TOP 5 beste recumbent bikes om te kopen

Een fitnessapparaat dat aan populariteit aan het winnen is, is de ‘recumbent bike’. Maar wat is een recumbent bike? En hoe weet je wat de beste koop is?

In dit artikel gaan we je precies vertellen wat een recumbent bike is, voor wie het vooral geschikt is en wat de beste aankopen zijn.

Wat is een recumbent bike precies?

recumbent-bike-fiets

Een recumbent bike is een variant op een hometrainer. Want waar een hometrainer gebaseerd is op een normale fiets, is een recumbent bike gebaseerd op een ligfiets.

Natuurlijk is het grootste verschil tussen een hometrainer en recumbent bike de houding die je aanneemt. Op een recumbent bike zit je namelijk op een stoel in plaats van op een zadel.

Dit zorgt ervoor dat het een stuk comfortabeler zal aanvoelen. Ook zit je een stuk lager bij de grond en heb je de handvatten naast de stoel zitten.

Door de plaatsing van de stoel is de instap van het apparaat een stuk lager. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk op en af kunt stappen.

De werking van een normale hometrainer en een recumbent bike lijken op elkaar. Bijna identiek zelfs!

Zo werkt ook een recumbent bike met een vliegwiel. Dit is een zware, roterende massa die aangedreven wordt door het gebruik van de trappers. Het vliegwiel werkt samen met een weerstandssysteem. Deze is vaak elektromagnetisch, maar werkte vroeger met een viltblokje.

Het weerstandssysteem zorgt ervoor dat je het trappen van het apparaat zo licht of zo zwaar kunt maken als je zelf wilt. Dit kun je instellen met behulp van de trainingscomputer die aan de voorzijde van het apparaat zit.

Bij sommige modellen kan het zijn dat het te verstellen is aan de hand van een draaiknop die tussen de trappers zit.

De beste recumbent bikes van het moment – onze TOP 5!

Nu weten we precies wat een recumbent bike is. Maar natuurlijk zit er een behoorlijk verschil in de verschillende modellen.

Hieronder hebben wij daarom een top 5 samengesteld van de beste modellen van het moment!

5. Cardiostrong Recumbent Bike BC60

cardiostrong_bc60_ligfiets

Met een naam als deze kun je als fabrikant eigenlijk al niet heel veel fout meer doen. Cardiostrong staat dan ook bekend om zijn sterke en stevige fitnessapparaten. Deze zijn ontworpen om flink zwaar belast te worden en tegen een stootje te kunnen.

De Recumbent Bike BC60 is daar ook geen uitzondering op. Met zijn stevige, maar sportief uitziende ontwerp zie je meteen dat het apparaat wat kan hebben. En dat kan hij ook! Het apparaat is namelijk te gebruiken tot een gewicht van wel 120 kilo. Dit maakt hem voor erg veel mensen toegankelijk.

Het apparaat beschikt over een erg comfortabel zadel dat horizontaal te verstellen is. Hierdoor kun je hem precies instellen zoals jij dat wilt. De rugleuning van het zadel is erop ontworpen om niet alleen comfortabel te zijn, maar ook om ondersteuning te geven. Dit zorgt ervoor dat het apparaat ook te gebruiken is voor mensen met rugproblemen. De rugleuning is bovendien in hoogte te verstellen.

De pedalen van het apparaat zijn stevig en voorzien van bandjes. Hiermee kun je makkelijk je voeten vast maken en hoef je niet bang te zijn dat deze los schieten.

