Hometrainer voor wielrenners kopen? Ontdek je opties

In de zomer is het heerlijk om een stuk te fietsen op een racefiets. Maar, in de wintermaanden leent het weer zich daar een stuk minder voor.

Om in de winter alsnog te kunnen fietsen, ben je mogelijk op zoek naar een hometrainer voor wielrenners.

Bestaat er überhaupt een hometrainer voor wielrenners? En zo ja, wat is de beste hometrainer voor wielrenners?

Op deze twee vragen geven wij je in dit artikel graag een uitgebreid antwoord.

Bestaat er zoiets als een hometrainer racefiets?

Nee, er bestaat niet iets als een hometrainer racefiets. De houding die je op een hometrainer aanneemt, is namelijk significant anders dan op een racefiets.

Op een racefiets zit je met een gebogen rug, terwijl je op een hometrainer een stuk rechterop zit. Bovendien is het zadel van een hometrainer groot en zacht, terwijl dat bij een racefietszadel allerminst het geval is.

Spinningfiets

hometrainer_wielrenners_spinning

Een optie waar je wel voor kunt kiezen, is een spinningfiets (ook wel indoor cycle genoemd).

Qua houding, werking en intensiteit is een spinningfiets relatief goed te vergelijken met een racefiets:

  • Houding: op een spinningfiets moet je ver voorover gebukt zitten. Je neemt hiermee de houding aan die je op een normale racefiets ook aanneemt.
  • Werking: met een spinningfiets ben je in staat om het ‘normale’ gevoel van een racefiets behoorlijk goed te simuleren. Dit komt onder meer doordat je de weerstand flink kunt verhogen. Dat is uiteraard ook het geval als je op je racefiets bijvoorbeeld een pittige beklimming op probeert te komen.
  • Intensiteit: de trainingen op een racefiets en spinningbike zijn goed met elkaar te vergelijken. Op beide fietsen kun je heel intensief trainen en heb je alle touwtjes in eigen handen. Je bepaalt immers zelf welke route je fietst op je racefiets. En je bepaalt ook welke weerstand je instelt op je spinningbike.

Fietstrainer

fietstrainer_wielrenners

Een andere optie die je hebt, is om een fietstrainer te kopen. Dit is een handig systeem waar je je eigen racefiets aan vast kunt maken.

In veel gevallen hoef je hiervoor alleen maar het achterwiel uit je racefiets te halen. Nadat je dat hebt gedaan, klem je je racefiets aan de fietstrainer vast.

Je fiets zweeft nu als het ware, waardoor je op een intensieve manier kunt trainen. Het leuke hierbij is dat je een fietstrainer in combinatie met een interactieve app kunt gebruiken. Zo kun je met Kinomap of Zwift aan de slag; virtueel fietsen is nog nooit zo leuk geweest.

Wat is het beste alternatief voor een racefiets?

Op het moment dat je niet buiten kunt trainen, is het zaak om een keuze tussen bovenstaande alternatieven te maken. Wat voor jou de beste keuze is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af.

Wil je vooral heel intensief kunnen trainen? Dan lijkt een spinningfiets het betere alternatief voor een racefiets hometrainer te zijn. Wil je vooral op een interactieve manier trainen? Dan is een fietstrainer de betere optie.

Dat is ook het geval als je het liefste zo min mogelijk geld uitgeeft. Voor een fietstrainer ben je voor een paar honderd euro al klaar, terwijl een spinningbike veelal meer dan 1000 euro kost.

Fit blijven tijdens de winterperiode

Vind je het heerlijk om in de zomer lange stukken te fietsen? Dan merk je dit gedurende de zomer ongetwijfeld aan je conditie. Je hebt een goede conditie en je kunt ook steeds langere afstanden sneller afleggen.

Jammer genoeg gaat de conditie in de winterperiode snel achteruit. Dát voorkom je door voor een spinningfiets danwel fietstrainer te kiezen.

Met deze apparaten ben je in staat om ook in de winterperiode te trainen. Doe dit met enige regelmaat, zodat je fit blijft tijdens de winterperiode. Daar heb je gedurende het voorjaar direct een hoop aan!