Senz Sports S5000 – Mijn eerlijke review (2024)

We hebben het al vaker gehad over de producten van Senz Sports, maar vandaag is het aan de Senz Sports S5000 spinningbike.

Dit toestel is misschien nog niet voor iedereen bekend, maar tijdens het googelen kan je er zeker op uitkomen.

senz-sports-s5000

Aangezien het mij een veelbelovende spinningfiets leek, besloot ik om hem voor jou te gaan uittesten.

In dit artikel lees je hoe ik het heb aangepakt en wat ik ervan vond.

Voor we daarop overgaan, lijkt het me een goed idee om eerst zijn belangrijkste eigenschappen even op een rijtje te zetten.

Lees zeker tot het einde, want daar kom je te weten voor wie de Senz Sports S5000 het meest geschikt is.

Alle eigenschappen op een rijtje

Niemand gaat graag zoeken tussen de specificaties. Al die getallen en productcodes interesseren je toch niet.

De effectieve eigenschappen daarentegen zijn wel van belang.

Daarom heb ik de specificaties en eigenschappen van de Senz Sports S5000 omgezet in mensentaal.

Een weerstandssysteem om u tegen te zeggen

Vind je het zelf ook vervelend dat je de meeste weerstanden niet nauwkeurig kunt regelen?

Wel, dan heeft Senz Sports dit probleem voor jou al verholpen.

Deze Senz Sports S5000 maakt namelijk geen gebruik meer van de klassieke vilt blokjes als weerstand. In de plaats daarvan heeft men een uniek en revolutionair magnetisch weerstandssysteem geïntegreerd.

De technische details ga ik je besparen, maar iedereen weet dat gelijke polen elkaar afstoten. Door deze techniek naar je hand te zetten, kan je op die manier een weerstand genereren.

Wanneer jij op het display de weerstand hoger of lager zet, dan zal zijn afstand ten opzichte van het vliegwiel worden aangepast.

Afhankelijk van die afstand ervaar je namelijk meer of net minder weerstand tijdens het fietsen. Zo’n systeem zou volgens Senz Sports verschillende voordelen moeten hebben.

De belangrijkste is het geluidsniveau: spinningfietsen met vilt blokjes maken nog wel eens behoorlijk wat lawaai.

Dankzij het systeem met magneten is dat niet langer het geval. Of men daar ook effectief in geslaagd is, dat kom je straks te weten in mijn review.

Het magnetische weerstandssysteem heeft trouwens nog een belangrijk voordeel. Het heeft namelijk niet langer onderhoud nodig.

Vilt blokjes moesten om de zoveel tijd worden vervangen, maar een systeem op basis van magneten vertoont normaal gezien geen slijtage.

Dat komt omdat de onderdelen elkaar fysiek nooit zullen raken. De weerstand wordt enkel en alleen gegenereerd door middel van een magnetisch veld.

Veiligheid staat voorop

Bij Senz Sports zijn ze echt bekommert om hun klanten. Dat is ook de reden waarom ze veiligheid centraal stellen bij het ontwikkelen van nieuwe fitnessapparatuur.

Algemeen genomen is het sowieso al veiliger om indoor te sporten, dan op de openbare weg te trainen. De kans dat je van je fiets valt is zo goed als onbestaande en je dient geen rekening te houden met het verkeer.

Toch zijn er soms mensen die licht gewond raken bij indoor trainingen. Een belangrijke oorzaak daarbij is het doortrapsysteem.

Wanneer je dat niet gewoon bent, dan kan het raar aanvoelen. Jij stopt met trappen, maar toch blijven de pedalen nog even door draaien.

Aangezien men deze risico’s wou uitsluiten, heeft de Senz Sports S5000 een vrijloopsysteem gekregen. Dat betekent dat je pedalen onmiddellijk stoppen met draaien, wanneer jij stopt met trappen.

Op die manier kunnen er veel minder ongelukken gebeuren en kan je ook jouw oudere kinderen met een gerust hart laten trainen. Houd daarbij wel altijd rekening met de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant.

Het vliegwiel

Ook het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van de spinningbike.

Heel veel mensen begrijpen niet goed hoe het systeem werkt, maar dat is ook helemaal niet nodig.

Het enige wat je moet weten, is dat de kwaliteit van het vliegwiel afhangt van zijn gewicht.

Aangezien deze Senz Sports S5000 spinningbike beschikt over een zwaar vliegwiel van 18 kilogram, weet je al dat je goed zit.

vliegwiel-s5000

Het vliegwiel weegt voldoende zwaar, zodat de massa makkelijk blijft draaien als jij aan het rijden bent. Daardoor zou elke beweging erg soepel moeten aanvoelen.

