Als er iets is wat wij in Nederland graag doen, dan is het wel fietsen. Dat spreekt ook wel voor zich, in 2019 hadden wij met zijn alle 22,9 miljoen fietsen.
Zo zijn er 1,3 fietsen per Nederlander en dus meer fietsen dan mensen! Er ging ook rond de 1,2 miljard euro om in de fiets industrie in dat jaar, en dat is nog altijd een stijging.
Steeds meer mensen gaan dus fietsen, en het ziet er niet naar uit dat we daar mee gaan stoppen. We fietsen naar ons werk, naar vrienden en familie en ook voor de sport.
Op prachtige dagen is het natuurlijk het lekkerste om naar buiten te gaan en een flink stuk te kunnen gaan fietsen. Echter is het zo dat in ons ‘koude kikkerlandje’ de zon niet altijd schijnt en het lang niet altijd droog is.
Veel mensen hebben hierdoor ook absoluut geen zin om de deur uit te gaan. Daarom is voor veel mensen een professionele hometrainer een ideale uitkomst.
Het biedt de inspanning en het gevoel van fietsen, maar zonder dat je op een regenachtige dag met een nat pak komt te zitten!
De hometrainer wint daarom ook steeds meer aan populariteit in ons land. Maar er zit natuurlijk ook wel een heel groot verschil tussen hometrainers.
Stel dat je nou een échte professional bent, dan ben je natuurlijk ook op zoek naar een professionele hometrainer die past bij jouw behoeftes.
Maar welke professionele hometrainer past nou precies bij jou? En zit er écht zo veel verschil in? Daar gaan we samen achter komen in dit artikel.
Wat is nou precies een hometrainer?
Voordat we natuurlijk jouw perfecte match kunnen vinden en toelichten is het belangrijk om te weten wat eigenlijk precies een hometrainer is.
Het wordt namelijk op veel verschillende manieren gebruikt en heeft verschillende doeleinden.
Veel mensen gebruiken een hometrainer in de sportschool om op te warmen. Hierdoor komt namelijk je bloedsomloop op gang waardoor je vervolgens met je doelgerichte oefeningen aan de slag kunt.
Maar er zijn naast alleen simpelweg een warming-up veel verschillende manieren waarop een hometrainer toegepast kan worden en veel verschillende doelgroepen die hier graag gebruik van maken.
Zo zijn veel hometrainers voorzien van trainingsprogramma’s en weerstandsniveaus. Zo kun je gemakkelijk een work-out vinden die precies bij jou past.
Of je nou wilt afvallen of je conditie op een ongekend niveau wilt krijgen, voor velen is de hometrainer de ideale oplossing.
Maar het stopt daar niet. Hometrainers worden namelijk ook vaak gebruikt door mensen die aan het revalideren zijn.
Dit komt doordat het, naast de work-out voordelen, vaak voorzien is van een lage instap. Hierdoor kunnen mensen die aan het revalideren zijn of slecht ter been zijn gemakkelijk gebruik maken van een hometrainer.
De meeste hometrainers zijn ook gemakkelijk te verstellen zodat je gegarandeerd op een goede manier te werk kunt gaan.
Door simpelweg het stuur en zadel op de goede manier in te stellen merk je een wereld van verschil in hoe je jouw work-out doet.
Hometrainers en spinningfietsen
Veel mensen hebben, naast hometrainers, ook wel eens gehoord van spinningfietsen. Sterker nog, ook deze zie je regelmatig bij sportscholen binnen en soms ook bij mensen thuis.
Maar wist je ook dat er behoorlijke verschillen zitten tussen hometrainers en spinningfietsen?
Vaak worden ze namelijk in de war met elkaar gehaald of bestempeld als een en hetzelfde ding. Maar waar een hometrainer bedoeld is voor een paar work-outs per week op je eigen tempo, is een spinningfiets bedoeld voor degene die zichzelf écht in het zweet wil werken.
Een spinningfiets is namelijk zo ontworpen om zo accuraat mogelijk een racefiets na te bootsen. Op deze manier kun je er zowel zittend als staand gebruik van maken.
