Hometrainer vs. Roeitrainer

Wil je op een leuke manier in beweging komen? Op zowel een hometrainer als op een roeitrainer is dit mogelijk.

Beide cardioapparaten bieden talloze voordelen, zijn populair en op hun eigen manier uniek.

In dit artikel maken wij graag een uitgebreide hometrainer vs. roeitrainer vergelijking voor je. Aan de hand van deze vergelijking maak je snel een keuze tussen beide apparaten.

De belangrijkste verschillen

Alleen al als je naar beide apparaten kijkt, zie je duidelijk verschillen naar voren komen. De belangrijkste verschillen hebben we voor je samengevat in een tabel:

 HometrainerRoeitrainer
WorkoutBenenHele lichaam
BewegingFietsendHeen- en weergaande
ComfortVeelWeinig
Juiste techniekSimpelLastig
DoeleindenConditie en calorieën verbrandenKracht opbouwen, conditie en calorieën verbranden

Workout

Train je op een roeitrainer? Dan train je niet alleen je beenspieren, maar ook andere spiergroepen in je lichaam. Zo span je voortdurend je billen, rugspieren en core spieren aan.

Ondertussen train je ook nog je armen; daarmee trek je immers voortdurend aan de handgreep van de roeitrainer.

Op een hometrainer train je alleen je benen. Je bovenlichaam zit rustig, terwijl je bijvoorbeeld ook je buikspieren niet aan hoeft te spannen.

Met een hometrainer train je dus alleen je benen, terwijl je met een roeitrainer van een fullbody workout geniet.

Beweging

De beweging die je op een hometrainer maakt, voelt erg natuurlijk aan. Deze beweging maak je namelijk ook als je bijvoorbeeld naar de bakker toe fietst. De beweging die je op een roeitrainer maakt, is echter minder natuurlijk.

Dit is zeker het geval als je nog nooit hebt geroeid. De heen- en weergaande beweging voelt onnatuurlijk aan en vraagt om de nodige gewenning. Als je hier eenmaal gewend aan bent, kun je de bewegingen gaandeweg optimaliseren.

Comfort

hometrainer_of_roeimachine

Een uurtje op een roeitrainer trainen? Dat is behoorlijk afzien. Het zitje van een roeitrainer is oncomfortabel en je bent voortdurend in beweging.

Daarentegen geniet je op een hometrainer juist wel van veel comfort. Je zit op een zacht en relatief groot zadel met een rechte rug. Je handen steunen fijn op het stuur en alleen je benen hoeven te werken.

Na een training op een hometrainer voel je je waarschijnlijk beter dan na een training op een roeitrainer.

Juiste techniek

roeitrainer_vs_hometrainer

Op een roeitrainer is het vrij lastig om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Dit is echter wel noodzakelijk; als je een onjuiste techniek hebt, kan dit voor lichamelijke klachten zorgen.

Je moet er dan ook alles aan doen om de roeitechniek te optimaliseren.

Op een hometrainer is hier geen sprake van. Sinds je een kind bent, kun je waarschijnlijk al fietsen. Aan de bewegingen die je toen geleerd hebt, is door de jaren heen niks veranderd.

Het trainen op een hometrainer is qua beweging en techniek dan ook een fluitje van een cent.

Doeleinden

Deze beide trainingsapparaten kun je niet voor dezelfde doeleinden inzetten:

  • Hometrainer: een hometrainer is geschikt om je conditie op te bouwen en calorieën te verbranden. Zeker als je met duurtrainingen aan de slag gaat, werk je gericht aan je conditie.
  • Roeitrainer: een roeitrainer is eveneens geschikt voor het opbouwen van conditie en het verbranden van calorieën. Op een roeitrainer werk je echter ook nog gericht aan spieropbouw. Zoals we eerder in dit artikel al stelden, train je op een roeitrainer immers je gehele lichaam.

Is je wens om vooral calorieën te verbranden? Dan zijn beide apparaten hier geschikt voor. Advies hierbij is om altijd een geschikt trainingsschema te volgen.

De werking van beide apparaten

Bovenstaande verschillen blijken duidelijk uit onderstaande video’s. In deze video’s wordt de werking van een roeitrainer en hometrainer nader uitgelegd:

Werking van een hometrainer

Werking van een roeitrainer

Wat is voor jou het beste cardioapparaat?

Heb je wel eens geroeid en vond je dit erg leuk? Dan is de aanschaf van een roeitrainer aan te raden. Belangrijk hierbij is wel dat je de techniek echt goed onder de knie moet krijgen.

Wil je vooral voor het ‘veilige’ gaan? Dan is de keuze voor een hometrainer de beste optie.

Met andere woorden: stel je wensen op en maak aan de hand daarvan een uitgebreide vergelijking. Met beide cardioapparaten is in ieder geval voldoende mogelijk!

Plaats een reactie