Het apparaat beschikt over 16 verschillende weerstandsniveaus. Deze zijn gemakkelijk aan te passen via de trainingscomputer. Op de trainingscomputer, die voorzien is van een extra groot lcd-scherm, zie je ook een hoop handige data. Hier zie je:

 • Afstand
 • Trainingstijd
 • Snelheid
 • Wattage
 • Rotaties per minuut
 • Calorieverbruik
 • Hartslag

Dit zorgt ervoor dat je altijd een duidelijk inzicht hebt in je training. De hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren in de handvatten naast de stoel. Wil je een nog preciezere meting van je hartslag? Dan kun je de BC60 ook gebruiken in combinatie met een borstband. Deze is helaas niet bijgeleverd.4. ProForm 325 CSX+

proform_325_csx

Ben je op zoek naar een combinatie van elegantie en sportiviteit? Dan is de ProForm 325 CSX+ misschien wel het apparaat voor jou.

Het apparaat is ontworpen met een combinatie van kunststof en metaal. Dit zorgt ervoor dat het apparaat erg stevig is en te belasten is tot 135 kilo. Dit zorgt ervoor dat hij extra toegankelijk is. Ook beschikt het apparaat over een extra grote, compleet verstelbare stoel. Je kunt zo gemakkelijk in de meest comfortabele houding sporten!

De 325 CSX+ beschikt over een vliegwiel van 7 kilo. Hierdoor is een soepele training gegarandeerd! Bovendien werkt het vliegwiel perfect samen met het elektromagnetische weerstandssysteem. Deze beschikt over 22 verschillende niveaus en is te verstellen in de trainingscomputer.

De trainingscomputer heeft naast de 22 weerstandsniveaus ook 24 voorgeprogrammeerde trainingen. De weerstanden passen zich tijdens de trainingen dus automatisch aan!

Ben je toch nog op zoek naar een beetje extra motivatie tijdens het trainen? Wees dan niet getreurd. De 325 CSX+ is namelijk in staat om te verbinden met de iFit applicatie! Deze kan gemakkelijk worden weergegeven op het grote display.

De iFit applicatie helpt jou met je training, slaapgewoontes en je voeding. Hierdoor krijg je een compleet gepersonaliseerde work-out. Ook is het mogelijk om de app te koppelen met Google Maps en zo je eigen routes samen te stellen. De 325 CSX+ past zich aan de opgegeven routes. Ga je berg op? Dan gaat de weerstand automatisch mee.

Het 5 inch multi-color scherm voorziet je van alle data die je nodig hebt tijdens je training:

 • Tijd
 • Afstand
 • Snelheid
 • Hartslag
 • Verbrande calorieën

Je hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren in de handgrepen naast de trainingscomputer.

Ben je klaar met het apparaat? Dan rijd je hem gemakkelijk weg met de transportwieltjes aan de voorzijde.3. NordicTrack VR21

nordictrack_vr21

Wie kwaliteit zegt, zegt NordicTrack. Het merk is een van de meest geliefde namen op het gebied van recumbent bikes en andere fitnessapparaten.

De VR21 laat dan ook opnieuw zien waarom het merk zo in de smaak valt.

Het apparaat is voorzien van een comfortabel, compleet verstelbare stoel met extra groot zitvlak. Dit zorgt voor een buitengewoon gevoel van comfort. Ook is de instap van de fiets lekker laag, waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

Het ontwerp is stevig en gemaakt van een combinatie van kunststof en metaal. Hierdoor is hij belastbaar tot 125 kilo. En dat terwijl het apparaat zelf maar 58 kilo weegt!

Als het gaat om ruimte neemt de VR21 ook niet bijster veel ruimte in beslag. De dimensies van de fiets zijn 150 x 57 x 132 cm (LxBxH). Vind je hem na de training toch een beetje in de weg staan? Dan kun je hem makkelijk verplaatsen met de transportwieltjes.

Het vliegwiel van 9 kilo zorgt voor een uiterst comfortabele training en werkt op een perfecte manier samen met het elektromagnetische weerstandssysteem. Deze bestaat uit 25 verschillende weerstandsniveaus en zijn te verstellen via de trainingscomputer.

Naast de 25 weerstandsniveaus heeft het apparaat ook 25 voorgeprogrammeerde trainingen. Tijdens de training word je hartslag gemeten door de hartslagsensoren die in de handgrepen naast het scherm zitten.

