De 8 beste senioren hometrainers voor ouderen!

Ook voor senioren zijn er nog genoeg manieren om te sporten. Één daarvan is gewoon lekker thuis op een hometrainer.

De beste hometrainer voor ouderen heeft een lage instap, een groot gemak én fietst plezierig.

In dit artikel gaan we hier nog veel dieper op in. We bespreken alle eisen waar een senioren hometrainer aan moet voldoen.

Daarnaast ontdek je welke hometrainers het meest geschikt zijn voor senioren.

De beste hometrainers voor ouderen

Later in dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen en waar je precies op moeten letten als het aankomt op het aanschaffen van een gloednieuwe hometrainer.

Maar eerst is het tijd om de beste senioren hometrainers te bespreken.

Hieronder ontdek je direct welke hometrainers het meest geschikt zijn voor ouderen. Deze modellen beschikken stuk voor stuk over de belangrijkste eigenschappen waar een senioren hometrainer aan moet voldoen.

1. HOMCOM fietstrainer

homcom-fietstrainer

De gebruiksvriendelijke HOMCOM-fietstrainer is een van de meest gemakkelijke hometrainers die je makkelijk in jouw eigen huis kunt gebruiken.

Je kunt gebruik maken van deze makkelijke hometrainer op je eigen stoel, zodat je comfort gegarandeerd wordt!

De HOMCOM-fietstrainer is gemakkelijk te monteren en heeft naast pedalen om de benen, knieën en enkels te trainen ook handige handgrepen voor de armen, polsen en ellenbogen.

Op deze manier kun je een optimale training krijgen die bij jou voorkeur past.

De handgrepen zijn te verstellen in zes stappen en de pedalen kun je gemakkelijk instellen zodat je de weerstand past die jij prettig vindt.

Bekijk meer informatie en de beste prijs via onderstaande knop:




2. Fitbike Ride 6 iplus

fitbike-ride-6-iplus

Deze sportief uitziende hometrainer van FitBike staat aan de top van zijn soort. Deze geliefde hometrainer staat stabiel op zijn plek.

Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je tijdens jouw oefeningen je balans verliest of erger nog, om valt.

Het vliegwiel van 10 kilo zorgt ervoor dat de soepele trapbeweging gegarandeerd is en train je dus met een erg hoge consistentie.

Het zachte gelzadel zorgt voor een perfect zitcomfort tijdens de oefeningen en is zowel horizontaal als verticaal te verstellen.

Op deze manier weet je dat je altijd goed zit. De transport wieltjes aan het voetstuk aan de voorzijden zorgen ervoor dat je de hometrainer gemakkelijk weer op kunt bergen na gebruik.

Het stijlvol uitziende lcdscherm is gemakkelijk te gebruiken. Hiermee kun je het weerstandniveau instellen en jouw training gegevens zien.

Bekijk meer info in de Ride 6 review, of de laagste prijs via onderstaande knop:




3. Tunturi FitCycle 30

fitcycle-30-tunturi

Ben je echt opzoek naar een makkelijk te bedienen instapmodel hometrainer die wél beschikt over de belangrijke basisfuncties? Dan is de Tunturi FitCycle 30 jouw apparaat.

Met een simpele knop onder het stuur kun je de weerstand snel en makkelijk aanpassen tijdens het fietsen.

Het gemonteerde scherm laat zien wat je afgelegde afstand is, maar ook je snelheid en calorieverbruik. Op deze manier kun je nauwlettend alles in de gaten houden over hoe jouw oefening verloopt.

Als je wilt trainen binnen een bepaalde, specifieke hartslagzone dan kan ook dat! Met de handige hartslagsensoren is het mogelijk om te trainen in deze zones.

Maar ook als je op zoek bent naar een wat rustiger tijdverdrijf en minder intensieve training ben je bij de Tunturi FitCycle 30 aan het juiste adres.

Deze is namelijk uitgerust met een comfortabel verstelbaar zadel en handige tablethouder waarmee je gemakkelijk in comfort jouw favoriete film of serie kunt bekijken tijdens je oefeningen.