Senz Sports heeft er bij het ontwikkelen van deze S5000 voor gezorgd dat de trapbeweging heel natuurlijk aanvoelt.


Mijn ervaring met de Senz Sports S5000

Nu je een goed beeld hebt gekregen van deze spinningfiets, is het moment gekomen om je te vertellen over mijn ervaring ermee.

Ik had deze spinningbike in de eerste plaats gekocht voor persoonlijk gebruik, maar hij was zo verrassend goed dat ik er een review over moest maken.

Ik heb aan alle onderdelen een bepaalde score toegekend, die ik hieronder zal meedelen en uitvoerig zal bespreken.

Kwaliteit: 9,5/10

Voor kwaliteit kon ik niet anders dan deze spinningfiets een hoge score toekennen. Ik wou eigenlijk een 10/10 geven, maar uiteraard kan het altijd nog beter.

De algemene kwaliteit heb ik beoordeeld op basis van drie zaken: enerzijds de kwaliteit van het frame, anderzijds de stabiliteit en tot slot ook de afwerking.

Het frame van deze Senz Sports spinningfiets kan heel wat verdragen. De hele constructie is uiterst sterk gebouwd en het laswerk is netjes afgewerkt.

De spinningbike alleen weegt maar liefst 59 kilogram zwaar. Dat geeft toch wel aan dat het hier om kwalitatieve materialen gaat.

toe-clips-senz-sports-bike

Uiteraard zit er ook een vliegwiel in van 18 kilogram, maar het frame weegt dan nog steeds een 40-tal kilo. Ik verwacht dan ook een erg lange levensduur voor dit apparaat.

Naast de kwaliteit van het frame, heb ik ook de stabiliteit getest. Wanneer je op zoek bent naar een spinningfiets voor intensief gebruik, dan wil je niet meemaken dat het toestel omver valt.

Dankzij de stevige bouw en de ruime spreiding van de poten, hoef je je daar helemaal geen zorgen over te maken. De Senz Sports S5000 staat zeer stevig op de grond.

Het maximale belastbare gewicht van dit fitnesstoestel, is 130 kilogram. Daarmee zit de Senz Sports S5000 rond het gemiddelde binnen zijn categorie.

Naast de zware materialen, zoals ik ze graag noem, zijn er ook nog materialen gebruikt voor de afwerking.

Aan de hand van de kwaliteit van die materialen, kan je de gewone spinningfietsen onderscheiden van de nog betere modellen.

De Senz Sports S5000 behoort zeker tot die betere modellen, want hij beschikt over een luxueuze maar toch minimalistische afwerking.

Het design oogt vrij modern, maar tegelijk spat de sportiviteit ervan af. Het is een toestel dat zo uitnodigt om te beginnen sporten.

Comfort en ergonomie 8/10

Een tweede belangrijk punt is het comfort van een spinningbike. Met de S5000 heeft Senz Sports zichzelf ook op dit vlak overtroffen.

Deze spinningbike beschikt over een racezadel en ook over het typische stuur van een racefiets. Persoonlijk vind ik dat enorm aangenaam, omdat je op die manier echt het gevoel krijgt of je op een racefiets zit.

Sommige mensen vinden dat zadel wat minder prettig, aangezien een sportzadel redelijk klein is.

Mocht je daar echt gevoelig voor zijn, dan kan je misschien eens kijken of er een mogelijkheid is om het zadel te vervangen.

Toch vind ik het zadel prima zitten. Het is mooi stevig, wat goed is voor je spieren, maar er zit ook een zachtere laag omheen om het comfort te waarborgen.

Om ervoor te zorgen dat iedereen een optimale houding kan aannemen op de Senz Sports S5000, heeft men ervoor gezorgd dat je het zadel kunt verstellen.

Dat doe je trouwens niet alleen in hoogte, want het is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar. Het verstellen zelf gaat erg makkelijk en is bovendien in één minuut gebeurd.

Naast het zadel, is ook het stuur zelf verticaal verstelbaar. In het stuur van deze spinningbike zitten bovendien ook hartslagsensoren verwerkt.

Meestal vind ik dat ze slecht geplaatst zijn, omdat je veel moeite moet doen om ze de hele tijd vast te houden.

Bij de Senz Sports S5000 spinningfiets is dat niet het geval, want men heeft ze op het vlakke gedeelte gezet zodat je voldoende steun krijgt.

Tot slot waren er ook nog de pedalen om te beoordelen.

De toe clips pedalen van deze spinningbike leveren voldoende grip, maar verder is er niet zoveel speciaals aan. Dat is ook de reden waarom ik hier een 8 heb gegeven.

