Ligfiets hometrainer – Top 7 & informatie

Hometrainers worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten aangeboden. Zo kun je voor een inklapbare hometrainer kiezen en voor een ligfiets hometrainer.

In dit artikel richten wij onze pijlen volledig op de ligfiets hometrainers. We bespreken wat deze hometrainers zo uniek maakt én wat volgens ons de beste ligfiets hometrainers zijn.

Op de openbare weg kom je steeds vaker een ligfiets tegen. Meer en meer mensen zien in dat zo’n ligfiets de nodige voordelen met zich mee brengt.

Zo geniet je van weinig luchtweerstand, van een comfortabele zit en kun je een hogere snelheid behalen.

Gelden deze voordelen ook voor een ligfiets hometrainer? We vertellen het je graag in dit artikel!

Wat zijn de beste ligfiets hometrainers?

Weet je 100% zeker dat je een ligfiets hometrainer aan wilt schaffen? Dan willen wij je graag op onderstaande ligfietsen wijzen.

Deze ligfietsen zijn in onze ogen de beste opties van dit moment.

1. Kettler Tour 600 R Ligfiets

kettler_tour_600
Bekijk hier de beste prijs

Wil je voor het beste van het beste gaan? En ben je ook bereid om relatief veel geld aan een ligfiets hometrainer uit te geven?

Dan raden wij je aan om voor deze Kettler Tour 600 R ligfiets te kiezen. In onze ogen is dit de beste ligfiets en daarmee ook de beste hometrainer met rugleuning.

Op deze ligfiets ga je van heel veel comfort genieten. Met dank aan het aangename zitvlak, de stevige rugleuning en de fijne instap. Je kunt gemakkelijk op deze ligfiets plaatsnemen, waarna het genieten echt gaat beginnen.

Bij de Kettler Tour 600 R kun je uit tal van trainingsprogramma’s kiezen. Zo is het mogelijk om zelf de weerstand te bepalen; je kunt tussen 25 en 400 Watt zelf de weerstand instellen. Verder heb je de keus uit maar liefst 6 verschillende trainingsprogramma’s en een hartslaggestuurd programma.

Wil je samen met je partner of gezinslid van deze ligfiets gebruikmaken? Dan komt het gebruikersgeheugen goed van pas. Voor in totaal 4 personen kun je de trainingen in het geheugen opslaan. Via het duidelijke en grote display kun je vervolgens de gewenste training selecteren.

Wij vinden het ook geweldig dat deze ligfiets compatibel met Kinomap is. Met dank aan deze koppeling haal je nog meer uit deze hoogwaardige ligfiets.

Andere opvallende zaken zijn de transportwielen, het vliegwiel van 6 kilogram, de combipedalen en het verstelbare zadel. Al met al een prima ligfiets hometrainer, maar wel met een vrij fors prijskaartje. Iets om goed rekening mee te houden.

👍 Voordelen:

 • Bijzonder veel trainingsmogelijkheden
 • Deze ligfiets zit erg comfortabel
 • Prima kwaliteit
 • Voor zowel beginners als gevorderden geschikt
 • Inclusief geheugenfunctie
 • Compatibel met Kinomap

👎 Nadelen:

 • Neemt vrij veel ruimte in beslag
 • Dit is geen goedkope ligfiets hometrainer
2. VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike

ligfiets_-_virtufit_rb_10
Bekijk hier de beste prijs

Geef je liever een stuk minder geld aan een ligfiets hometrainer uit? Dan kunnen wij deze VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike van harte aanraden. Deze ligfiets kost een fractie van de prijs van de Kettler Tour 600 R en biedt de nodige voordelen. In onze ogen is dit op dit moment de ligfiets met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Voor deze ligfiets betaal je een bedrag van 300 á 400 euro. Wat de exacte prijs is, hangt vooral af van de aanbiedingen van onze partners. Check daarom goed de prijzen bij onze partners, zodat je mogelijk van een interessante korting kunt genieten.

Met dank aan de lage instap is deze recumbent bike voor iedereen geschikt. Zodra je op het zadel plaatsneemt, valt direct het comfort op. Het zitvlak is vrij groot, het zitvlak zit erg comfortabel en je kunt de fiets naar eigen wens instellen. Met dank aan de zelfoprichtende voetpedalen staan je voeten bovendien altijd in de juiste ‘stand’.

Opvallend bij deze ligfiets is het minieme gewicht; deze fiets weegt slechts 24 kilogram. Dankzij dit minieme gewicht en de transportwielen kun je deze ligfiets behoorlijk makkelijk verplaatsen. Handig, aangezien deze ligfiets vrij groot is.

