Conditie opbouwen met een hometrainer

Om conditie op te bouwen moet je in beweging komen. De manier waarop je in beweging komt, is echter wel van grote invloed op je uiteindelijke conditieopbouw.

Een terechte vraag hierbij is of een hometrainer wel geschikt is om conditie op te bouwen. In dit artikel lees je hier alles over.

Conditie opbouwen met hometrainer: mogelijk of niet?

Ja, het is zeker mogelijk om conditie op te bouwen met een hometrainer. Hierbij is het wel belangrijk om onderstaande tips op te volgen.

Volg een goed trainingsschema

Trainingsschema hometrainer maken

Om conditie op te bouwen, moet je gaandeweg de inspanningen opbouwen. Dit moet je niet lukraak doen, maar zou je aan de hand van een goed trainingsschema moeten doen.

Ga daarom op zoek naar een geschikt trainingsschema, laat dit door een specialist opstellen of stel zelf een trainingsschema op.

Door dit schema vervolgens nauwkeurig op te volgen, werk je gericht aan je conditie.

Combineer trainingen op de hometrainer

Op een hometrainer kun je prima duurtrainingen doen. Terwijl je óók korte en intensieve trainingen kunt volgen.

Om conditie op te bouwen is het wenselijk dat je deze trainingen met elkaar combineert. Door beide soorten trainingen in je trainingsschema te verwerken, werk je gericht toe naar een betere conditie.

Investeer in een goede hometrainer

thuis_fietsen_hometrainer

Het is erg wenselijk dat je op een goede hometrainer kunt trainen.

Dit betekent dat je de hometrainer naar wens moet kunnen verstellen, dat de hometrainer over meerdere weerstandsniveaus beschikt en dat je je trainingen nauwkeurig kunt meten.

Indien je voor een hometrainer met bluetooth verbinding kiest, kun je je trainingen ook nog naar je wens op je smartphone overzetten. Erg handig!

Hoe vaak moet je op een hometrainer trainen?

Elke dag op een hometrainer is niet goed voor je. Je lichaam heeft dan onvoldoende tijd om tot rust te komen, waardoor je mogelijk last van overbelasting kunt krijgen.

Ook gaat je lichaam in dat geval tegensputteren, waardoor je bijvoorbeeld helemaal niet meer je conditie verbetert.

Het advies is om het bij maximaal 4 trainingen in één week te houden. Dit betekent dat je op maandag kunt trainen, op dinsdag rust houdt, op woensdag traint, op donderdag rust houdt, op vrijdag traint, op zaterdag rust houdt en op zondag weer traint.

Dit is de perfecte actie-rust verhouding. Je lichaam heeft hiermee voldoende tijd om te herstellen en je kunt tijdens je trainingen ook tot het uiterste gaan.

Erg wenselijk, aangezien dat de manier is om snel een betere conditie op te bouwen.

Is trainen op een hometrainer gezond?

hometrainer_kopen

Trainen op een hometrainer is gezond. Althans, dat is het geval als je op een duurzame manier traint. Dit houdt onder meer in dat je voldoende rust moet pakken. Daarnaast is het wenselijk dat je bovenstaande tips opvolgt. 

Zo is het heel belangrijk dat je op de hometrainer een ergonomische zithouding aan kunt nemen. Is dit niet het geval? Dan kun je niet op een duurzame manier aan je conditie werken.

Mocht je door rugklachten geen goede houding kunnen aannemen? Kies dan voor een hometrainer met rugleuning.

Zorg er dus voor dat je hometrainer én alle randzaken op orde zijn.

Hometrainer vs. andere cardio apparaten

Om gericht conditie op te bouwen, is de hometrainer één van de cardio apparaten waar je voor kunt kiezen.

Een ander apparaat waarmee je nog beter aan je conditie werkt, is een roeimachine. Op zo’n cardio apparaat is het echter lastig om de juiste techniek aan te houden. En juist dat is erg belangrijk.

Verder kun je voor een crosstrainer kiezen. Met een crosstrainer train je niet alleen je conditie, maar ook meerdere spiergroepen. Op een hometrainer is daar echter geen sprake van; daar train je eigenlijk alleen je bovenbeenspieren.

Tot slot kun je ook nog voor de loopband kiezen. Hier kun je gericht mee aan je conditie werken, maar het vormt wel een aardige belasting op je gewrichten.

Al met al kan geconcludeerd worden dat de hometrainer één van de beste apparaten is om conditie op te bouwen.

De reden hiervoor is logisch; conditie opbouwen met fietsen op een racefiets is ook erg goed te doen. En op een hometrainer maak je gewoonweg dezelfde beweging als op een racefiets. Veel trainingsplezier!

Ook interessant:

Plaats een reactie