Lijkt dit apparaat jou wel wat? Klik dan snel op de knop hieronder:




4. Flow Fitness Stelvio Pro i

flow-fitness-stelvio-i

Deze goed uitziende, stijlvolle hometrainer van Flow Fitness is een van de meest vooruitstrevende in zijn soort!

Door uitgerust te zijn met een zo gehete ergometer weet je precies hoeveel lichamelijke inspanning je moet leveren om jouw persoonlijke doel te halen. Ook is het op deze manier handig als je weer wilt beginnen na een blessure.

De hometrainer is via bluetooth ook te verbinden met de Kinomap of de iConsole+ app, die je op geheel digitale wijzen over routes over de hele wereld laat fietsen en je resultaten bij te houden.

Maar ook zonder de technologische apps krijg je genoeg te doen. Met 69 verschillende weerstandniveaus en 24 vooraf ingestelde trainingsprogramma’s is er voor iedereen wel een training die past.

Er is ruimte voor vier gebruikersprofielen zodat iedereen zijn persoonlijke resultaten zo nauwkeurig mogelijk kan inzien via het ingebouwde lcd scherm.




5. Xterra SB 2.5 Recumbent Bike

xterra-recumbent-bike

Deze Xterra hometrainer ziet er voor de meeste mensen misschien een beetje gek uit, maar vergis je niet!

Door het unieke ontwerp met compleet afstelbare zitting en lage instap is deze zitfiets hometrainer ideaal voor mensen die wat minder ter been zijn, moeten revalideren of vechten tegen overgewicht.

Het ergonomische ontwerp zorgt voor een comfortabele work-out voor iedereen.

De trainingscomputer heeft een twee kleuren lcdscherm waarop je precies alle relevante trainingsinformatie in de gaten houden tijdens je training.

Ook beschikt de trainingscomputer over 24 verschillende weerstandsniveaus die gemakkelijk te bedienen zijn. Met een simpele aux-kabel kun je zelfs jouw favoriete muziek afspelen tijdens je training!

De beste prijs van dit moment vind je via de onderstaande knop.




6. Tunturi Cardio Fit B40

Tunturi Cardio Fit B40 hometrainer

De Tunturi Cardio Fit B40 is volgens ons een prima hometrainer voor ouderen. Dit komt met name door de extreem lage instap.

Je stapt hierdoor makkelijk op de hometrainer, waarna je op de gewenste manier kunt trainen. Tijdens je training kies je uit 8 weerstandsniveaus en 4 verschillende programma’s. 

Wat ook een voordeel is, is het verstelbare stuur. Dit ergonomisch gevormde stuur stel je volledig naar eigen wens in.

Het stuur is ook nog voorzien van een duidelijk display en een tablethouder. Dankzij de transportwielen is het voor een ouder persoon een fluitje van een cent om deze hometrainer te verplaatsen.




7. FitBike Ride 3

fitbike-ride-3

Geef je liever niet al te veel geld uit aan je nieuwe hometrainer? Dan raden wij je aan om naar de FitBike Ride 3 te kijken.

Deze hometrainer voor ouderen kost slechts 299 euro én voldoet aan nagenoeg alle eisen. Zo is het ideaal dat de instap extreem laag is, waardoor je makkelijk op- en vanaf de hometrainer stapt.

Op deze hometrainer geniet je van meer dan 200 verschillende trainingsvarianten. Je kunt hierdoor, ook als ouder persoon, de hometrainer volledig naar eigen wens inzetten.

Tijdens het fietsen hou je op het display makkelijk al je trainingsprestaties in de gaten.




8. Tunturi Competence F20

Tunturi Competence F20 hometrainer ouderen

Dat Tunturi meerdere interessante hometrainer aanbiedt, blijkt duidelijk uit deze top 8.

Ook over de Tunturi Competence F20 zijn wij namelijk erg enthousiast. Deze Tunturi hometrainer heeft een lage instap, beschikt over 8 weerstandsniveaus en biedt meerdere trainingsprogramma’s aan.

