Hometrainer vs. spinningfiets: wat zijn de verschillen?

Ben je gek op fietsen? En wil je ook graag vanuit je huis kunnen fietsen? Dat is goed voor te stellen; op de regenachtige en koude dagen is het niet lekker om buiten te fietsen.

Wat zijn de verschillen tussen deze apparaten? En wat is voor jou het beste apparaat? Het antwoord op die vragen ga je in dít artikel vinden.

De belangrijkste verschillen

Tussen een hometrainer en spinningfiets bestaan de nodige verschillen. De belangrijkste verschillen hebben we op een rijtje gezet:

 HometrainerSpinningfiets
Beleving op de fietsAlsof je op een stadsfiets zitAlsof je op een racefiets zit
TrapsysteemNormaal trapsysteemDoortrapsysteem
ComfortComfortabelMinder comfortabel
GeschiktheidBeginnersGevorderden
DoeleindenRecreatief fietsen of conditie opbouwenTot het gaatje gaan en records verbreken
HoudingAangename houdingMeer belastende houding
ZadelGroter en dikkerKleiner en harder

Zoals je kunt zien, bestaan er grote verschillen. Juist vanwege deze verschillen is het zaak dat je een goede vergelijking tussen beide hometrainers gaat maken. Hier helpen wij je graag een handje bij; hieronder lichten we de belangrijkste verschillen graag toe.

Beleving op de fiets

Stap je op een hometrainer? Dan heb je het gevoel alsof je op een normale fiets zit. Dit komt onder meer door de houding die je aanneemt; je zit met een rechte rug en je zit relatief comfortabel.

Door deze houding brengt een hometrainer een niet al te bijzondere beleving met zich mee. Het is net alsof je op een normale fiets fietst, maar dit doe je op een hometrainer binnen in plaats van buiten.

Bij een spinningfiets is er sprake van een hele andere beleving. Je zit hierbij op een actieve manier helemaal vooruit bewogen. Bovendien maakt de spinningbike lawaai, geniet je van een uniek trapsysteem en zijn alle onderdelen anders. Al deze facetten zorgen ervoor dat je het gevoel hebt alsof je op een racefiets zit.

Trapsysteem

Verschillen in trapsysteem

Een hometrainer beschikt standaard over een normaal trapsysteem. Dit is het trapsysteem zoals je dat van je fiets kent; als je met trappen stopt, kom je niet meer vooruit. Juist door de trappende beweging te maken, kom je ‘vooruit’.

Uiteraard blijft de hometrainer op dezelfde plek staan, maar je ziet de afgelegde afstand wel op het display oplopen.

Bij een spinningfiets is er echter sprake van een doortrapsysteem. Dit is een systeem waarbij de trappers langere tijd door blijven draaien.

Heb je op een hoog tempo gefietst en haal je je voeten plots van de pedalen af? Dan blijven de pedalen met een flink tempo bewegen; dit komt door het zware vliegwiel aan de voorkant van een spinningfiets.

Dit doortrapsysteem brengt een belangrijk voordeel met zich mee: je kunt niet stoppen met trappen. Op het moment dat je wel stopt met trappen, sleuren de pedalen je benen alsnog mee. Dáárdoor word je gedwongen om intensief te trainen en kun je flinke snelheden behalen.

Comfort

Zoals eerder al gesteld, is een hometrainer een stuk comfortabeler dan een spinningfiets. Dit komt door de volgende facetten:

  • Houding op de fiets: op de houding komen we nog even terug.
  • Zadel: op het zadel van beide fietsen komen we verderop ook nog even terug.
  • Trapsysteem: het trapsysteem van een hometrainer brengt ook veel comfort met zich mee. Als je het trappen zat bent, stop je simpelweg met trappen. Van dát comfort geniet je bij een spinningbike absoluut niet.

Geschiktheid

Een spinningfiets is niet al te geschikt voor beginnende sporters. Dit komt vooral doordat je op een spinningfiets veel kracht moet zetten en rekening moet houden met het doortrapsysteem.

Maar, je koopt een spinningfiets ook niet zomaar. Dit doe je als je een bepaald doel hebt; een dergelijk doel heb je vaak niet als je een beginner bent. Vandaar dat voor een beginner de keuze voor een hometrainer logischer is.

Doeleinden

Wil je graag recreatief fietsen, rustig in beweging komen, calorieën verbranden of conditie opbouwen? Dan is een hometrainer de beste optie voor je. Wil je echter records verbreken, tot het gaatje gaan en nog sneller fietsen? Dan is een spinningbike de betere optie voor je.

Deze doeleinden hangen samen met je niveau. Ben je een ervaren en getrainde fietser? Dan sluit een spinningfiets waarschijnlijk veel beter op je wensen aan.

Houding

Op een spinningbike moet je ver naar voren buigen, aangezien je je armen op het stuur moet leggen. Door deze houding zit je niet al te comfortabel, maar kun je wel je benen optimaal aan het werk zetten.

Op een hometrainer zit je daarentegen recht overeind. Je geniet hierdoor van comfort, van een mindere belasting van je rug en van het nodige gemak.

Zadel

Tot slot is er ook een groot verschil terug te vinden bij de zadels. Het zadel op een hometrainer is vaak vrij groot en dik, waardoor je van veel comfort geniet. Een spinningbike lijkt meer op een racefiets, waardoor het zadel kleiner en harder is.

De werking van beide apparaten

Zowel een hometrainer als een spinningfiets zijn interessante apparaten. Dit is te danken aan de kenmerken, maar ook aan de werking. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben beide apparaten een unieke werking. In onderstaande video’s zie je deze werking duidelijk naar voren komen.

Werking van een hometrainer

Werking van een spinningfiets

Wat is voor jou het beste fitnessapparaat?

De verschillen tussen een hometrainer en spinningfiets zijn overduidelijk. Doordat de verschillen zo duidelijk zijn, is het relatief makkelijk om de juiste keuze te maken.

Ben je vooral op zoek naar een indoor fiets waar je aangenaam op kunt trainen? Dan is een hometrainer de beste optie voor je. Dat is ook het geval als je een beginnende fietser bent.

Ben je op zoek naar een indoor fiets waarmee je tot het gaatje kunt gaan? Dan kun je niet om de spinningfiets heen. Deze fietsen zijn uiterst geschikt voor ervaren fietsers die gericht en intensief willen trainen.

Hometrainer vs andere apparatuur:

Plaats een reactie