Rijplezier en gebruiksvriendelijkheid: 10/10

s5000-computer

Of het een plezier is om te rijden op deze Senz Sports S5000? Zeker weten!

In de brochure had ik gelezen dat het toestel een echte racefiets ervaring zou evenaren. In de eerste plaats stond ik daar wat sceptisch tegenover.

Meestal zijn het enkel de meest professionele toestellen die dat kunnen. Toch moet ik nu toegeven dat Senz Sports daar absoluut niet in heeft overdreven.

Wanneer je traint op deze spinningbike, kan je met een beetje verbeelding makkelijk denken dat je buiten aan het rijden bent.

Ik denk dat het voornamelijk komt door het zware vliegwiel. Daardoor heb je namelijk een fantastische trap ervaring. Elke beweging die je maakt voelt gewoon zo natuurlijk aan.

Ik ben er trouwens ook van overtuigd dat dit beter is voor je gewrichten. Daarnet had ik reeds vernoemt dat deze Senz Sports S5000 gebruik maakt van een magnetisch weerstandssysteem.

Daardoor kan je bijna geheel geruisloos trainen.

Nog een groot voordeel van dit magnetische systeem, is dat je de weerstand heel nauwkeurig kunt instellen. Op die manier weet je perfect wat je al kunt en wat nog niet.

Anders dan bij veel spinningfietsen, maakt deze Senz Sports spinningbike ook geen gebruik van een ketting voor de aandrijving.

In de plaats daarvan heeft men er een V-belt in verwerkt, die eveneens veel stiller is. Voor jou is dat misschien niet zo belangrijk, maar voor de andere mensen in huis kan het een wereld van verschil maken.

Je vraagt je nu waarschijnlijk af of er écht geen nadelen te vinden waren bij het gebruik van deze spinningfiets?

Geloof het of niet, maar tot op de dag van vandaag heb ik er nog geen ondervonden.

Mocht dat ooit wel zo zijn, dan laat ik het zeker weten en pas ik deze review direct aan.

Prijs kwaliteit 9/10

We weten nu wel al dat dit toestel prima is van kwaliteit, maar hoe zit het met de prijs?

Wel, ook dat zit heel erg goed. Laat me duidelijk zijn: dit is geen low-budget spinningfiets meer.

De Senz Sports S5000 kost wel degelijk een aardig bedrag. Toch ben ik ervan overtuigd dat je voor die prijs heel wat terugkrijgt.

Aangezien ik reeds verschillende toestellen heb mogen testen in mijn leven, uit verschillende prijsklassen, kan ik ze wel goed vergelijken.

Voor het geld dat je aan deze Senz Sports S5000 krijg je enorm veel terug in vergelijking met andere apparaten.

Men heeft namelijk niet alleen aandacht besteed aan kwaliteit, maar evengoed aan ergonomie en gebruiksvriendelijkheid.

Daarom zou ik durven zeggen dat de prijs- kwaliteitverhouding van deze spinningbike echt top is.


Extra voordelen ten opzichte van andere apparaten

Een fantastisch toestel dus, maar waarom zou je kiezen voor deze spinningbike in plaats van een ander model?

Wel, ik kan wel enkele goede argumenten bedenken.

Het eerste argument heeft te maken met de trainingsmogelijkheden.

Misschien weet je het al, maar ik ben zelf een enorme fan van trainingsapps. Dat zijn apps die je op jouw smartphone of tablet kunt installeren.

De apps werken op hun beurt interactief samen met de spinningfiets, om zo een totaal andere fietservaring te creëren.

Zwift is al langer een van mijn favoriete apps en ook deze kan je gebruiken in combinatie met de Senz Sports S5000. Het is namelijk een Zwift spinningfiets.

s5000-spinbike-met-zwift

Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is jouw mobiele apparaat via bluetooth te koppelen met de spinningfiets.

Vanaf dan kan je de controle over de spinningfiets nemen vanaf dat apparaat. Start een leuke training op en krijg zo een nóg realistischer gevoel.

Je kunt bijvoorbeeld allerlei routes fietsen, waarbij de weerstand automatisch wordt aangepast aan die route.

Ga je bergop, dan wordt de weerstand hoger. Rijd je naar beneden? Dan zal de weerstand uiteraard worden verlaagd.

Trainen met zulke apps zorgt alleen maar voor meer plezier en vooral ook voor extra motivatie.

Daarnaast is er ook nog de trainingscomputer, die toch wel uitgebreider is dan die van andere modellen.

Aangezien je de weerstand zo nauwkeurig kunt instellen, weet het apparaat namelijk ook perfect hoeveel wattage er geleverd moet worden.

Zo kan je makkelijk inschatten hoeveel energie je moet leveren tijdens een training.