Bij de VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike kun je uit vrij veel trainingsprogramma’s kiezen. Zo heb je de keus uit drie doelprogramma’s; een tijdsdoel, een calorie doel en een afstandsdoel. Tevens kun je de weerstand naar eigen wens instellen; je hebt hierbij de keuze uit 8 weerstandmogelijkheden. Opvallend hierbij is dat dit weerstandssysteem (magnetisch) nagenoeg geen geluid produceert.

Tot slot willen wij ook het grote en duidelijke display nog aanstippen. Op dit display zie je allerlei waarden tijdens het trainen. Het is zelfs mogelijk om je hartslag op dit display te tonen; daarvoor moet je je handen op de sensoren in de stangen leggen.

👍 Voordelen:

 • Perfecte prijs-kwaliteitsverhouding
 • Lage instap
 • Biedt bijzonder veel comfort
 • Weegt slechts 24 kilogram (= makkelijk te verplaatsen)
 • Weerstandssysteem maakt nagenoeg geen lawaai

👎 Nadelen:

 • Niet zoveel trainingsmogelijkheden als bij de Kettler ligfiets
3. Tunturi Competence F20R Recumbent Bike

tunturi_competence_f20r
Bekijk hier de beste prijs

Deze Tunturi Competence F20R ligfiets is betaalbaar, biedt veel handige extra’s en is van een prima kwaliteit.

Bij deze fiets valt bovendien het comfort direct op; de fiets zit heerlijk en de rugleuning biedt de gewenste ondersteuning aan je rug.

Verder heb je bij deze ligfiets ook uit de nodige trainingsprogramma’s de keuze. Je kunt uit 3 programma’s en uit 8 weerstandsniveaus kiezen. Dit is niet zo uitgebreid als bij de Kettler ligfiets, maar voor de recreatieve fietser is dit meer dan voldoende.

Opvallend is bovendien dat het vliegwiel maar liefst 9 kilogram weegt. Met dank aan dit zware vliegwiel trapt deze ligfiets erg stabiel. Je kunt hierdoor krachtige fietsbewegingen maken, waarmee je in totaal vier spiergroepen weet te trainen.

Tijdens het trainen zie je op het display bovendien allerlei waarden naar voren komen. Je kunt hierbij denken aan de afstand, de tijd, de snelheid, de hartslag en de cadans. Na het trainen verplaats je deze ligfiets gemakkelijk met dank aan de transportwielen.

👍 Voordelen:

 • Vliegwiel van 9 kilogram
 • Deze ligfiets zit erg comfortabel
 • Duidelijk en groot display
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding

👎 Nadelen:

 • Niet zoveel trainingsmogelijkheden als bij de Kettler ligfiets
 • Weegt ruim 50 kilogram
4. Schwinn 570R ligfiets

schwinn 570r ligfiets
Bekijk hier de beste prijs

De Schwinn 570R ligfiets is volgens ons ook één van de beste ligfietsen. Dit is onder meer te danken aan de veelzijdigheid.

Op deze ligfiets kun je op een ‘normale’ manier trainen, maar je kunt ook je smartphone aan de ligfiets koppelen. Dit stelt je in staat om op een interactieve manier te trainen.

Verder biedt deze ligfiets maar liefst 29 trainingsprogramma’s. Is dat nog niet voldoende? Dan kun je ook nog kiezen uit 25 weerstandsniveaus en kun je de hellingshoek naar wens verstellen.

Wat ook opvalt; is dat deze ligfiets hometrainer over 2 displays beschikt, speakers heeft en compatibel is met apps.
5. Tunturi Performance E60R

tunturi performance e60r ligfiets
Bekijk hier de beste prijs

Als je voor kwaliteit wilt gaan, kom je al snel uit bij een ligfiets hometrainer van Tunturi. Onder meer over de Tunturi Performance E60R zijn wij uiterst te spreken.

Deze hometrainer ligfiets is van een prima kwaliteit, is ergonomisch vormgegeven en biedt handige extra’s.

Zo is het mogelijk om deze hometrainer aan je smartphone/tablet te koppelen. Daarmee train je nog leuker en interactiever.

Sowieso biedt de Tunturi Performance E60R voldoende trainingsmogelijkheden. Met dank aan de 32 weerstandsniveaus en 24 trainingsprogramma’s.