Verder is de prijs-kwaliteitsverhouding subliem. De hometrainer kost niet overdreven veel, maar is wel met de juiste onderdelen samengesteld.

Ook is de bediening erg simpel, waardoor de hometrainer perfect aansluit op de situatie van een ouder persoon. Doordat het display op batterijen werkt, kun je deze hometrainer werkelijk waar overal in je woning neerzetten.




Waarom een hometrainer ideaal is voor sportieve senioren

hometrainers-senioren

Zoals we allemaal weten is lichaamsbeweging een van de belangrijkste criteria voor een evenwichtige en gezonde leefstijl.

Of je nou 18 of 80 bent, het is een belangrijk onderdeel van onze gezondheid en is op elke mogelijke manier te doen.

Vooral voor senioren is het belangrijk om te blijven bewegen, en waar sporten voorheen vooral op de jeugd was gericht, zie je het steeds vaker voorkomen dat ook de senioren steeds meer geprikkeld worden om te bewegen.

Volgens de algemene gezondheidsnorm is het ideaal als men gemiddeld 150 minuten per week spendeert aan matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen.

Dat komt neer op een halfuurtje per dag voor vijf dagen. Dus door, bijvoorbeeld maandag tot en met vrijdag, elke dag een halfuurtje te bewegen kom je al heel gemakkelijk aan deze grens.

Het kan zo zijn dat je alleen niet alles meer kunt doen wat jij zou willen doen.

Dit kan als een flinke belemmering worden ervaren en kan ervoor zorgen dat alle motivatie juist verdwijnt om te gaan sporten.

Als dit als een bekend scenario klinkt dan is juist een hometrainer een goed plan.

Een hometrainer opent namelijk de deur om te kunnen blijven bewegen, zonder de restricties van naar buiten gaan.

Dit voorkomt potentiële ongelukken en kan als prettig worden ervaren voor senioren die bijvoorbeeld aan het revalideren zijn.

Het is dus zo dat een hometrainer dé ideale manier is om weer aan het bewegen te gaan!

Gezondheidsvoordelen van een hometrainer voor ouderen

oude-vrouw-fitness-fiets

Je wilt weer meer gaan bewegen. Dat is heel goed!

Vooral in ons kleine kikkerlandje zijn we gek op sporten. Of het nou gaat om het wereldkampioenschap voetbal, de Olympische spelen of simpelweg de hockeyclub van verderop uit het dorp, we krijgen er maar geen genoeg van.

Het kan zijn dat je in het verleden al wel veel met sport en/of beweging hebt gehad. Je was bijvoorbeeld de perfecte spits in jouw oude voetbalteam waarmee je toernooi na toernooi won. Of je kon meerdere marathons per jaar lopen.

Het is heel normaal dat dit op een verder stadium in jouw leven minder makkelijk gaat en daar is ook helemaal niets mis mee.

Maar dat is géén reden om helemaal te stoppen met lichaamsbeweging!

Een hometrainer is hierbij de ideale uitkomst. Je bepaalt je eigen tempo en intensiteit en je hoeft je niet bloot te stellen aan de potentiële gevaren van buiten sporten.

Er zijn namelijk talloze voordelen aan blijven bewegen, vooral als je al een dagje ouder bent.

Hieronder gaan wij een paar van deze voordelen bespreken.

Gezond lichaam en gezonde geest voor een senior

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat sporten heel gezond is voor je lichaam.

Je merkt bijvoorbeeld dat je conditie er vooruit op gaat en dat je hierdoor de langere of zwaardere momenten op je hometrainer kunt volhouden.

Maar zodra je klaar bent met jouw intensieve oefeningen merk je iets geks; je voelt je eigenlijk juist energieker!

Er zijn ontzettend veel onderzoeken geweest die aan hebben getoond dat je je juist fitter, energieker en mentaal gezonder gaat voelen door te bewegen.

bejaarden-op-hometrainer-fiets

Er worden namelijk verschillende hormonen aangemaakt tijdens het sporten namelijk: endorfine, serotonine en dopamine.