De hoek van het duidelijke lcd-scherm is te verstellen zodat je altijd zicht hebt over de volgende zaken:

 • Tijd
 • Afstand
 • Snelheid
 • Hartslag
 • Verbrande calorieën

Wil je gebruikmaken van de iFit applicatie? Dat kan door eenvoudig je tablet te koppelen via een bluetooth verbinding met de fiets. De tablet kun je vervolgens weer in de geïntegreerde tablethouder kwijt.

De NordicTrack VR21 is een aanwinst voor elke fanatieke thuissporter!2. Flow Fitness Pro RB5i

flow_fitness_pro_rb5i

Sportief, elegant en stijlvol. Dat zijn de eerste drie woorden die je binnen te schieten als je kijkt naar de Pro RB5i. Maar naast dat het apparaat er mooi uitziet is het ook een flink stevige fiets!

Gemaakt van een sterke combinatie van metaal en kunststof weegt hij maar liefst 72 kilo. Dit draagt natuurlijk wel flink bij aan de stevigheid van de fiets en is hierdoor te belasten tot wel 180 kilo. Dit zorgt ervoor dat hij buitengewoon toegankelijk is, ook voor mensen met overgewicht.

De stoel van de Pro RB5i is erg comfortabel. Gemaakt van een heerlijk zacht materiaal neem je automatisch de goede houding aan. Zo zorg je ervoor dat je nooit verkeerd traint en ontlast je je rug en gewrichten.

Het 16 kilo wegende vliegwiel zorgt voor de meest soepele work-out die je je kunt wensen en werkt perfect samen met het elektromagnetische weerstandssysteem. Hierdoor krijg je de meest realistische fietssensatie.

De fiets is voorzien van wel 69 verschillende weerstandsniveaus en zijn aan te passen via de trainingscomputer. Deze beschikt ook over 24 verschillende trainingsprogramma’s die vooraf in geprogrammeerd zijn.

Wil je gebruikmaken van nog meer functies? Dan kun je er ook voor kiezen om je tablet via bluetooth te verbinden en gebruik te maken van verschillende apps. Zo is de RB5i comptabel met Kinomap die je een ultra realistische live-ervaring geeft. Je kunt hiermee kiezen uit bestaande of zelf uitgekozen routes. Je tablet kun je gemakkelijk kwijt aan de voorzijde van de trainingscomputer.

Op het duidelijke lcd-scherm kun je binnen een oogwenk alle nodige informatie aflezen. Deze zijn:

 • Tijd
 • Snelheid
 • Rotaties per minuut (RPM)
 • Wattage
 • Verbrande calorieën
 • Hartslag

Je hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren in de handvatten. Ook is het mogelijk het apparaat te gebruiken met een los aangeschafte borstband.1. Tunturi Platinum Recumbent Bike Pro

tunturi_platinum_recumbent_bike_pro

Tot slot hebben we nog de Platinum Recumbent Bike Pro van het welbekende merk Tunturi.

Dit apparaat is de ultieme combinatie tussen comfort en sportiviteit. En dat is ook niet gek, het merk heeft niet voor niets een fantastische status op de markt.

Met een combinatie van metaal en kunststof is het een flink stevige fiets. Hierdoor weegt hij ook 76 kilo en is het geen lichtgewicht. Maar dit neemt natuurlijk ook zo zijn voordelen met zich mee! Door het materiaal en gewicht is de fiets te belasten tot wel 150 kilo!

De zitting van de fiets is verstelbaar, waardoor je altijd comfortabel zit. Maar voordat je comfortabel zit moet je comfortabel opstappen. Gelukkig maakt de fijne, lage instap dit goed mogelijk.

Het elektromagnetische weerstandssysteem van de fiets werkt in harmonie samen met het 16 kilo wegende vliegwiel. Dit zorgt voor een soepele en prettige fietservaring vanuit je eigen huis.