Dit zorgt ook wel tot een ander groot verschil tussen een hometrainer en een spinningfiets; de houding.
Bij een hometrainer zit je namelijk rechtop. Hiermee wordt een normale fiets gesimuleerd en heb je geen belasting van je bovenlichaam en rug.
De bedoeling is dat je op een comfortabele manier toekomt aan je oefeningen. Een spinningfiets is echter anders. Doordat het ontworpen is om dicht in de buurt te komen van een racefiets zit je bij een spinningfiets ook voorovergebogen. Hierdoor is het echt ontworpen op de fanatieke sporter.
Een spinningfiets is ook uitgerust met een doortrapsysteem. Waar je bij een hometrainer kunt stoppen wanneer je wilt, is een spinningfiets dus zo ontwikkeld dat je alleen kunt stoppen door een noodrem.
Het fungeert als ondersteuning terwijl je jouw grenzen blijft verleggen. Dit komt door het zware ‘vliegwiel’ dat voor aan de fiets zit.
Doordat deze door blijft gaan ben je dus genoodzaakt mee te trappen en langzaam tot stilstand te komen aan het eind van je oefening.
Dit alles maakt het dus dat een hometrainer meer geschikt is voor mensen die last hebben van blessures of minder fanatiek te werk willen gaan.
Wat is een professionele hometrainer?
Nu weten we het verschil tussen een hometrainer en een spinningfiets. Maar zit er dan ook nog verschil in een hometrainer en een zo gehete ‘professionele hometrainer’? Dat zit er zeker.
Misschien dat de naam het al een klein beetje weggeeft, maar een professionele hometrainer is bedoeld voor professionele doeleinden.
Hiermee bedoelen we dat deze gemaakt zijn op veelvuldig intensief gebruik. Daarom worden professionele hometrainers ook regelmatig in sportscholen gebruikt, in tegenstelling tot normale hometrainers.
Ook is het gebruikelijk dat je jouw normale hometrainer aan moet sluiten op netstroom. Hierdoor kun je namelijk gebruik maken van alle opties die jouw hometrainer te bieden heeft.
Een professionele hometrainer heeft echter geen aansluiting hierop nodig. Dit komt doordat ze in zo goed als alle gevallen zelf hun stroom opwekken.
Dit hebben ze ook bewust gedaan, want anders zou je heel gemakkelijk bij elke stap in een sportschool over verlengsnoeren en stekkerblokken struikelen.
Maar wat een professionele hometrainer ook onderscheidt van een normale hometrainer is het ontwerp.
Je kunt je voorstellen dat een apparaat dat ontworpen is om lang aan een stuk door gebruikt te worden een fijn ontwerp heeft.
Het zadel zit goed en de handvatten houden fijn beet. Dat is in beide gevallen zo. Een professionele hometrainer heeft echter een compleet ergonomisch ontwerp.
Dit zorgt ervoor dat je precies de goede houding aan kunt nemen tijdens het trainen en je het risico op blessures aan je nek, rug en knieën verminderd.
Het vliegwiel van een professionele hometrainer is vaak een stuk zwaarder. Dit zorgt voor extra stabiliteit van de hometrainer.
Professionele hometrainers zijn namelijk vaak ook ontworpen om een extra stabiele basis te hebben, waardoor veiligheid gegarandeerd kan worden.
Door gebruik te maken van duurzame materialen zorgt het ontwerp er ook voor dat je minimaal onderhoud hebt aan jouw professionele hometrainer. Dus houd je uiteindelijk geld in jouw portemonnee!
De beste professionele hometrainer voor thuis
Het verschil tussen een spinningfiets en een hometrainer is behoorlijk duidelijk en nu weten we ook dat er flinke verschillen zitten in professionele hometrainers en normale hometrainers.
Maar hoe vind je nou de beste professionele hometrainer?
Wij hebben de beste professionele hometrainers voor je op een rijtje gezet, zodat jij gemakkelijk jouw keuze kunt maken en de beste work-out kunt krijgen!
