Het zadel van een hometrainer

Vind je het heerlijk om een stuk op een hometrainer te fietsen? Tijdens het fietsen kijk je ongetwijfeld op het display en maak je gebruik van alle mogelijkheden.

Iets wat tijdens het fietsen minstens net zo belangrijk is, is het zadel. Net zoals op een normale fiets is het zadel bepalend voor het comfort.

Waar moet een goed hometrainer zadel aan voldoen?

Een goed hometrainer zadel moet een ergonomische vorm hebben, moet groot genoeg zijn en moet over de juiste hardheid beschikken.

Wat de juiste hardheid is, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen vinden een harder zadel heerlijk, terwijl andere mensen liever een zachter zadel hebben.

Een goed zadel voorkomt sowieso dat je last van zadelpijn krijgt. Zadelpijn ontstaat als je langdurig op een te hard zadel zit.

Maar, je kunt ook zadelpijn krijgen door een verkeerde afstelling van het zadel. Voordat je op een hometrainer plaatsneemt, moet je het stuur en het zadel altijd naar wens instellen.

Waar let je op bij het kopen van een zadel voor op je hometrainer?

Is het huidige zadel van je hometrainer kapot gegaan? Of merk je op dat dit zadel toch voor de nodige zadelpijn zorgt? Dan doe je er verstandig aan om je zadel te vervangen.

Let daarbij goed op de volgende factoren:

  • Geschiktheid van het zadel. Betreft het een universeel zadel dat je wilt kopen? Of geef je de voorkeur aan een zadel van het merk van je hometrainer?
  • Afmetingen van het zadel. Kijk goed naar de afmetingen van het zadel. Indien je een nieuw zadel gaat kopen, kun je de afmetingen van het nieuwe zadel goed vergelijken met de afmetingen van je huidige zadel.
  • Dikte van het zadel. Kijk niet alleen naar de lengte en de breedte, maar ook goed naar de dikte van het zadel. Om de gewenste hardheid te bepalen, kun je wellicht het beste naar een fietsenspeciaalzaak toe gaan. Daar kun je meerdere zadels met meerdere hardheden uitproberen.
  • Verstelbaarheid van het zadel. De verstelbaarheid van een zadel is één van de belangrijkste criteria. Ga goed na of je het zadel kunt verstellen. Zo ja, check dan goed op welke manier je het zadel kunt verstellen.
  • Kwaliteit van het zadel. Durf echt te investeren in het beste zadel voor je hometrainer. Daar heb je op termijn alleen maar profijt van. Elke keer weer als je op de hometrainer plaatsneemt. Onder andere een Kettler hometrainer zadel is een prima optie.

Hoe voorkom je zadelpijn?

Niks is zo vervelend als zadelpijn tijdens het fietsen. Om deze zadelpijn te voorkomen, volg je onderstaande tips op:

  • Koop een goed zadel. Een goed zadel moet van een goede kwaliteit zijn, moet voldoende demping bieden en moet de juiste hardheid hebben.
  • Stel het zadel op de juiste manier in. Ook door een verkeerde zithouding kun je last van zadelpijn krijgen.
  • Draag een goede broek. Een broek die gaat irriteren, kan ook voor de vervelende zadelpijn zorgen.
  • Kweek stevige billen. Naarmate je vaker en vaker van de hometrainer gebruik maakt, kweek je vanzelf stevigere billen.

Hoe vervang je een hometrainer zadel?

Hoe je een hometrainer zadel precies moet vervangen, is afhankelijk van het merk van de zadel.

Haal in ieder geval het oude zadel van de fiets af, pak het nieuwe zadel erbij en sla de handleiding open.

Door de handleiding te volgen, monteer je het zadel op de juiste manier. Zorg er vervolgens uiteraard ook voor dat je het zadel goed afstelt.Bekijk ook:

Hometrainer pedalen