Hometrainer vs. loopband

Wil je calorieën verbranden of conditie opbouwen?

Als je dit het liefst binnenshuis voor elkaar krijgt, zijn zowel een hometrainer als een loopband interessante cardioapparaten. Deze beide apparaten bieden veel mogelijkheden en veel voordelen.

Maar, kun je nou beter voor een hometrainer of een loopband kiezen? Het antwoord op deze vraag achterhaal je in dit artikel. In dit artikel maken wij namelijk een uitgebreide hometrainer vs. loopband vergelijking voor je.

De belangrijkste verschillen

hometrainer_of_loopband

Op het eerste oog lijken een hometrainer en loopband al niet op elkaar. Beide apparaten hebben immers een hele andere vormgeving.

Door deze vormgeving verschillen de apparaten op nog meer punten van elkaar:

 HometrainerLoopband
Soort bewegingFietsende bewegingHardlopende beweging
Soort trainingDuurIntensief & duur
LichaamsbelastingNihilGroter
AfmetingenCompacterGroter

Soort beweging

Hoe oud was je toen je hebt leren lopen? Waarschijnlijk was je toen tussen de 10 en 18 maanden oud. Sinds dat moment heb je het lopen nooit meer verleerd.

Déze lopende beweging komt op een loopband dan ook goed van pas. Op een loopband hoef je namelijk alleen maar deze lopende beweging op de gewenste snelheid uit te voeren.

En hoe oud was je toen je begon met fietsen? Waarschijnlijk was je toen een jaar of 3 á 4 jaar oud.

De bewegingen die je toen hebt geleerd, komen nu op een hometrainer goed van pas. Op een hometrainer hoef je alleen maar een fietsende beweging te maken.

Welke beweging spreekt jou het meeste aan? Bepaal voor jezelf wat je het leukste vindt. Ga je liever een stuk hardlopen of een stuk fietsen? Dat is de eerste afweging die je moet maken.

Soort training

Dat je een cardioapparaat wilt kopen, heeft uiteraard een reden. Is dit wellicht het feit dat je conditie op kunt bouwen? Dan zouden zowel een hometrainer als loopband een prima optie zijn.

De soort trainingen die je uit kunt voeren, verschillen wel:

  • Hometrainer: een hometrainer leent zich uitstekend voor duurtrainingen. Stel de hometrainer niet al te snel in en fiets (hele) lange stukken op de loopband. Je kunt ook voor kortere trainingen kiezen, maar daarbij zou je dan flink de snelheid moeten verhogen. De ervaring leert dat de meeste mensen die niet al te lang volhouden.
  • Loopband: een loopband leent zich ook uitstekend voor duurtrainingen. Maar, een loopband kun je ook prima voor intensieve trainingen inzetten. Stel de snelheid hoog in en loop voor een korte tijd op (hele) hoge snelheid. 

Bepaal voor jezelf op welke manier je graag wilt trainen. En bepaal hierbij ook wat je trainingsdoel is. Wil je vooral kracht opbouwen? Dan kies je het beste voor een hometrainer; daarmee kun je de spieren in je bovenbenen enigszins mee trainen.

Lichaamsbelasting

lichaamsbelasting loopband

Het hardlopen op een loopband is niet voor iedereen geschikt.

Als je al last van je gewrichten hebt, is het af te raden om (hard) op de loopband te lopen. Elke stap die je maakt, brengt namelijk een belasting voor je gewrichten met zich mee.

Op een hometrainer heb je hier geen last van. De fietsende beweging die je maakt, is alleen maar goed voor je gewrichten. Deze beweging brengt geen belasting met zich mee en is zelfs tijdens revalidatie erg goed.

Afmetingen

hometrainer_ingeklapt

Heb je niet al te veel ruimte in je woning voor een cardioapparaat? Dan kies je het beste voor een hometrainer. Ten opzichte van een loopband is een hometrainer namelijk een stuk compacter.

Tip: je kunt ook naar een inklapbare loopband kijken. Op de momenten dat je de loopband niet gebruikt, neemt de loopband weinig tot geen ruimte in beslag.

De werking van beide apparaten

Wil je meer weten over de verschillen tussen een hometrainer en loopband? Check dan beide video’s.

In deze video’s krijg je meer uitleg over de werking van beide cardioapparaten.

Werking van een hometrainer

Werking van een loopband

Wat is voor jou het beste cardioapparaat?

Op een fijne manier vanuit huis trainen is met beide cardioapparaten mogelijk. Maar, welk apparaat lijkt jou het fijnst?

Bepaal hierbij vooral of je liever een hardlopende- of een fietsende beweging maakt. En houd ook goed rekening met de belasting van je gewrichten.

Plaats een reactie