Tevens is het ideaal dat je op deze ligfiets hometrainer hartslag gestuurd kunt trainen. Al met al een heuse aanrader, maar het is niet per definitie de goedkoopste hometrainer ligfiets die er is.
6. Toorx Fitness BRX-R65

toorx brx-65 ligfiets
Bekijk hier de beste prijs

Geef je liever een stuk minder geld aan je nieuwe ligfiets hometrainer uit? Dan raden wij je graag de Toorx Fitness BRX-R65 aan.

Wij zijn van mening dat dit een van de beste goedkope ligfiets hometrainers is. Je betaalt hier slechts 360 euro voor, terwijl ‘ie meer dan voldoende trainingsmogelijkheden biedt. Zo heb je de keuze uit 8 weerstandsniveaus.

Doordat het vliegwiel 7 kilogram weegt, kun je het trainen lekker pittig voor jezelf maken.

Maar, deze ligfiets hometrainer is ook voor revalidatie geschikt. Dit komt onder meer door de lage instap en de ergonomie. Tijdens het trainen meet je ook nog je hartslag, dankzij de contactsensoren op de handgrepen.
7. Nautilus R626

nautilus r626
Bekijk hier de beste prijs

Het merk Nautilus biedt eveneens prima hometrainer ligfietsen aan. Dit geldt onder meer voor de Nautilus R626.

Deze hometrainer ligfiets is erg comfortabel te gebruiken en is van veel extra’s voorzien. Zo kun je ‘m middels bluetooth aan je smartphone en fitness apps koppelen. Tijdens het trainen meet je ook nog nauwkeurig je hartslag op.

De trainingsmogelijkheden zijn ook meer dan prima te noemen. Zo kun je kiezen uit 29 trainingsprogramma’s en 25 weerstandsniveaus.

Ook kun je maar liefst 12 profielen aanmaken, waardoor dit een prima hometrainer ligfiets voor grotere huishoudens is.
Wat is een ligfiets hometrainer precies?

Een ligfiets hometrainer, ook wel bekend als een recumbent bike, onderscheidt zich door de vormgeving. Dat kunnen we het beste aanduiden met onderstaande video.

In deze video zie je aan de linkerkant een ligfiets hometrainer en aan de rechterkant een normale hometrainer:

Wat hierbij opvalt? Bij de ligfiets hometrainer valt direct de langwerpige vorm op. Doordat het zadel een stuk lager geplaatst is, is de vormgeving van de hometrainer geheel anders.

Dit betekent ook dat de houding op een ligfiets hometrainer volledig anders is. Tevens is het hierdoor mogelijk om – tijdens het fietsen – meerdere spiergroepen te trainen.

Hoe dat precies zit, bespreken we graag hieronder.

Wat zijn de voordelen van een ligfiets hometrainer?

Door voor een ligfiets hometrainer te kiezen, geniet je van meerdere voordelen:

 • Je geniet van veel comfort. Ten opzichte van een reguliere hometrainer is een ligfiets hometrainer echt een stuk comfortabeler. Dit komt vooral door de houding die je aanneemt én door de rugleuning. Met dank aan de rugleuning zit je heerlijk en ontlast je ook nog je rug. Bovendien zorgt de zithouding ervoor dat je een stuk stabieler op de fiets zit. Dit komt onder andere de doorstroming van het bloed ten goede.
 • Je traint meerdere spiergroepen. Met dank aan een ligfiets hometrainer ben je in staat om vier spiergroepen te trainen. Het gaat hierbij om de hamstrings, de buikspieren, de bilspieren en de heupspieren. Ten opzichte van een reguliere hometrainer worden deze spiergroepen zwaarder en intenser belast.
 • Je geniet van een makkelijke opstap. Ben je aan het revalideren? Of heb je last van lichamelijke klachten? In dat geval komt een dergelijke ligfiets ook maar al te goed van pas. Door de vormgeving geniet je namelijk van een lage opstap.
 • Je kunt uit meerdere varianten kiezen. In onze ogen is het ook een groot voordeel dat je uit meerdere soorten ligfietsen kunt kiezen. Deze vlieger gaat uiteraard ook voor een zitfiets hometrainer op, maar in beide gevallen vinden wij dit een groot voordeel. Door een goede vergelijking voor jezelf te maken, kun je altijd de perfecte ligfiets hometrainer vinden.

Wat zijn de nadelen van een ligfiets hometrainer?