5. Flow Fitness Pro UB5i
De naam zelf ademt al bijna professionaliteit uit: Flow Fitness Pro UB5i. Deze hometrainer is op een stabiele manier gebouwd en is bovendien ook nog heel gebruiksvriendelijk.
Uitgerust met wel 24 verschillende programma’s, zit er altijd wel een trainingsprogramma bij die bij jou past. Met gebruikersprogramma’s, een handmatig programma en hartslag gestuurde programma’s is de UB5i dus voor een heel breed publiek toegankelijk.
De hartslag programma’s zijn ingericht door de hartslagsensoren in de handvatten. Deze meten jouw hartslag en richting hier vervolgens de rest van het programma op in.
De UB5i is ook uitgerust met bluetooth functionaliteit, waardoor je ook een borstband kunt gebruiken om je hartslag te meten. Door het magnetische weerstandsysteem heb je keuze uit 69 verschillende trainingsniveau ’s. Deze zijn gemakkelijk in te stellen via de het Smart Wheel of de Quick Keys in de handvatten.
De UB5i is uitgerust met een groot LED-scherm, waarmee alle details van jouw prestaties duidelijk te zien zijn tijdens je training. Je kunt gemakkelijk zien wat je tijd, snelheid, afstand, calorieën en hartslag zijn. Ook kun je makkelijk overschakelen tussen alles met het Smart Wheel of de Quick Keys.
Je ziet tevens in een duidelijke grafiek hoe jouw training verloopt. Maar ook als je even geen zin hebt in al dit technisch vernuft is er ook de mogelijkheid om je telefoon of tablet in de tablethouder te doen. Hierdoor kun je gemakkelijk tijdens je work-out jouw favoriete serie of film kijken.
Doordat de hometrainer voorzien is van bluetooth kun je ook gebruik maken van meerdere trainings-apps. Zo kan de UB5i verbinden met onder andere de app Kinomap.
Met Kinomap krijg je namelijk de meest realistische omgevingen te zien op jouw smartphone of tablet. Door de bluetooth verbinding stemt de UB5i zijn weerstand af aan de hand van de route die Kinomap laat zien. Ga je dus tegen een heuvel op? Dan wordt de weerstand groter.
4. Schwinn Airdyne AD8 Pro
Op het gebied van indoor fietsen, is het merk Schwinn misschien wel een van de koplopers. Het Amerikaanse bedrijf doet namelijk al even mee, zo zijn ze begonnen in 1895 met normale fietsen.
Maar ze leven op tegen de torenhoge reputatie met de Airdyne AD8 Pro. Deze is namelijk erg duurzaam en gebouwd om de meest intense trainingen te weerstaan. Hij is namelijk ook ontworpen om zo gehete HIIT-trainingen aan te kunnen, wat een erg intensieve vorm van een intervaltraining is.
De Airdyne AD8 Pro is uitgerust met een revolutionair weerstandsysteem: wind weerstanden. Hierdoor beschik je over een oneindig aantal verschillende weerstanden en kun je dus alle kanten op. De weerstand meet onder andere de luchtdichtheid en tempratuur waardoor alle gegevens ten alle tijden kloppen.
De ergonomische handgrepen zijn zo ingedeeld dat de geschikt zijn voor meerdere handposities. Dit zorgt ervoor dat dat je kunt trainen zoals jij dat wilt.
De handgrepen bewegen ook mee met weerstand, waardoor je dus een volle work-out krijgt voor je hele lichaam. Het comfortabele zadel is horizontaal én verticaal te verstellen zodat je er altijd voor kunt zorgen dat je in de juiste houding kunt trainen.
Doordat de aandrijving van de Airdyne AD8 direct gekoppeld is aan het vliegwiel kun je dus voor een work-out zorgen die maximaal is voor jouw benen en armen.
De Airdyne AD8 is gemaakt van kunststof en metaal en weegt 51kg. Dat in combinatie met het ontwerp zorgt ervoor dat je ten alle tijden stabiel kunt trainen. Een klein minpuntje, de Schwinn Airdyne AD8 Pro dient wel aangesloten te worden op netstroom voor gebruik.
