Gelet op het feit dat heel veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om indoor te gaan sporten, is het natuurlijk wel leuk dat ook bedrijven met nieuwe ontwikkelingen komen om sporten op de hometrainer leuker te maken.
Een van de belangrijkste revoluties van de voorbije jaren, is dat men erg heeft geïnvesteerd om nieuwe apps op de markt te brengen.
De apps die tegenwoordig beschikbaar zijn voor hometrainers, bieden echt veel meerwaarde.
In dit artikel zal ik de 5 beste apps voor hometrainers toelichten. Daarnaast zullen we het ook hebben over de voordelen van apps op de hometrainer.
De vijf beste apps voor op de hometrainer
Wat de beste app voor iemand is, daar is meestal wat discussie over.
De ene heeft liever een realistische app, de andere heeft liever een app waarin je veel mogelijkheden hebt, ookal lijkt die wat meer op een tekenfilm.
Voor sommigen is het belangrijk dat ze hun prestaties kunnen monitoren een voor anderen speelt dat dan weer helemaal geen rol.
Om die reden ben ik ook niet begonnen aan het opstellen van een top 5. Ik heb gewoon een lijstje gemaakt met vijf top apps, die je zeker allemaal geprobeerd moet hebben op jouw hometrainer.
Een aantal van de onderstaande apps zijn voornamelijk geschikt voor fietstrainers en/of spinningbikes. Dit zal ik per app duidelijk aangeven.
iConsole+
Een van de meest bekende hometrainer apps, die zeker de moeite waard is, is IConsole +.
iConsole+ is een veelzijdige app die jouw sportervaring compleet kan veranderen. De app heeft twee grote functies. Aan de ene kant is de Iconsole + hometrainer app vooral bedoeld om jouw prestaties te kunnen bekijken en ze vooral ook te kunnen monitoren.
De app is eenvoudig te installeren via de app store van Apple, of ook via Google Play. Het beste is om deze app te gebruiken op een tablet, aangezien die een groter scherm heeft dan jouw smartphone.
Wanneer je de iConsole+ app hebt gekoppeld met jouw hometrainer, dan kun je van dan af aan de trainingswaarden ook aflezen via de app.
Je ziet dus meteen hoe snel je rijdt, hoe ver je al hebt gereden en daarenboven ook het aantal calorieën dat je hebt verbruikt.
Via de app heb je ook de mogelijkheid om jouw prestaties uit het verleden terug op te zoeken. De app houdt namelijk alle gegevens bij, zodat je ze ook grafisch kunt laten weergeven.
Door jouw gegevens een keer op de grafiek te laten zetten, heb je de mogelijkheid om een heleboel nieuwe inzichten te krijgen in hoe je presteert. Vooral om te zien of je wat vooruitgang hebt geboekt, kan deze app nuttig zijn.
Deze app beschikt zelf ook nog eens over enkele trainingsprogramma’s. Aangezien hij interactief samenwerkt met de hometrainer, kan het programma uit de app ook worden gebruikt op jouw trainer.
Bovendien kan je via deze app ook fietsen met behulp van Google Street View. Je hebt namelijk de mogelijkheid om eender waar ter wereld te gaan fietsen.
Jouw hometrainer zal op dat moment ook interactief met de app gaan samenwerken, want op een heuvel wordt ook de weerstand automatisch verhoogd.
Zwift
Een tweede app waar praktisch iedereen, die af en toe op de hometrainer fietst, al van heeft gehoord, is Zwift.
Zwift is een erg populaire app, vooral door het feit dat je ook met deze app alle kanten uit kunt gaan. Zwift is daarenboven niet alleen te gebruiken op de hometrainer, maar evengoed op de fietstrainer.
De app is speciaal ontworpen om sporters ook dichter bij elkaar te brengen. Zo zijn er heel veel mogelijkheden om via multiplayer instellingen samen met andere mensen te trainen.
Bovendien worden er ook dagelijks heel veel “evenementen” georganiseerd binnen de app. Aan dit soort evenementen kan je gewoon van thuis uit meedoen. Zo blijf je steeds gebeten om toch weer net dat stukje beter te doen.
Deze app beschikt ook over heel wat andere mogelijkheden om te trainen. Zo zitten er in deze app heel wat voorgeprogrammeerde routes, die zijn uitgestippeld door professionals.
Dit soort routes zijn dan ook soms heel uitdagend. Een groot pluspunt is wel dat je zelf kan bepalen welke moeilijkheidsgraad de route moet hebben. Er zitten routes tussen die speciaal zijn uitgedacht voor beginners, maar evengoed zijn er routes voor echte pro’s.
Ook met Zwift heb je de mogelijkheid om te trainen op een virtueel parcours. De opmaak van deze app is wel helemaal anders dan die van iConsole +, want deze app werkt niet met behulp van Google Street View.
De beelden van de verschillende routes op deze app lijken meer uit een videogame te komen.
Alles lijkt wel heel erg realistisch, maar het lijkt meer op een computerspel dan op de echte wereld. Voor de mensen onder ons die graag sporten en graag gamen, is Zwift de ideale uitdaging.
Ook deze app werkt trouwens samen met jouw hometrainer, zo heb je het gevoel alsof alles echt gebeurd.
Kinomap
De volgende app die ik voor jou als beste hometrainer app heb geselecteerd, lijkt misschien wel een beetje op de BigRingVr applicatie, die je ook in dit lijstje terugvindt.
Het grote verschil tussen de beide apps voor hometrainers, is dat je deze wel kunt installeren op jouw smartphone of tablet.
Deze app werkt dan ook gewoon via Bluetooth samen met jouw hometrainer. In onze regio is het namelijk niet altijd zo makkelijk om een hometrainer te vinden die beschikt over een ANT+ module.
In beeld bij de Kinomap app, heb je drie belangrijke onderdelen. Het grootste gedeelte van jouw scherm, wordt gevuld met een video van een bepaald parcours dat je rijdt.
Welke route je wil rijden kan je bovendien helemaal zelf kiezen, want in deze app zitten tienduizenden routes verwerkt. Bovendien worden er ook nog bijna elke dag nieuwe routes geüpload, zodat je zeker voldoende keuze blijft hebben. Het tweede deel op het scherm is meestal een kaart.
Op die manier weet je tijdens het fietsen op welk punt je jezelf bevindt. Door te zien hoeveel voortgang je al hebt gemaakt, blijf je gemotiveerd om verder te gaan.
Ook is die voortgang ideaal om jouw krachten te kunnen doseren. Een derde onderdeel van de app, beslaat een grafiek. Zo krijg je meteen meer informatie over jouw training. Bovenaan het scherm worden trouwens ook jouw trainingsgegevens weergegeven.
Het grootste pluspunt van deze hometrainer app, is dat hij ook interactief kan samenwerken met jouw hometrainer. Dat betekent dus dat het beeld sneller zal vooruitgaan indien jij sneller gaat trappen.
Daarnaast kan deze app ook de controle over de weerstand overnemen. Gaat de route bergop? Dan zal ook de weerstand automatisch worden verhoogd, gaat het parcours naar beneden, dan wordt ook de weerstand verlaagd.
Indien je niet over een ANT+ module beschikt, is Kinomap zeker een waardige oplossing.
Ifit app
Let op; deze app is vooral geschikt voor spinningfietsen, dus niet voor de klassieke hometrainer fiets.
Een app die ik zeker en vast moet bespreken, is de Ifit app. Deze app is niet alleen nuttig tijdens het sporten op de hometrainer zelf, maar de app kan je ook in het dagelijkse leven bijstaan op het gebied van gezondheid.
Ifit is een app die jou bijvoorbeeld ook stimuleert om voldoende te slapen en gezonde voeding te eten. Een personal coach moet jou helpen om gezond te leven, gezond te eten en meer te bewegen.
Daarover gaan we het nu niet speciaal hebben, want we waren vooral op zoek naar de beste apps voor hometrainers.
Een van de leukste unieke functies van deze app, die je niet vindt bij vele andere apps, zijn de video workouts. In deze trainingsvideo’s staan virtuele trainers jou bij om het beste van jezelf te geven. Hoe zwaar de training ook is, een live trainer voor jouw neus kan je zeker gemotiveerd houden.
Daarnaast beschikt deze app ook nog over een minder unieke, maar wel heel erg leuke functie: trainen met Google Street View.
Ben jij iemand die thuis meer apparaten heeft dan enkel een hometrainer? Het leukste van deze app, is dat je hem kunt gebruiken voor verschillende fitnessapparaten.
Dat terwijl je steeds dezelfde uitgebreide mogelijkheden kunt genieten. Na de workout kan de app jou ook een samenvatting aanreiken van jou behaalde prestaties.
Ben je echter meer geïnteresseerd in de gedetailleerde gegevens? Ook dit is geen probleem, want deze Ifit app houdt voor jou alles nauwkeurig bij.
Als ik het even snel uitreken, hoort deze app wel bij een van de duurdere, maar ik kan ook met de hand op het hart zeggen dat het zowat de meest uitgebreide app is.
Er zijn veel mensen die twijfelen tussen iConsole +, of deze app. Ik zou altijd aanraden om deze te nemen.
BigRingVr
Let op; deze app is met name geschikt voor hometrainers voor racefietsen (fietstrainers), niet voor de klassieke hometrainer fiets.
Heb jij een fietstrainer die werkt met een ANT+ FE-C protocol? Dan heb je geluk, want dan kan jij ook deze fantastische app gebruiken.
BigRingVr werkt nog niet via bluetooth, dus net om die reden is het erg belangrijk dat jouw hometrainer het juiste systeem ondersteunt. Dit is bovendien ook geen app om te downloaden op jouw tablet, maar wel op jouw computer.
De app werkt met behulp van videobeelden van enkele erg bekende routes. In de meeste trainingsvideo’s is het de bedoeling dat je een steile bergklim aangaat.
Doordat jij je meestal niet op een plat terrein bevindt, zijn de trainingen die je met deze app gaat doen wel een heel stuk vermoeiender dan andere trainingen.
Bij deze app zal de weerstand regelmatig op een hoog niveau mogen gezet worden. Doordat de beelden gemaakt zijn op echte wegen, heb je nog meer het gevoel alsof je er zelf middenin zit.
Ook deze app beschikt over heel wat trainingsmogelijkheden en daarnaast ook nog eens over een ingebouwde coach. Op dit moment heb je de keuze uit meer dan 400 verschillende ritten, die zich afspelen in 14 verschillende landen.
Er zitten bekende ritten uit de wielersport, zoals de Vuelta in, maar evengoed zijn er andere ritten die misschien minder bekend zijn, maar soms wel even uitdagend. Wat ook leuk is aan deze app, is dat er verschillende challenges zijn ingebouwd.
Bij deze challenges is het de bedoeling dat je iedereen gaat overtreffen. Ook beschikt de app over een real time scorebord, zodat je jezelf kunt meten met de andere sporters van overal ter wereld. Raap al jouw moed bijeen en ga gewoon voor die eerste plaats.
De voordelen van trainen met apps
Dat er heel wat verschillende apps bestaan, die telkens over andere mogelijkheden beschikken, dat is ondertussen wel duidelijk.
Maar welke voordelen brengt het trainen met apps met zich mee? Kan je zelf op de hometrainer ook niet goed trainen, zonder dat je een abonnement nodig hebt op een van deze leuke hometrainer apps?
Uiteraard is het niet noodzakelijk om van dit soort apps gebruik te maken. Voor mensen die echter regelmatig willen trainen, kan het op langere termijn wel wat saai beginnen worden door alleen op de hometrainer te oefenen.
Uiteindelijk zit je steeds binnen, tussen dezelfde vier muren. Indien je gebruik maakt van apps ben je in de eerste plaats al wat afgeleid van de ruimte waarin je zit om te sporten.
Meer zelfs, want de mooie beelden die je tegenwoordig vindt in de hometrainer apps, lijken zo realistisch, dat je je precies in de echte wereld bevindt.
Betere prestaties
Trainen met apps voor de hometrainer, biedt echter nog een heel groot voordeel. Door te trainen met deze apps, kan je namelijk veel meer bereiken dan je kunt doen door zelfstandig te trainen.
Neem nu bijvoorbeeld de Ifit app, die jou aanmoedigt om verder te gaan. Of bijvoorbeeld de Zwift app, waarin je het moet opnemen tegen anderen. Door er een beetje een uitdaging van te maken, ga je zelf nog beter je best doen.
Ook zorgen de interactieve routes, waarbij de weerstand regelmatig wordt aangepast, er ook voor dat je jouw beenspieren kunt trainen zoals je dat op een echte fiets ook zou doen.
De meeste hometrainers beschikken zelf wel al over een aantal programma’s, maar nog steeds bieden ze niet zoveel variatie, zoals een fietstocht op de echte weg dat zou doen.
Door daarentegen gebruik te maken van dit soort apps, is binnen trainen ongeveer net hetzelfde als buiten gaan trainen. Het grote verschil is alleen dat er geen verkeer in de weg kan komen rijden.
Tot slot
Welke app je kiest om mee aan de slag te gaan, is echt een persoonlijke keuze. De vijf beste hometrainer apps die ik vandaag besproken heb, zullen je zeker kunnen helpen bij het maken van een keuze.
💡 Ook interessant voor jou:
Heb je nog vragen of opmerkingen? Of wil je jouw eigen ervaringen delen over een van de apps? Laat het even weten in een reactie hieronder!