Het apparaat is voorzien van 42 verschillende weerstandsniveaus en 43 verschillende trainingsprogramma’s. Deze zijn beide in te stellen via de handige, overzichtelijke trainingscomputer.

Een van de meest speciale en unieke belevingen aan deze fiets zijn de T-Ride en T-Road functies. Met de connectiviteit met de speciale Tunturi app zorgen deze functies voor een compleet unieke ervaring. De T-Ride functie laat je weer de wegen trotseren door deze weer te geven op je tablet en je weerstandsniveau er automatisch op aan te passen. De T-Road functie doet hetzelfde alleen dan niet op de weg, maar off-road! Hierdoor krijg je de meest realistische fietservaring vanuit jouw huis!

De tablethouder zit voor het grote, overzichtelijke lcd-scherm. Op dit lcd-scherm kun je gemakkelijk de trainingscomputer bedienen en de volgende data op aflezen:

 • Snelheid
 • Afstand
 • Verbrande calorieën
 • Wattage
 • Rotaties per minuut (RPM)

Deze topper van Tunturi is dus wederom een van de meest vooruitstrevende apparaten in zijn klasse!Voor wie is een recumbent bike geschikt?

hometrainer-ligfiets

Je kunt je voorstellen dat een recumbent bike een erg geliefde indoor zitfiets is. Dit komt onder andere door de comfortabele stoel en de goede houding die je hierdoor aanneemt. Ook is een andere reden waarom hij zo geliefd is door zijn lage instap.

Deze twee factoren maken hem vooral erg populair onder ouderen en mensen die minder ter been zijn.

De lage instap vermindert het risico op vallen. Hierdoor wordt het voor mensen met een jaartje meer een stuk makkelijker om gebruik te maken van het apparaat. Ook is dit ideaal voor mensen die aan het revalideren zijn of minder goed ter been.

Ook zorgt de comfortabele en ergonomische houding ervoor dat het apparaat uitmuntend werkt voor ouderen en mensen met een fysieke beperking. Zij kunnen met gemak gebruikmaken van het apparaat zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over al te veel potentiële klachten.

recumbent-bike-kopen

Naast het comfortabele ontwerp zijn de trainingscomputers ook vaak voorzien van handige functies. Denk hierbij aan een hartslagmeter en verbrande calorieën.

Ook komen de meeste recumbent bikes tegenwoordig uitgerust met een tablethouder. Hierdoor is het makkelijk te combineren met je favoriete apps, maar kan het ook gebruikt worden om ontspannen een film of serie te kijken.

Een recumbent bike kan een uitkomst bieden voor veel mensen die tot minder in staat zijn, om wat voor een reden dan ook.

Conclusie

Voor veel mensen die houden van sporten is het nemen van een fitnessapparaat de ideale uitkomst. Het biedt een mogelijkheid te sporten vanuit huis. De een vind het fijn omdat zij niet genoeg tijd heeft, de ander omdat ze niet naar de sportschool kan.

Er zijn tegenwoordig erg veel verschillende soorten fitnessapparaten op de markt. Er is dan ook voor iedereen wel een speciaal ontworpen apparaat.

Sommige mensen willen graag een extreem pittige work-out en kiezen dan voor een crosstrainer, andere voor een verbetering van hun conditie en gaan voor een loopband.

Een recumbent bike is daarom ook een uitermate geschikt apparaat voor het verbeteren van je conditie, met een oog voor toegankelijkheid en comfort.

Het apparaat biedt een fijne zit en een lage instap. Dit zorgt ervoor dat hij door veel mensen die minder ter been zijn te gebruiken is. Ook zijn de ontwerpen vaak stevig waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen met overgewicht.

Uiteindelijk is een recumbent bike een ideale oplossing voor mensen die graag bewegen, maar niet in willen leveren op comfort. Welk model kies jij?

Meer artikelen:

Plaats een reactie