Kunnen wij je nu direct aanraden om een ligfiets hometrainer aan te schaffen? Daar komt het in de basis wel op neer, maar we willen je ook op enkele nadelen wijzen:

 • Een ligfiets hometrainer neemt veel ruimte in beslag. Als je een ligfiets in je huis zet, moet je hier simpelweg de nodige ruimte voor vrijmaken. Dit is het gevolg van de langwerpigere vorm van een dergelijke ligfiets. Mocht je deze ruimte in je woning niet hebben, kun je wellicht beter naar de sportschool toe gaan.
 • Niet ideaal voor duurtrainingen. Op een ligfiets is het niet ideaal om duurtrainingen uit te voeren. Dit heeft vooral met de houding te maken; je benen gaan al snel moe aanvoelen en/of verzuren. Met dat in het achterhoofd is het zaak om alle trainingen goed op te bouwen. En om voor echt de beste ligfiets hometrainer te kiezen. Met dit artikel gaan wij je daar graag nog een handje bij helpen.

Ligfiets hometrainer kopen; waar moet je op letten?

ligfietsen

Spreken de voordelen van een ligfiets hometrainer je aan? En wil je daarom zo snel mogelijk zo’n ligfiets aanschaffen?

Dan is het zaak dat je echt een hele goede vergelijking gaat maken. Bij het maken van deze vergelijking zou je goed op onderstaande aandachtspunten moeten letten.

Vliegwiel

Net zoals bij een normale hometrainer speelt het vliegwiel een cruciale rol. Des te zwaarder dit vliegwiel is, des te stabieler de trapbeweging is.

Met een zwaarder vliegwiel trap je constanter en voel je een stuk minder ‘schokken’ tijdens het trappen. Met een zwaarder vliegwiel kun je bovendien een zwaardere weerstand ervaren.

Weerstand

De weerstand is ook een belangrijk aandachtspunt bij een ligfiets hometrainer. Eén van de opties die je hebt, is om voor een ligfiets met magneetweerstand te kiezen.

Het is echter ook mogelijk om voor een ligfiets met een ergometer te kiezen. Daar gaat onze voorkeur persoonlijk naar uit; met dank aan de ergometer kun je de weerstand heel nauwkeurig instellen.

Trainingsprogramma’s

Wil je specifieke trainingsprogramma’s kunnen volgen? Let dan goed op de trainingsprogramma’s die standaard door de hometrainer aangeboden.

Wil je bijvoorbeeld gericht aan je conditie werken? Kies dan voor een ligfiets met tal van fitnessprogramma’s.

Ook kun je goed kijken naar de aanwezigheid van hartslagprogramma’s. Mocht de ligfiets een hartslaggestuurd programma heeft, is dat absoluut een groot voordeel.

Comfort

Een belangrijk voordeel van een ligfiets hometrainer is het comfort. Maar, niet alle ligfietsen bieden hetzelfde comfort aan.

Ga daarom goed na of bijvoorbeeld het zitvlak breed genoeg is en of het zitvlak aan je wensen voldoet. Met name als je lichamelijke klachten hebt, is dit een belangrijk aandachtspunt.

Maximale lengte en gewicht

Je moet ook goed naar je eigen lengte en gewicht kijken. Pas je met je lengte op de ligfiets?

En is het maximaal belastbare gewicht van de ligfiets hometrainer voldoende?

Twee belangrijke vragen om goed naar te kijken.

Gewicht & afmetingen

Je doet er verder verstandig aan om naar het gewicht en de afmetingen van de ligfiets te kijken. Hoe groot is de ligfiets hometrainer precies?

En wat is het gewicht van de hometrainer?

Ga ook goed na of je de hometrainer eventueel op een handige manier op kunt bergen.

Connectiviteit

Als één na laatste willen wij je ook nog op de connectiviteit wijzen. Bij sommige ligfiets hometrainers is het mogelijk om hier je smartphone of tablet aan te koppelen.

Daardoor kun je van allerlei trainingsapps, zoals Kinomap, gebruik gaan maken.

Ga ook goed na of je de ligfiets aan een borstband kunt koppelen. Op die manier ben je van een nauwkeurige meting van je hartslag verzekerd.

Prijs-kwaliteitverhouding

Tot slot willen wij je ook nog wijzen op de prijs-kwaliteitsverhouding van de ligfiets. Wat ons betreft kun je het beste onderstaande tips opvolgen:

 • Kies voor een ligfiets van een A-merk. De beste merken weten simpelweg de gewenste kwaliteit te leveren.
 • Durf te investeren. Wij adviseren je ook om te investeren in de beste ligfiets hometrainer. Daar heb je op termijn alleen maar profijt van.


Plaats een reactie