Endorfine zorgt ervoor dat jij je gelukkig gaat voelen en verminderd pijnklachten tijdens het sporten.

Serotonine regelt je eetlust, ook een gelukkig gevoel maar ook je slaap. Dit resulteert dus erin dat je aan het eind van de dag, waarop je flink gesport hebt, goed kunt slapen.

Tot slot hebben we nog de dopamine. Dopamine is het ‘beloningshormoon’.

Je krijgt een gevoel van beloning, waardoor het makkelijker is om door te kunnen gaan met de training waar je op dat moment mee bezig bent.

Dit alles kan bijvoorbeeld gevoelens van eenzaamheid en depressie goed tegengaan!

Soepele gewrichten op latere leeftijd

knie-gewricht

Het is je misschien wel opgevallen dat je door de jaren heen wat stijf bent geworden.

De gewrichten werken niet meer helemaal zoals ze dat vroeger deden en doen soms zeer. Dit kan erg belemmerend worden tijdens de dagelijkse dingen in het leven.

Boodschappen doen, klusjes in en rond het huis en een stuk wandelen gaat hierdoor met steeds meer pijn en moeite.

Door het regelmatig gebruiken van een hometrainer train je naast je geest ook je gewrichten! Het bewegen ervoor zorgt dat jouw gewrichten goed gesmeerd blijven.

Dit komt omdat je hartslag omhooggaat en ervoor zorgt dat er meer bloed door het lichaam gepompt wordt.

Doordat er meer bloed door het lichaam gepompt wordt komt er dus ook meer zuurstof bij je gewrichten, wat de stijfheid en pijn tegen gaat.

Hierdoor worden de dagelijkse activiteiten toch weer een flink stuk aangenamer.

Verminderd risico op kwalen

eenvoudige-hometrainer-bejaarde

Doordat je veel beweegt is het zo dat jouw conditie goed op peil blijft. Dit zorgt ervoor dat je minder risico loopt op mogelijke kwalen.

Zo gaat een verbeterde conditie botontkalking tegen doordat de belasting van je botten erin resulteert dat de cel activiteit in jouw botten toeneemt en voor dichtere en sterkere botten zorgt.

Als je regelmatig gebruik maakt van jouw hometrainer zorg je er ook voor dat het risico op een chronische hoge bloeddruk afneemt en vermindert het de kans op diabetes.

Er zijn duidelijke verbanden aangetoond tussen bewegen en het voorkomen van diabetes type 2 (bron).

Doordat het lichaam meer in beweging is, is het lichaam in staat de bloedsuikerspiegel beter te reguleren. Hierdoor kunnen complicaties voorkomen die vaak resulteren in diabetes.

Vaatproblemen komen tevens ook sneller voor bij mensen met diabetes, namelijk 1 op de drie mensen met diabetes vecht hiertegen.

In zeldzame gevallen is het zelfs zo dat mensen met een hoge bloeddruk of depressieve klachten minder of zelfs, in hoge uitzonderingen, géén medicatie meer nodig hebben.

Gemakkelijke manier van afvallen voor ouderen

hometrainer-afvallen

Overgewicht is bij veel ouderen een probleem dat zich maar voort blijft doen.

Dit komt doordat naar mate de leeftijd vordert de spiermassa vaak afneemt.

De stofwisseling daalt en we hebben ook minder energie nodig. Daar bovenop is het vrij gebruikelijk dat senioren überhaupt al wat minder bewegen en dus ook minder energie verbruiken.

Een hometrainer is ook een ideale manier om wat extra kilootjes kwijt te raken.

Doordat je in beweging blijft en je spieren en gewrichten niet heel zwaar belast worden, is dit een handige manier om wat kilo’s kwijt te raken op een structurele manier.

Waar moet een senioren hometrainer aan voldoen?

Stel je bent na het lezen van dit alles overtuigt, je gaat een hometrainer kopen, waar moet je dan allemaal op letten?

