Hometrainer weerstand kapot? Zo kan je dat oplossen

Trainen op jouw hometrainer is een fantastische bezigheid, tot er plots een probleem optreedt met de weerstand.

Hoewel kwalitatievere hometrainers een kleinere kans hebben om problemen te krijgen met een kapotte weerstand, is het toch onmogelijk om een nul-risico te hebben.

Een hometrainer weerstand kapot is een ding, maar hoe kun je dat eenvoudig oplossen?

En misschien nog belangrijker: wat zijn de oorzaken van een kapotte weerstand?

In dit artikel proberen we op beide vragen een duidelijk antwoord te formuleren, zodat jouw zorgen al snel weer verholpen kunnen zijn.

Veelvoorkomende problemen met de weerstand van een hometrainer

Om een goede oplossing te kunnen vinden voor jouw weerstand die kapot is, is het belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Op een ondoelmatige manier iets repareren is geen goed idee; je moet eerst de oorzaak vinden, zodat je het probleem aan de bron kunt oplossen.

Uiteindelijk is dat de enige manier om toekomstige problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom zal ik je eerst op de hoogte brengen van enkele factoren die er vaak voor zorgen dat de hometrainer weerstand kapot is.

1. Geen weerstand op de pedalen of je voelt de verandering niet

Heb je het gevoel alsof je geen moeite moet doen om op de pedalen te trappen? Dan is er een grote kans dat het probleem bij de band van de hometrainer ligt.

Ik zie je al denken: een hometrainer heeft toch geen banden, maar ik heb het uiteraard over de aandrijvingsband.

Deze band normaal goed aangespannen, zodat er een kracht ontstaat die jou tegenwerkt tijdens het trappen. Die kracht is precies wat wij de weerstand noemen.

Indien de hometrainer weerstand kapot is door een band die niet strak genoeg meer aangespannen is, dan is de kans groot dat je dat opmerkt door het feit dat de weerstand niet veranderd.

In de eerste plaats denk je dat de weerstand gewoon te laag staat ingesteld. Een logische reactie is dan om de weerstand te verhogen.

Wanneer de band echter niet strak genoeg meer zit, dan zal er geen grip meer zijn op het ronddraaiende deel. Doordat die grip ontbreekt, slipt de band door.

2. Technisch probleem tussen de trainingscomputer en de weerstand

In een tweede situatie, is het niet de weerstand zelf waar iets aan scheelt, maar wel aan de elektrische verbindingen tussen de trainingscomputer en de weerstand.

In dit geval worden de signalen niet goed meer doorgegeven. In sommige gevallen is het de knop van de trainingscomputer die even niet meer werkt. In de meeste gevallen is het echter bij de weerstand dat het probleem zit.

Wanneer je de weerstand niet meer kunt aanpassen, dan wil dat zeggen dat je wel nog kunt trainen, maar dat je dat steeds op dezelfde moeilijkheidsgraad moet doen.

Opzich is dat dan ook een minder groot probleem dan het eerste, maar het is en blijft nog steeds een vervelende situatie. Je wil van elke functionaliteit gebruik kunnen maken en dat is gewoon niet mogelijk met een kapotte weerstand.

Hoe kan je de weerstand van de hometrainer herstellen?

Weten wat het probleem is, is één ding. Je moet dan uiteraard ook een geschikte oplossing vinden, zodat je weer lekker kunt verder trainen op jouw geliefde hometrainer.

Hier zal ik voor de twee veel voorkomende problemen de beste oplossing bespreken.

Situatie 1:

In het eerste geval, spreken we over een puur mechanisch probleem.

In principe is dit probleem niet zo moeilijk om op te lossen. Het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat de band weer wat strakker is aangespannen.

Om dat te regelen, zal je eerst aan de binnenkant van de hometrainer moeten raken. Daarvoor kan je best beginnen met het losmaken van alle schroeven die je ziet zitten, rond het gebied waar de pedalen zich bevinden.

Door deze schroeven los te draaien, zal je de panelen kunnen verwijderen. Op die manier krijg je dan ook al vrij snel het binnenwerk van de hometrainer al snel te zien.

Indien we ons inderdaad bevinden in de eerste situatie, dus dat een te losse band het probleem is, dan zou je dat ook meteen moeten zien.

Van zodra je de hometrainer hebt geopend, zou je onmiddellijk de losse band moeten zien zitten.

