Hometrainer of fietstrainer: Dit zijn de verschillen

Wil jij graag het gehele jaar door vanuit huis kunnen trainen? Dan kun je onder meer voor een hometrainer en voor een fietstrainer kiezen.

Beide fitnessapparaten zijn op hun eigen manier uniek én zijn beide populair. In dit artikel vertellen wij je graag meer over de verschillen tussen beide apparaten.

De belangrijkste verschillen

We hebben allereerst de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet:

 HometrainerFietstrainer
BenodigdhedenAlleen de hometrainerFietstrainer + een (race)fiets
AfmetingenVrij grootCompact
DiversiteitDoor iedereen te gebruikenAlleen door mensen te gebruiken die op de fiets passen
In maat verstelbaarJaNee
Trainingsprogramma’sJa, voorgeprogrammeerdJa, maar niet altijd voorgeprogrammeerd
Prijskaartje200+ euro100+ euro
TrainingsmogelijkhedenBeperktDivers

Zoals je kunt zien, bestaan er tussen een hometrainer en fietstrainer belangrijke verschillen. De verschillen lichten we hieronder graag nader toe.

Benodigdheden

Wil je graag vanuit huis kunnen trainen? Indien je voor een hometrainer kiest, hoef je alleen de hometrainer in je woning neer te zetten. Je hebt verder niks nodig, behalve eventueel de juiste sportkleding.

Gaat je voorkeur uit naar een fietstrainer? Dan moet je de nodige extra attributen in huis halen. Zo heb je ten eerste een fiets nodig die je aan de fietstrainer kunt koppelen.

De voorkeur gaat hierbij uit naar een racefiets. Verder heb je mogelijk ook nog een beeldscherm nodig, een mat voor onder de fietstrainer en aanverwante accessoires.

Met andere woorden: een fietstrainer kent de nodige haken en ogen. Zet je de fietstrainer los in je woning neer, heb je hier in ieder geval niks aan. Dat is compleet anders bij een hometrainer; om op een hometrainer te kunnen trainen, heb je alleen dit fitnessapparaat nodig.

Afmetingen

Heb je niet al te veel ruimte in je woning? Dan is de keuze voor een fietstrainer wellicht interessanter. Althans; dat lijkt zo op het eerste gezicht. De fietstrainer zelf is vrij compact, maar je moet dus wel nog je fiets aan de fietstrainer koppelen. Nadat je dit hebt gedaan, neemt de totale installatie dus al meer ruimte in beslag.

Maar, in de meeste gevallen is een hometrainer nog groter. Dit fitnessapparaat is niet alleen groter, maar ook een stuk zwaarder. Als je voor een goede en hoogwaardige hometrainer kiest, weegt deze al snel 40 kilo of meer.

Diversiteit & verstelbaarheid

Woon je samen met je gezin of je huisgenoten? En wil je dat iedereen in huis kan trainen? Dan is de koop van een hometrainer de beste optie. Bij een hometrainer kun je het stuur en zadel namelijk in hoogte verstellen. Door die onderdelen te verstellen, maak je de hometrainer passend voor iedereen.

Bij een fietstrainer heb je die mogelijkheid niet. Zoals hierboven al aangegeven, moet je immers je (race)fiets aan de fietstrainer koppelen. Aangezien elke fiets zijn eigen maat heeft, is de fiets lang niet voor iedereen geschikt. Je kind kan bijvoorbeeld niet van jouw fiets gebruik maken.

Met andere woorden: met een hometrainer kun je meer kanten op. Als je alleen woont of als enige vanuit huis wilt trainen, kun je echter ook prima voor een fietstrainer kiezen.

Trainingsprogramma’s

Wil je graag gericht kunnen trainen? Op een hometrainer vind je vaak voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, waarmee je gericht kunt trainen. Zo bestaan er programma’s voor het opbouwen van conditie of het verbranden van calorieën.

Bij een fietstrainer bestaan dergelijke voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s vaak niet. Je kunt echter wel van méér trainingsmogelijkheden gebruik maken, waarover later meer.

Prijskaartje

Als je zo voordelig mogelijk uit wilt zijn, is een fietstrainer de betere optie. Dat is althans het geval als je al een racefiets hebt. Voor een goede fietstrainer betaal je bijvoorbeeld 100 euro of meer. Als je voor een echt goede fietstrainer wilt gaan, betaal je hier overigens al snel 500 euro of meer voor.

De prijskaartjes van een hometrainer lopen nogal uiteen. Voor sommige varianten betaal je slechts 200 euro, terwijl je voor andere varianten meer dan 1000 euro moet betalen. Belangrijk voordeel hierbij is wel dat je géén extra attributen nodig hebt, zoals bij een fietstrainer wel het geval is.

Trainingsmogelijkheden

Op een hometrainer kun je vaak uit voorgeprogrammeerde programma’s kiezen. Dat is handig, maar de trainingsmogelijkheden zijn hiermee relatief beperkt.

Dat is volledig anders bij een fietstrainer. Een fietstrainer kun je middels bluetooth of ANT+ aan je smartphone koppelen. Daarmee geniet je van ongekend veel trainingsmogelijkheden; het is ook mogelijk om op deze manier virtueel te fietsen.

De werking van beide apparaten

Het mag duidelijk zijn dat er grote verschillen tussen beide apparaten bestaan. Om deze verschillen verder te verduidelijken, wijzen wij je graag naar onderstaande video’s. In deze video’s zie je duidelijk de verschillen tussen beide apparaten.

Werking van een hometrainer

Werking van een fietstrainer

Wat is voor jou het beste fitnessapparaat?

Weet je zeker dat je vanuit huis in beweging wilt komen? Dan zijn zowel een hometrainer als fietstrainer interessante apparaten. Wat voor jou de beste keuze is, hangt van je situatie en je voorkeuren af:

  • Situatie: heb je al een racefiets? Dan is het voor de hand liggend om voor een fietstrainer te kiezen. Heb je nog geen racefiets? Dan is het logischer om voor een hometrainer te kiezen.
  • Voorkeuren: op welke manier wil je trainen? En wie moeten van het apparaat gebruik kunnen maken? Denk goed na over onder meer deze voorkeuren.

Moraal van het verhaal: beide fitnessapparaten zijn uniek én hebben sterke punten. Maak daarom voor jezelf een goede vergelijking.


Hometrainer vs andere apparatuur:

Plaats een reactie