Er zijn immers verschillende modellen, merken en prijsklassen en het kan zo zijn dat je door deze factoren soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Gelukkig zijn er een paar criteria die verstandig zijn om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een nieuwe hometrainer.

Hieronder bespreken we deze criteria, zodat je zeker weet dat jij de ideale hometrainer koopt die past bij jouw actieve leefstijl.

Lage instap voor groot gemak

We beginnen meteen met een hele belangrijke, de lage instap.

De instap spreekt eigenlijk zo goed als voor zichzelf. Dit is de toegankelijkheid van het apparaat.

hometrainer-lage-instap-senioren

Als de instap te hoog is kan het ervoor zorgen dat het moeilijker is om van de hometrainer gebruik te maken.

Je zou immers ook geen fiets willen met een veel te groot frame.

Het is dus van belang om rekening te houden met de hoogte van de instap, vooral als je wat moeilijker ter been bent.

Zo heb je makkelijk toegang tot het apparaat en is de hometrainer beschikbaar voor iedereen.

Staat hij stabiel?

Ook dit punt is erg belangrijk. Zorg er ten alle tijden voor dat de hometrainer die jij wilt kopen stabiel staat.

Let tijdens het kopen van je hometrainer dus goed op hoe de poten staan en wat voor een poten het zijn.

Je wilt niet dat jij tijdens jouw oefeningen ineens je evenwicht verliest of zelfs zou vallen. Dat kan desastreuse gevolgen hebben en hierdoor heb je een kans jezelf te verwonden tijdens het sporten.

Als jij een stabiele hometrainer hebt, is de kans dat je zonder risico kunt trainen significant groter.

Het vliegwiel

Geen zorgen, je zult niet opstijgen!

Het vliegwiel is slechts een van de onderdelen die zit op jouw hometrainer, namelijk het grote wiel dat gaat draaien zodra jij trapt.

De massa van dit wiel bepaald voor een deel de fietseigenschappen van de hometrainer.

Dit in combinatie met de kwaliteit van het remsysteem bepalen in grote lijnen de trapeigenschappen van de hometrainer.

Er wordt over het algemeen gepleit dat een zwaarder vliegwiel zorgt voor een soepelere trapsensatie.

Echter is het dus afhankelijk van de samenwerking met het remsysteem.

Een elektromagnetisch inductie remsysteem zal beter samenwerken met een lichter vliegwiel, wat resulteert in een soepelere fietsbeleving.

Verstelbaarheid

Als je wilt beginnen aan je oefeningen is het natuurlijk wel zo prettig dat je comfortabel en lekker kunt zitten.

Het kan namelijk zo zijn dat je door een verkeerde houding verschrikkelijke last van je rug kunt krijgen en dat is juist iets dat we niet willen ervaren tijdens je work-out.

Als je het zadel en het stuur van de hometrainer kunt verstellen kun je hem instellen zoals jij dat wilt.

Je kunt bijvoorbeeld het zadel verlagen en het stuur verhogen, waarmee je gegarandeerd goed zit en weet je zeker dat je geen last van je rug krijgt tijdens jouw sportmomenten.

Comfort

Dit is iets minder van levensbelang maar absoluut niet onbelangrijk; comfort.

Je bent immers van plan toch wel een tijd op jouw nieuwe hometrainer door te brengen, dan mag hij ook best lekker zitten, toch?

Een gelzadel of zadel met een zachte voering zorgt ervoor dat je heerlijk comfortabel kunt sporten en geen zadelpijn zult ervaren.

Er zijn zelfs hometrainers op de markt die ingebouwde speakers hebben of houders voor je tablet.

Zo kun je tijdens het sporten kijken naar jouw favoriete films of series, of luisteren naar de beste muziek en podcasts.

Op deze manier merk je al gauw dat het sporten absoluut geen straf is maar zelfs een fijne, ontspannende bezigheid wordt.

Wat voor senioren hometrainers zijn er?

Je hebt ze vast wel eens zien staan in sportscholen of toevallig een keertje bij iemand thuis; een hometrainer. Zo’n handig sportapparaat wat behoorlijk veel wegheeft van een fiets.

Maar wat zit er verder nog achter een hometrainer?

In principe is een hometrainer heel makkelijk te omschrijven. Een hometrainer is namelijk een stationaire fiets voor binnen, waarbij je zelf de weerstand kunt instellen om de gewenste trainingsintensiteit te creëren.

Je roteert het grote zo gehete vliegwiel met de trappers, die vervolgens samenwerkt met het remsysteem, om een zo realistisch mogelijke fietssensatie te simuleren.

Door de weerstand te verhogen krijg je dus een zwaardere trapsensatie en door het te verlagen krijg je een lichter gevoel.

Er zijn eigenlijk drie soorten hometrainers.

Als eerste hebben we de normale hometrainer waarbij je rechtop zit zoals op een normale fiets. Deze zal je het meeste bij mensen thuis aantreffen en is geliefd onder veel lagen van de bevolking.

Vervolgens hebben we de ‘recumbent’ hometrainer. Dit is de ligfiets uitvoering van een hometrainer en biedt vooral uitkomsten voor mensen die aan het revalideren zijn of minder goed ter been zijn.

Tot slot hebben we de spinning fiets. Dit is de racefiets uitvoering van een hometrainer en wordt veel gebruikt in sportscholen.

Door zijn smalle zadel en speciaal ontworpen pedalen is dit het dichtste wat je in de buurt brengt van een échte racefiets.

Conclusie

Iedereen heeft zijn of haar reden om te beginnen met sporten op zijn of haar manier.

De een vind het fijn om buiten in beweging te zijn door een stuk te wandelen of te fietsen, de ander vindt het fijner om vanuit huis de conditie te verbeteren en op peil te houden.

Als jij behoort tot de laatste groep, de mensen die het liever vanuit huis doet, dan is een hometrainer jouw ideale compagnon in jouw reis naar een betere gezondheid.

Tegenwoordig zitten er immens veel functies op een hometrainer. Zo zijn er modellen die werken met een Bluetooth verbinding om jouw smartphone of tablet te kunnen verbinden, om jouw perfecte resultaat te kunnen bereiken.

Ook zijn er hometrainers die meer dan 60 verschillende workout schema’s en programma’s al voor geprogrammeerd hebben voor een optimale training.

En anderen zijn simpelweg ontworpen om zo comfortabel mogelijk plaats te kunnen nemen tijdens de oefeningen, zodat je op jouw eigen tempo bezig kunt.

Met vliegwielen tot wel 10 kilo, die ervoor zorgen dat je soepeltjes kunt blijven doortrappen, tot hartslagprogramma’s die berekenen op wat voor een tempo jouw ideale work-out is..

Er is voor iedere senior wel een hometrainer te vinden die past bij jouw levensstijl en rekening houdt met jouw lichaam.





Veelgestelde vragen

Is een hometrainer het meest geschikte fitnessapparaat voor ouderen?

De hometrainer wordt over het algemeen gezien als het beste fitnessapparaat voor personen op leeftijd. Dat heeft vooral te maken met de lage impact op gewrichten en het grote comfort. Fietsen is nu eenmaal weinig belastend op gewrichten, pezen en de onderrug. Bovendien kun je fietsen voor langere tijd volhouden.

Waaraan voldoet een goede senioren hometrainer?

Een goede hometrainer voor ouderen heeft een lage instap, een stevig frame en een gemakkelijke trainingscomputer. Idealiter heeft de hometrainer ook genoeg weerstandsniveaus en een hartslagmeter. De meest geschikte modellen bekijk je hier.


Misschien ook interessant:

2 gedachten over “De 8 beste senioren hometrainers voor ouderen!”

  1. Mooi allemaal, maar ik wil gewoon een hometrainer bestellen, maar wel reeds gemonteerd want dat kan ik zelf niet. Online kijkend lijkt mij de Fitbike 5 geschikt. Wat kost deze, reeds afgemonteerd?

    Beantwoorden

Plaats een reactie