3. Ergo-Fit Cardio-Line 457 MED
Hij oogt op het eerste gezicht wat simpel in vergelijking met zijn twee voorgangers op deze lijst, maar vergis je niet. De Ergo-Fit 457 MED is namelijk een professionele hometrainer, geschikt voor elk doeleinde, in een stijlvol ontwerp.
Maar het is niet alleen een stijlvol ontwerp. De Ergo-Fit 457 MED voldoet namelijk, met zijn extreem accurate meettechniek, aan de Klasse I type B, CE-label volgens de Europese Richtlijn Medische hulpmiddelen.
Met een weerstand van 15 tot 400 watt heeft deze hometrainer wel 77 weerstandsniveaus. Hiermee heb je altijd een niveau dat aansluit bij jou.
Op het moment dat je de weestand verhoogt, past de 457 MED automatisch het remvermogen aan. Door deze te verminderen voorkom je namelijk overbelasting en weet je zeker dat je niet geblesseerd raakt tijdens jouw work-out.
Op het grote, duidelijk verlichte Lcd-scherm kun je alles gemakkelijk terugzien wat relevant is voor jouw oefeningen. Zo zie je in een oogopslag je tijd, afstand, RPM, calorieën en hartslag. Maar wat hem ook een beetje uniek maakt is dat hij tijdens de training actuele feedback geeft over hoe je het doet en hoe je het dus nóg beter kunt doen!
De handvatten zijn voorzien van hartslagmeters, waardoor je specifieke hartslagprogramma’s gemakkelijk kunt doen. Gebruik je liever een borstband voor het meten van je hartslag? Dan is dat ook mogelijk.
Ook qua comfort kom je bij deze hometrainer niets te kort. Zowel het zadel als het stuur zijn volledig verstelbaar waardoor je op de perfecte manier jouw work-out kunt doen. Door het gewicht van het vliegwiel van 8kg en de stabiele poten staat de Ergo-Fit Cadio-Line 457 MED als een huis.
2. Gymost Turbo B11
Gemaakt voor ieder gebruik, is de Gymost Turbo B11 een echte professional. Bekend om hun verschillende producten binnen de wereld van zowel sport als revalidatie kun je ervan uit van gaan dat je met een Gymost Turbo B11 ook aan een betrouwbaar adres bent.
Door de bouw en het gewicht van de hometrainer, namelijk 61,5kg, is hij erg stabiel en kan hij een gewicht aan tot wel 150kg. Hierdoor is hij voor zo goed als iedereen toegankelijk en kan zo goed iedereen hem gebruiken. Hij is zelfvoorzienend van stroom, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je dicht bij een stopcontact staat.
En als je de Turbo B11 wilt verplaatsen is dat ook erg gemakkelijk. Door de handige transportwieltjes aan de bodem kun je de Turbo B11 gemakkelijk neerzetten waar jij maar wilt.
Het grote, comfortabele zadel is horizontaal en verticaal te verstellen zodat je precies op de juiste hoogte en afstand zit en het ergonomisch ontworpen stuur zorgt ervoor dat je tijdens elke work-out op de goede manier zit. Uitgerust met een groot en duidelijk display waarmee je precies jouw tijd, afstand, calorieën, snelheid, weerstand, watt en hartslag kunt zien.
Kijk je liever naar een ontspannende film of je favoriete serie? Dan is de Turbo B11 ook nog uitgerust met een handige tablethouder aan de bovenkant van het display. Zo kun je tijdens het ontspannen alles in de gaten houden.
De Turbo B11 van Gymost is uitgerust met 12 programma’s. De programma’s passen de weerstand automatisch aan, aan het gewenste hoeveelheid watt of aan de hartslag. Dit is te bereiken, doordat het vliegwiel van 15kg niet alleen aangedreven wordt door een industriële v-snaar, maar ook door het elektromagnetische weerstandsysteem die zelf zijn stroom opwekt.
