook bestaat dat de ogen steeds minder goed worden.

Door voor een hometrainer met een groot display te kiezen, maak je het aflezen van de waarden zo makkelijk mogelijk.

Kwaliteit

Ten vierde is het wenselijk dat de hometrainer van een goede kwaliteit is. Van zo’n hometrainer kun je lange tijd genieten.

Een hoogwaardige hometrainer zorgt er bovendien voor dat je aangenaam fietst én zit. Met het oog op de achteruitgang van je spieren is ook dat erg wenselijk.





Ook interessant:

Is een hometrainer gezond?

Plaats een reactie