Hometrainer of crosstrainer? De verschillen en overeenkomsten

Sporten is een van de meest belangrijke dingen voor een goede gezondheid. Er zijn dan ook veel aspecten van je gezondheid waar het goed mee kan helpen.

Zo kan het helpen met je conditie verbeteren, spieren opbouwen en met afvallen.

Als je wilt afvallen dan hoor je vaak van mensen dat het gebruiken van een hometrainer en een crosstrainer wonderen kan verrichten.

Beide fitnessapparaten zijn dan ook mateloos populair bij mensen die graag een paar kilo willen kwijtraken.

Maar hoe komt het dat je met behulp van deze apparaten zo makkelijk afvalt? En vooral ook, met welk apparaat val je het snelste en makkelijkste af?

In dit artikel gaan we de twee apparaten naast elkaar leggen en precies bekijken wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de twee.

De overeenkomsten

kettler-hometrainer

Zowel hometrainers als crosstrainers zijn erg geliefde apparaten. Veel van ons hebben een van deze dan ook wel thuis staan.

Ondanks dat het twee verschillende apparaten zijn zitten er ook een aantal overeenkomsten tussen de twee.

Hieronder bespreken we de belangrijkste overeenkomsten.

Geschikt om mee af te vallen

Laten we beginnen met een van de meest voorkomende redenen waarom mensen een cross- of hometrainer aanschaffen; afvallen. Beide apparaten zijn namelijk uitermate geschikt om de overtollige kilo’s kwijt te raken.

Hoewel een crosstrainer dit op een effectievere manier doet, later meer hierover, kan een hometrainer er ook absoluut voor zorgen dat je op een effectieve manier de kilo’s kwijtraakt.

Conditie verbeteren

Beide toestellen hebben als groot voordeel dat je gemakkelijk je conditie verbeterd. Dit doen beide apparaten vaak aan de hand van voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Zo kun je in veel gevallen kiezen voor tijds- en afstandsprogramma’s. Deze helpen jou je conditie op peil te krijgen op een toegankelijke manier.

Gebruik van een vliegwiel

Zowel een hometrainer als een crosstrainer heeft als een van de belangrijkste onderdelen het vliegwiel. Het vliegwiel is de roterende massa die je aandrijft door gebruik te maken van het toestel.

Het vliegwiel werkt bij beide apparaten samen met het weerstandssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je het toestel zwaarder of lichter kunt laten trappen.

Perfect voor thuis

Hoewel je de apparaten vaak in de sportscholen treft betekent dat niet dat ze uitsluitend hier gebruikt kunnen worden. Sterker nog, zowel een home- als crosstrainer is perfect om thuis te gebruiken.

Dit komt doordat de toestellen, voor fitnessapparaten, relatief goedkoop zijn. Naast de prijs nemen beide apparaten ook niet heel veel ruimte in beslag. Toch zijn ze vaak voorzien van transportwieltjes waardoor je ze nog gemakkelijker kunt opbergen na het gebruik.

Weinig impact

Sporten kan af en toe een behoorlijke impact hebben op je lichaam. Zo heb je met hardlopen en joggen al snel last van je gewrichten als deze minder goed zijn.

Zowel home- als crosstrainers zijn erop ontwikkeld om deze impact te minimaliseren. Dit komt door de manier waarop beide apparaten te werk gaan. Door de roterende beweging krijgen je gewrichten het relatief makkelijk, waardoor ze niet blootgesteld worden aan spontane harde klappen.

De verschillen

crosstrainer

Ondanks dat de apparaten veel overeenkomsten hebben zitten er toch ook een aantal verschillen tussen de twee.

Laten we een betere kijk nemen op wat de apparaten nu uniek maakt tegenover elkaar.

Verstelbaarheid

Een van de belangrijkste verschillen tussen een home- en een crosstrainer is de verstelbaarheid. Zo is een hometrainer vaak een stuk makkelijker af te stellen.

Bij zo goed als alle hometrainers kun je zowel het zadel als het stuur precies op de hoogte afstellen die jij wilt en fijn vindt.

Een crosstrainer geeft je in veel gevallen wel de mogelijkheid om de pedalen af te stellen, maar meer dan dat is het vaak niet.

Revalidatie

Hoewel het gebruiken van een fitnessapparaat je absoluut kan helpen met je revalidatie zijn niet alle apparaten hier even geschikt voor.

Door de complete verstelbaarheid van een hometrainer is deze aanzienlijk beter geschikt om je te helpen met je revalidatie.

Ook zijn er hometrainers die voorzien zijn van een extra lage instap waardoor je eenvoudiger kunt opstappen.

Complete work-out

Als je gaat sporten dan wil je uiteraard zoveel mogelijk spieren tegelijk kunnen trainen. Als je op zoek bent naar een full-body work-out dan is een crosstrainer de betere optie voor jou.

Waar je bij een hometrainer je vooral richt op je benen en billen train je met een crosstrainer je hele lichaam. Je beweegt je armen mee met de hendels en maakt een loopbeweging.

Doordat je van top tot teen beweegt worden zo goed als alle spiergroepen gebruikt.

Intensieve work-out

Tot slot hebben we nog het verschil in de intensiteit van de work-out. Dit sluit een beetje aan bij het vorige punt over de complete work-out, maar een crosstrainer kan een stuk intensiever gebruikt worden.

Veel crosstrainers beschikken dan ook over een of meerdere voorgeprogrammeerde HIIT-trainingsprogramma’s.

Deze HIIT, High Intensity Interval Training, trainingen zijn korte, zware trainingen. Je stelt je lichaam voor een erg korte periode aan een flinke work-out bloot, om vervolgens een periode rust te behouden.

Maar welke gebruik ik om af te vallen?

Nu kan het goed zijn dat je denkt “dat is leuk al die verschillen en overeenkomsten, maar welke kan ik het beste gebruiken om af te vallen?”.

Dat is ook niet gek dat je je dat afvraagt, want het antwoord ligt niet bepaald aan de oppervlakte.

Maar gelukkig is het antwoord wel vrij simpel. Je kunt namelijk het beste afvallen met behulp van een crosstrainer.

Dit komt omdat je met een crosstrainer je complete lichaam moet gebruiken. Doordat je jouw hele lichaam moet gebruiken moet je er meer brandstof geleverd worden aan je ledematen.

Hierdoor worden er meer calorieën verbrand. Deze calorieën worden gehaald uit het overtollige lichaamsvet.

Maar ook de HIIT-trainingen die op veel crosstrainers zitten helpen je met gemakkelijker afvallen. Doordat je lichaam een korte periode van tijd namelijk blootgesteld wordt aan deze training moet hij extra hard zijn best doen om de benodigde calorieën te verbranden.

Zo verbrand je dus meer calorieën in een kortere tijd.

Ondanks dat een crosstrainer op papier beter werkt met afvallen betekent het niet dat een hometrainer hier niet voor gebruikt kan worden.

Sterker nog, doordat je met een hometrainer vaak op afstand of tijd traint kun je zorgen voor een constante verbranding van calorieën. Hierdoor is het afvallen met een hometrainer ook prima te doen.

Maar ondanks de verschillende manieren van afvallen, is een van de beste methodes via een hartslag programma.

Gelukkig beschikken vaak beide apparaten wel over hartslagsensoren in de handvatten of connectiviteit met een borstband. Door je hartslag te meten kun je trainen op het constant houden hiervan.

Conclusie

Zowel cross- als hometrainers zijn apparaten die vandaag de dag erg veel gebruikt worden. Dit komt omdat beide toestellen ideaal zijn voor het opbouwen van je conditie, het kweken van spieren en het afvallen van overtollige kilo’s.

Vooral voor afvallen blijken beide apparaten een absolute hit te zijn. Beide zijn hier namelijk uitermate voor geschikt en kunnen voor dit doeleinde dan ook makkelijk gebruikt worden.

Ondanks dat beide apparaten geschikt zijn om af te vallen zal een crosstrainer je waarschijnlijk sneller bij je gewenste resultaat krijgen.

Dit komt door de manier waarop je je hele lichaam traint met een crosstrainer. Deze manier zorgt ervoor dat je sneller calorieën verbrand en je sneller zult afvallen. Dit terwijl het apparaat een relatief lage impact heeft op je gewrichten.

Desalniettemin zorgen beide apparaten ervoor dat je op een leuke en makkelijke manier van je overtollige kilo’s af kan komen en je je conditie kunt verbeteren.

Welk apparaat kies jij?

Hier bekijk je de beste crosstrainers >>

Hier bekijk je de beste hometrainers >>
Bekijk ook:

Plaats een reactie