Elke hometrainer ziet er binnenin net wat anders uit. Toch moet je normaal gezien de band gewoon aanspannen rond de ronde spoel die je ziet zitten.

Indien dat gelukt is, dan kan je door middel van een trapbeweging erg snel merken of het probleem ook effectief verholpen is.

Indien de hometrainer nog open ligt, zou je moeten zien dat er terug grip is tussen de band en de spoel. Is dit niet het geval? Dan moet je mogelijks een nieuwe band aankopen.

Situatie 2:

Het tweede geval ligt iets complexer, in die zin dat een probleem in de elektrische signalen veel moeilijker op te sporen is.

Aangezien elke hometrainer beschikt over een andere computer, is er ook geen eenduidige oplossing voor dit probleem. Het beste wat je kunt doen, is contact opnemen met de leverancier van het toestel.

In het beste geval, is de hometrainer nog in garantie. Ofwel zal er een technicus van de fabriek aan huis komen, ofwel zal je het toestel moeten afzetten bij een speciaal reparatiepunt.

Dit kan gewoon bij de handelaar zijn, waar je de hometrainer hebt gekocht, maar ook rechtstreeks bij een fabrieksgebouw van het merk van jouw hometrainer.

Mocht je toch eerst zelf iets willen proberen, wat ik zeker niet aanraad als de garantieperiode nog loopt, is controleren of alle draadjes nog goed zijn aangesloten.

Soms komt het namelijk eens voor dat een bepaalde kabel geen goed contact meer maakt met zijn aansluiting. Op die manier kan het zijn dat de trainingscomputer nog wel werkt, maar dat er geen verandering meer kan worden doorgegeven aan de weerstand.

Tot slot

Ik hoop dat je iets hebt aan deze twee problemen die we regelmatig zien terugkomen.

Heb je jouw probleem opgelost, of kom je er niet uit? Laat het even weten in een reactie onder dit artikel, ook anderen met hetzelfde probleem hebben hier namelijk wat aan!

Als je hometrainer aan vervanging toe is, dan kun je nog altijd een nieuwe hometrainer aanschaffen van duurzame kwaliteit.

Houd er steeds rekening mee dat wij geen technisch advies verlenen, maar dat we enkel spreken vanuit onze eigen ervaring. Om die reden kunnen wij ook nooit aansprakelijk worden gesteld, voor de schade die zou voortkomen uit een verkeerde reparatie.


Misschien vind je dit ook interessant:

10 gedachten over “Hometrainer weerstand kapot? Zo kan je dat oplossen”

  1. Onze crosstrainer, Powerpeak, heeft een tijdje stilgestaan.
    Nu gaat bij gebruikt het display niet aan en werken alle instellingen niet. Wat is hier aan te doen?

    Beantwoorden
  2. Hoi Ik heb een crosstrainer en als ik de stekker erin steek dan hoor ik meteen het motortje geluid maken..maar het scherm gaat niet meer aan. De pedalen staan op de zwaarste stand en ik kan dit alleen aanpassen als ik de display weer aan de praat krijg. Hoe Kan het komen dat de display niet aan gaat? Heel soms springt die 2 seconden aan en springt meteen weer uit.

    Gr Bart

    Beantwoorden
    • Hey Bart, lastig te zeggen omdat ik niet weet om wat voor type apparaat het gaat. Als je display op netstroom werkt zou je om te beginnen de aansluitingen kunnen checken op grote defecten. Mocht het display op batterijen werken, zou je die eens kunnen vervangen. Ook kun je in de handleiding kijken of er een ”hard reset” mogelijk is. Dat wil ook nog wel eens helpen.

      Beantwoorden
  3. beste ,

    ik heb een home trainer en de weerstand versnelling schakeld alleen nog maar tussen de 2 en de 6e versnelling.

    de rest pak hij niet wat kan het probleem zijn volgens jullie?

    groet
    Tiziano

    Beantwoorden
  4. Beste,
    Ik heb een nieuwe Toorx BRX Compact Multifit. De weerstand is manueel verstelbaar van 1 tot 8. Van 1 tot 4 gaat heel goed, maar hoger gaat die alles behalve soepel roteren. Is dit normaal of moet die nog “ingereden” worden?
    Groetjes

    Beantwoorden

Plaats een reactie