We sporten met zijn alle aardig wat af in ons kleine kikkerlandje. We trekken er graag op uit op de fiets, gaan stukken hardlopen in de frisse lucht en wandelen graag door de bossen.
Echter is het voor niet iedereen mogelijk om er zomaar buiten op uit te trekken. Sommige van ons zijn helaas gebonden aan hun huis en een kleine omgeving daarbuiten.
Of dit nou komt door een verschrikkelijke blessure in het verleden, gevolgen van een operatie of een nare valpartij, revalidatie is iets dat hoort bij het leven.
Maar gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om de revalidatie van jou of jouw geliefde te helpen. Er zijn verschillende speciaal ontworpen fitness- en sportapparaten op de markt die helpen bij het revalidatieproces.
Denk hierbij aan verschillende loopbanden, balansborden en crosstrainers. Misschien is de meest voorkomende en geliefde vorm van apparatuur wel de hometrainer.
Er zijn verschrikkelijk veel verschillende hometrainers op de markt. Ze zijn er dus voor erg veel verschillende doeleinden.
Een erg populaire en veel verkochte is daarom ook de revalidatie hometrainer.
Dit apparaat richt zich specifiek op jouw revalidatie en zorgt ervoor dat jij op en goede en gezonde manier kunt herstellen van jouw operatie, verwonding of blessure.
Maar wat maakt een revalidatie hometrainer nou eigenlijk zo speciaal? En hoe weet je welke je eigenlijk precies moet hebben voor jouw herstel?
Dat gaan we in dit stuk haar fijn uitzoeken. Zo weet je precies wat de opties zijn en waar je op moet letten bij het aanschaffen van jouw nieuwe hometrainer.
Wat is een hometrainer?
Je hebt ze vast al heel vaak voorbij zien komen; hometrainers. Ze staan in de sportschool en zijn ook erg veel te vinden bij mensen thuis.
Doordat hometrainers voor veel mensen toegankelijk zijn hebben zij een erg populaire status gekregen in de wereld van de sport.
De een gebruikt hem hoofdzakelijk als cardiotraining en de ander alleen als warming up. Maar ze worden ook veel gebruikt voor revaliderende doeleinden, door bijvoorbeeld fysiotherapeuten.
Een hometrainer is als het ware een fiets voor binnen. Je zit op een zadel, houdt een stuur vast en hebt trappers onder je voeten.
Uitgerust met een zogeheten vliegwiel krijg je echt het idee dat je op een fiets zit.
Voorzien van verschillende functies die zich richten op jouw welzijn, zijn ze de ideale uitkomst van velen. Ze zijn uitgerust met een groot en overzichtelijk display waarop je al jouw waardevolle gegevens zo terug kunt zien.
Denk hierbij aan de afgelegde afstand, je snelheid, verbrande calorieën en hartslag. Je hartslag wordt vaak gemeten door de hartslagsensoren in de handvatten van de hometrainer.
Maak je liever gebruik van een borstband? Dat is dat ook geen probleem. Veel hometrainers zijn voorzien van een uitstekende connectiviteit met verschillende borstbanden.
Hometrainers zijn tegenwoordig voorzien van zelfs nog meer technisch vernuft. Dat is ook logisch gezien we graag van alle gemakken voorzien zijn.
Je kunt in veel gevallen je telefoon of tablet verbinden met je hometrainer. Maak gebruik van een groot scala aan verschillende apps die helpen bij jouw work-out en plaats jouw tablet gemakkelijk in de vaak bijgeleverde tablethouder.
Hierdoor kun je makkelijk gebruik maken van de apps of gewoon een fijne serie of film aanzetten tijdens de training.
Verschillende soorten hometrainers
Alle hometrainers zijn binnenfietsen maar niet alle binnenfietsen zijn hometrainers.
Dat klinkt misschien wat vanzelfsprekend maar toch is een vergissing zo gemaakt.
Er zit namelijk een tamelijk groot verschil tussen een hometrainer, een spinningfiets en een zogeheten ‘recumbent bike’.
Maar zijn deze verschillen?
Hometrainer
De hometrainer is het klassieke beeld dat mensen hebben van een binnen fiets. Je zit op een normaal fietszadel in een rechte houding.
Dit komt omdat een hometrainer erop gemaakt is om een normale fiets te simuleren. Dit maakt een hometrainer geschikt voor een grote groep mensen en veel verschillende doeleinden.
Spinningfiets
Een spinningfiets is over het algemeen een vrij veel voorkomende binnen fiets in de sportscholen. Deze apparaten zijn erop gemaakt om zo veel mogelijk in de buurt te komen van een wielrenfiets.
Dit wordt gerealiseerd door een smaller zadel, intensievere trainingsprogramma’s en een gebogen stuur. Door het ontwerp zit je voorovergebogen nét als een echte wielerfiets.
Een spinningfiets is daarom ook gericht op mensen die graag een flinke work-out hebben.
Recumbent Bike
Misschien is dit een beetje een vreemde eend in de bijt. De recumbent bike is namelijk een erg speciaal uitziende vorm van een binnen fiets.
Deze is gemaakt om zo accuraat mogelijk een ligfiets te kunnen simuleren.
Voorzien van een stoel in plaats van een zadel en de handvatten naast deze stoel is hij ideaal voor mensen die slecht ter been zijn of juist aan het revalideren zijn.