De prijs-kwaliteit verhouding wordt erg goed ontvangen. Hierdoor heb je dus eigenlijk een hele goede, veelzijdige hometrainer voor thuis voor een relatief lage prijs.
1. FitBike Senator
Maar stipt op een staat toch echt de FitBike Senator, want zeg je professionaliteit, dan zeg je FitBike. Het merk staat ook al jarenlang bekend namelijk om zijn uitstekende prijs-kwaliteit verhoudingen.
En dat is bij de Senator niets anders. Het strakke, stijlvolle ontwerp is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens erg stevig. Met een gewicht van 47kg en een vliegwiel van 10kg staat de Senator super stevig en kan hij een gewicht aan tot wel 180kg.
Voorzien van een comfortabel gelzadel dat zowel horizontaal als verticaal te verstellen is, garandeert de Senator een perfect comfortabele houding tijdens jouw work-out. Tevens is hij voorzien van een lage instap waardoor het ook voor mensen die slecht ter been of aan het revalideren zijn gemakkelijk is gebruik te maken van de Senator.
De FitBike Senator beschikt ook over een elektromagnetisch weerstandsysteem. Dit zorgt ervoor dat je met extreme nauwkeurigheid kunt trainen en is de hometrainer voor intensief gebruik uiterst geschikt! Er zijn 12 verschillende trainingsprogramma’s, waaronder een hartslag functie die ondersteunt wordt door zowel de hartslagsensoren in de handvatten en een borstband, een wattageprogramma en handmatige programma’s.
De Senator heeft tevens ook een duidelijk opgelicht scherm. Hierdoor kun je alles zien wat je wilt weten zoals calorieën, RPM, hartslag, tijd en afstand. Tevens heeft de FitBike Senator de unieke functies om naast deze dingen ook jouw BMI en vetpercentage te meten. Dit heeft als effect dat je ook nog precies kunt meten hoe je ervoor staat en kan dus zorgen voor dat extra schot motivatie dat je nodig hebt om door te blijven gaan met jouw work-out.
Als kers op de taart is de FitBike Senator ook nog uitgerust met een tablethouder boven de trainingscomputer. Hierdoor kun je dus tijdens jouw trainingen genieten van je favoriete films en series of luisteren naar de beste muziek.
Conclusie
Er zijn voor veel mensen verschillende redenen om te bewegen. De een doet het om af te vallen, de ander om te revalideren.
Wat jouw reden ook is, een professionele hometrainer kan absoluut een uitkomst bieden. Zo zijn we erachter gekomen dat een hometrainer ver van hetzelfde is van een spinningfiets.
Deze zijn namelijk specifiek gemodelleerd naar racefietsen en puur bedoeld voor een zware, intensieve work-out. Een hometrainer biedt een veel groter scala aan mogelijkheden.
Zo kun je jouw hometrainer gebruiken voor afvallen. Sommige professionele hometrainers, zoals de FitBike Senator, zijn zelfs uitgerust met technologie waarmee je jouw BMI en zelfs je vetgehalte kunt meten. Dit kan voor veel mensen fungeren als een goede stok achter de deur.
Voor revalidatie doeleinden is een professionele hometrainer ook precies wat je zoekt. Doordat deze vaak een stevig frame hebben en een zwaar vliegwiel staan deze stevig op zijn plek.
Het zadel het stuur is in zo goed als alle gevallen aan te passen en door de lage instap zijn ze voor zo goed als iedereen toegankelijk. Ze zijn ontworpen om veelvuldig gebruikt te worden en hebben hierdoor dus ook een lange levensduur.
Uitgerust met duidelijke displays waarop alle informatie te zien is en voorzien van zelfs een tablethouder ben je van alle gemakken voorzien en kun je zelfs tijdens je work-out je favoriete series en films bijhouden.
Alle functies van de professionele hometrainers zorgen ervoor dat jij in alle comfort op de juiste manier jouw trainingsprogramma’s kunt doorlopen en jij de beste versie van jezelf wordt!
Direct het complete aanbod vergelijken? Klik op de onderstaande knop en bekijk de professionele toestellen:
Misschien ook interessant: