Is elke dag fietsen op de hometrainer gezond?

Elke dag fietsen op een hometrainer kán gezond zijn. Of dit daadwerkelijk het geval is, hangt heel erg af van je conditie en de manier van trainen.

Als je elke dag tijdens je training tot het uiterste gaat, is elke dag op een hometrainer trainen sowieso onverstandig.

Hoe vaak trainen op een hometrainer?

Tijdens het trainen op een hometrainer train je meerdere spieren in je benen. Je traint ondertussen ook nog je uithoudingsvermogen/conditie.

Met name de spieren in je benen moeten echter ook voldoende rust krijgen. Alleen al om die reden is het niet aan te raden om elke dag te sporten.

Je kunt het beste 3 á 4 keer per week op een hometrainer fietsen. Zo kun je op maandag fietsen, dinsdag vrij nemen, woensdag fietsen, donderdag vrij nemen, vrijdag fietsen, zaterdag fietsen en zondag vrij nemen. Uiteraard kun je met deze indeling variëren.

Wil je elke dag slechts 10 tot 30 minuutjes fietsen? Dan kun je wel elke dag op de hometrainer plaatsnemen. Daar komen we verderop in dit artikel graag op terug.

Hoe lang op een hometrainer fietsen?

hometrainer_dagelijkse_training

Hoe lang je op een hometrainer ‘moet’ fietsen, is afhankelijk van je trainingsdoel.

Wil je bijvoorbeeld afvallen op de hometrainer? Dan is het verstandig om met je trainingsduur te variëren.

Bij training 1 kun je bijvoorbeeld voor een duurtraining gaan. Deze training duurt vrij lang, maar vergt veel van zowel je benen als je conditie.

Bij training 2 kun je voor een intensieve en korte training gaan. Tijdens zo’n training moet je lichaam alle zeilen bijzetten, waardoor je vetverbranding op gang komt.

Heb je als doel om aan bijvoorbeeld een fietswedstrijd mee te doen? Dan moet je de trainingen vooral op het soort wedstrijd afstemmen.

Is het een route met de nodige hoogteverschillen? Kies dan vaker voor intensieve en kortere trainingen. Is het een lange route, van bijvoorbeeld 300 kilometer, lang? Kies dan voor duurtrainingen.

Met andere woorden: de lengte van een training is per persoon en doel verschillend. Je eigen niveau speelt hierbij uiteraard ook een bepalende rol.

Als beginner kun je je trainingen maar beter stapje voor stapje opbouwen. Als je eenmaal beter getraind bent, kun je langer en intensiever trainen.

Elke dag 10-30 minuten op de hometrainer: aanrader of niet?

Elke dag 10 minuten fietsen op een hometrainer kan op zich geen kwaad. Belangrijk is wel dat je tijdens deze 10 minuten niet overdreven hard moet fietsen.

Waarom niet? Omdat in zo’n kort tijdsbestek je spieren nog niet al te warm worden/zijn. Je kunt daarom beter voor een hele rustige training kiezen.

Elke dag 30 minuten trainen, biedt de nodige mogelijkheden. Je kunt hierbij de training gaandeweg opbouwen; je begint traag en eindigt relatief hard. Zeker als je al wat geoefender bent, is dat op deze manier prima mogelijk.

Bijkomend voordeel: je komt direct elke dag een halfuurtje in beweging. Dat is precies het advies dat de meeste gezondheidsorganisaties geven.

Op zich is met elke dag 30 minuten fietsen op de hometrainer dus niks mis, maar probeer dit wel met mate te doen. Volg geen hele intensieve trainingen, maar kom vooral ‘lekker in beweging’.

Voor wie is dagelijkse training het meest geschikt?

hometrainer_elke_dag_fietsen

In sommige situaties is het aan te raden om dagelijks in beweging te komen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je wat ouder wordt. Door dagelijks een klein stukje te fietsen, hou je je spieren in goede conditie.

Ook als je aan het revalideren bent, is het aan te raden om dagelijks te fietsen. Je kunt beetje bij beetje de weerstand verhogen, waardoor je gericht naar je doel toe werkt.

Wil je bijvoorbeeld vet verbranden, conditie opbouwen of naar een wedstrijd toewerken? Dan is het van belang dat je af en toe een dagje rust neemt. Je lichaam en spieren hebben deze rust absoluut nodig.

Conclusie

Elke dag op een hometrainer fietsen is mogelijk. Houd het hierbij wel bij korte en niet al te inspannende trainingen.

Wil je echt intensief trainen? Dan doe je er heel verstandig aan om de nodige rust te pakken. Neem zeker 2 dagen per week volledige rust.

Of je dagelijks op een hometrainer kunt trainen, hangt al met al van veel factoren af:

  • Je niveau. Als je een beginner bent, is het heel belangrijk om alles rustig op te bouwen.
  • Je trainingsdoel. In weinig gevallen is het aan te raden om dagelijks te trainen.

Veelgestelde vragen

Kun je het beste voor of na het eten op de hometrainer?

Voor het effect op je vetverlies of conditie maakt dat niets uit. Weet wel dat op een volle maag trainen soms onprettig kan zijn. Zeker als je op hoge intensiteit traint.

Wat is de gemiddelde snelheid op een hometrainer

De snelheid of intensiteit wordt op de hometrainer meestal aangeduid met RPM, wat staat voor rotaties per minuut. De gemiddelde snelheid ligt rond de 50 RPM.

Plaats een reactie