Daarnaast kan je er ook nog de RPM (rotaties per minuut) op terugvinden. Deze maatstaf wordt slechts door een beperkt aantal spinningfietsen medegedeeld.

Wat vinden anderen van de Senz Sports S5000?

Ik ben natuurlijk niet de enige met een mening en bovendien is mijn mening niet meer waard dan die van iemand anders.

Ik heb natuurlijk wel wat ervaring met fitnessapparaten, maar ook anderen kunnen zaken opmerken die ik nog niet had gezien.

Daarom ben ik online op zoek gegaan naar verschillende reviews. Ik heb de data daaruit verzameld en ik kan concluderen dat er niet echt onverwachte dingen instonden.

Heel vaak zag ik dezelfde positieve punten terugkeren die ik had.

Met name over de kwaliteit was meer dan 95% van de gebruikers erg enthousiast. Ook het feit dat het toestel bijna geruisloos is tijdens het sporten zag ik heel vaak terugkeren.

Wat me ook opviel, en dat had ik nog nooit eerder bij reviews, was dat er heel veel mensen waren die het toestel gekocht hebben, omdat ze iemand kenden die het al had.

Het is precies alsof iedereen die erop gereden heeft, niets anders meer wilt.

Ik weet niet of je het je nog herinnert, maar zelf had ik geen negatieve punten gevonden.

Uit de reviews kon ik er ook niet echt halen. In elk geval geen punten die te maken hadden met het toestel zelf.

Hieronder kun je een van de vele reviews lezen.

beoordeling-jarno

Voor wie is de Senz Sports S5000 het meest geschikt?

senz-sports-s5000

Laat ons beginnen bij het begin: de beginners.

De Senz Sports S5000 is een fantastisch toestel dat zeker door beginners kan gebruikt worden. Alleen weet ik niet of dit het beste toestel is voor een beginner, tenzij je zeker bent dat je ermee wilt doorgaan.

Zoals ik daarnet al zei, is dit geen low-budget toestel meer. Indien je dit aankoopt, dan is het niet de bedoeling om het na enkele weken op te geven.

Mensen die al langer bezig zijn met fitness of spinning en die op zoek zijn naar een spinningfiets, zullen zeker tevreden zijn met de Senz Sports S5000.

Zoals ik daarnet al zei, is het een fantastisch apparaat qua prijs-kwaliteit. Bovendien heb je enorm veel mogelijkheden door de magnetische weerstand en dankzij de trainingsapps.

Om die reden ben ik er zeker van dat je het meeste uit je training zult kunnen halen met deze Senz Sports S5000.

Heel vaak wordt me ook de vraag gesteld of je een professioneel toestel voor thuis ook commercieel kunt gaan gebruiken.

Meestal valt het niet echt aan te raden, maar in dit geval zou ik het wel durven. Voor licht commercieel gebruik is deze spinningbike vast en zeker wel geschikt.

Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan één op één coaching, of eventueel zelfs fysiotherapeuten.

Het is een toestel dat intensief mag worden gebruikt, maar ik zou het gewoon niet in een commerciële fitnessruimte plaatsen.

Conclusie

De Senz Sports S5000 wist me te verbazen op verschillende vlakken. Ik heb reeds meerdere spinningfietsen besproken, maar deze springt er toch wel met kop en schouders bovenuit.

Het is een prima toestel voor intensief gebruik. Mooi meegenomen is dat dit toestel aan een betaalbare prijs wordt verkocht.

Twijfel je nog? Kijk gerust ook eens op de productpagina. Zo zie je alle eigenschappen en kan je de Senz Sports S5000 ook meteen in huis halen.


6 gedachten over “Senz Sports S5000 – Mijn eerlijke review (2024)”

 1. Zwift werkt niet helemaal goed met deze bike.
  In freeride werkt de weerstand verkeerd om, als je sneller gaat trappen gaat de weerstand omhoog, daardoor krijg je de trappers na +/- 20 seconde bijna niet meer rond.
  Workouts werken wel goed.
  Bike staat ook niet in lijst met supported bikes op website van zwift.
  Verder prima bike en geld zeker waard

  Beantwoorden
 2. Goedenavond,

  Een vraag over het kalibreren van de fiets. Bij het kalibreren blijft hij namelijk steeds een foutmelding geven. Hebben jullie daar ook ervaring mee?

  Beantwoorden
 3. Hey Peter,
  Ik krijg ook een foutmelding. Kun je mij verder helpen?
  Heb je toevallig een foto van het display? Bij mij gaat het display namelijk niet goed aan. Ben benieuwd naar jouw instellingen.
  Alvast bedankt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie