Merk je op dat je hometrainer opeens veel geluid maakt? Of heb je al langer last van een krakend, tikkend of piepend geluid tijdens het fietsen?
Zodra je een dergelijk geluid opmerkt, is het zaak om in actie te komen. Zodra een hometrainer geluid maakt, is er namelijk iets mis.
Oorzaken van een hometrainer die lawaai maakt
Je moet simpelweg op zoek naar de vraag ‘wat is de oorzaak dat de hometrainer een tikkend geluid maakt?’. Het kan onder andere één van de volgende oorzaken zijn:
- Ouderdom. Als een hometrainer al heel wat jaartjes oud is, kan de hometrainer vanzelf gaan piepen, kraken of tikken. Een tikkend geluid van een hometrainer kan het gevolg zijn van slijtage. Slijtage die door de jaren heen erger geworden is.
- Trillingen. Hoor je tijdens het fietsen geluid vanuit de hometrainer? Dan kan dit ook komen door trillingen die aan de hometrainer doorgegeven kan worden. In veel gevallen is hier sprake van als je de hometrainer op een houten vloer neerzet. In veel gevallen heeft dit dus niet zozeer met je hometrainer te maken.
- Een defect onderdeel. Als je je hometrainer regelmatig gebruikt, bestaat de kans dat er een onderdeel defect raakt. Dit kan bijvoorbeeld het vliegwiel, pedaal, of het display zijn.
Mijn hometrainer trapt opeens zwaar
Merk je op dat je hometrainer opeens zwaar trapt? In nagenoeg alle gevallen heeft dit ook te maken met één van bovengenoemde oorzaken.
Neem de onderstaande oplossing door, zodat je snel afscheid kunt nemen van de te zwaar trappende hometrainer.
Wat te doen tegen een hometrainer die lawaai maakt?
Als je hometrainer lawaai maakt, moet je op zoek naar de oorzaak. Heb je één van bovengenoemde oorzaken geconstateerd bij je hometrainer?
Dan is het advies om onderstaande oplossing te gebruiken.
Ouderdom
Maakt de hometrainer geluid door ouderdom? Dan heb je eigenlijk maar één keuze; een nieuwe hometrainer aanschaffen.
Mocht je inmiddels een ‘hekel’ aan het geluid van een hometrainer hebben gekregen, kun je het beste voor een geruisloze hometrainer kiezen.
Trillingen
Zijn trillingen de oorzaak van het geluid van de hometrainer? Dan is het advies om de hometrainer op een andere ondergrond neer te zetten.
Maakt de hometrainer op een andere ondergrond nog steeds lawaai? Dan is de oorzaak waarschijnlijk toch niet in de trillingen terug te vinden.
Tip: je kunt er ook voor kiezen om een speciale mat of kleed onder de hometrainer neer te leggen. Een dergelijke mat of kleed weet de trillingen – en daarmee het geluid – te dempen.
Defect onderdeel
Als er een onderdeel van je hometrainer defect is, merk je dit vaak ook aan andere problemen.
Is bijvoorbeeld de trapper van je hometrainer kapot gegaan? Dan merk je dit aan de weerstand tijdens het trappen, maar ook aan het geluid tijdens het trappen.
In zo’n situatie kun je het beste de trappers even van je hometrainer afhalen. Inspecteer de trappers goed en je vindt waarschijnlijk direct het defecte onderdeel.
Wat kun je doen aan een defecte hometrainer?
Heb je geconstateerd dat één of meerdere onderdelen kapot zijn? Dan heb je twee opties:
- Je neemt contact met de fabrikant op. Mogelijk zit de hometrainer nog in de garantieperiode. In dat geval wordt de hometrainer op kosten van de fabrikant hersteld. Mocht de hometrainer buiten de garantieperiode zitten, kun je wellicht het onderdeel bestellen bij de fabrikant.
- Een nieuwe hometrainer kopen. Is het defecte onderdeel niet meer leverbaar? Of kost het defecte onderdeel onwijs veel geld? Dan is het verstandiger om een nieuwe hometrainer te kopen.
Als je een nieuwe hometrainer gaat kopen, moet je goed je wensen op een rijtje zetten. Aan de hand van je wensen vind je snel de perfecte hometrainer. Een hometrainer die hopelijk de komende jaren géén geluid maakt.