Functies van een revalidatie hometrainer
Als je op zoek bent naar een hometrainer die zich specifiek richt op revalidatie dan kun je je ook voorstellen dat daar bepaalde zaken bij komen kijken.
Dus waar moet je op letten bij het aanschaffen van zo’n hometrainer?
Lage instap
Een lage instap is een absolute vereiste als het aankomt op het gebied van revalideren. Als je al veel last van pijn hebt aan je gewrichten of spieren is het namelijk wel zo wenselijk dat je de hometrainer daadwerkelijk kunt gebruiken.
Door een lage instap wordt dit mogelijk. De trappers zijn namelijk verlaagd en de basis van de hometrainer is ook laag.
Hierdoor kun je gemakkelijk opstappen zonder je benen hoog op te hoeven tillen of je evenwicht te verliezen.
Verstelbaar stuur en zadel
Als je aan het revalideren bent is comfort een van de meest belangrijke factoren. Als het niet fijn voelt wordt het namelijk erg lastig om een oefening goed te kunnen doen en vol te houden.
Door een verstelbaar stuur en zadel kun je de hometrainer zo inrichten dat je in een comfortabele, rechte houding zit.
Hierdoor krijg je geen last van je rug en knieën en kun je met een gerust hart trainen.
Ergometer
Het klinkt als een spannende functie, maar het valt wel mee. Een hometrainer werkt namelijk met een weerstand die een bepaalde hoeveelheid vraagt.
Deze kun je natuurlijk zelf instellen maar vaak kun je niet zien hoeveel energie je eigenlijk gebruikt. Dit is waar een ergometer van pas komt.
Doordat hij nauwkeurig jouw energie in wattage meet zie je precies wat er van je gevraagd wordt.
Stabiliteit
Stabiliteit is ook een erg belangrijk onderdeel van een goede hometrainer. Vooral als het aankomt op jouw revalidatie.
Als een hometrainer stevig op zijn plek blijft staan kun je namelijk gemakkelijk jouw gang gaan. Dit ontneemt het risico op ongelukken of zelfs vallen! Je wilt immers niet nog verder gewond raken.
De beste revalidatie hometrainer
Met verschillende modellen op de markt en nog veel meer verschillende merken kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Elke binnen fiets heeft namelijk een specifiek doeleinde. Een spinningfiets is namelijk niet geschikt voor revalidatie maar een recumbent bike en een hometrainer wel.
Deze apparaten zijn hier speciaal voor ontwikkeld en beschikken over een aantal functies en ontwerpkeuzes die er goed revalidatieproces garanderen.
Maar wat zijn nou de meest geschikte keuzes? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet zodat je de beste keuze gemakkelijk kunt maken!
1. Fitbike Senator
We beginnen bij misschien wel een van de grootmachten op het gebied van hometrainers: de FitBike Senator.
Evenals zijn naam is de Senator een indrukwekkend ogende hometrainer. Hij is ontworpen met een supersterk frame dat een gewicht heeft van wel 47 kilo.
Het vliegwiel komt daar nog bij, dit weegt namelijk ook nog 10 kilo. Dit zorgt ervoor dat de Senator tot wel 180 kilo belast kan worden.
De Senator is uiterst geschikt voor revalidatie. Hij beschikt over een erg comfortabel gelzadel dat zowel horizontaal als verticaal te verstellen is. De lage instap maakt het mogelijk voor iedereen om het toestel te bestijgen. De elektromagnetische weerstand zorgt ervoor dat je kunt trainen tot wel 700 watt.
Dit is voor revalidatiedoeleinden natuurlijk wel erg zwaar. Je kunt ook kiezen voor het wattage programma. Deze is vrij instelbaar van 5 tot 350 watt. De weerstand houdt rekening met het energie verbruik en past de weerstand dus automatisch naar boven of beneden aan.
Naast het wattageprogramma beschikt de Senator over nog 12 andere voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Deze lopen op tot professioneel niveau maar beginnen vanaf beginner. Hierdoor is de hometrainer voor revalidatie van je knie bijvoorbeeld uiterst geschikt!
De hometrainer beschikt over een groot, gemakkelijk display. Hierop lees je je afstand, tijd, snelheid, calorie verbruik, hartslag en wattage af. Zo heb je ten alle tijden een overzicht van wat er gaande is.
Ben je toe aan wat ontspanning tijdens je training? Dan is het mogelijk om je tablet in de tablethouder te bevestigen. Hierdoor kun je tijdens je work-out genieten van je favoriete series of films.
De FitBike Senator is een uiterst geschikte revalidatie hometrainer voor iedereen.
2. FitBike Ride 5
Dat het merk FitBike een koploper is in het verstrekken van hometrainers is wel duidelijk. De Ride 5 is namelijk een van deze fantastische hometrainers voor revalidatie. Al jaren geliefd onder jong en oud is hij een van de bestverkochte modellen op de markt en heeft hij verschillende prijzen gewonnen.
De Ride 5 is namelijk een erg stabiele en comfortabele hometrainer met veel verschillende trainingsmogelijkheden. Hierdoor is hij geschikt voor het versoepelen en verstevigen van jouw spieren en maakt hij jouw revalidatie tot een daverend succes. Met zijn 36 kilo is de Ride 5 een stukje lichter dan de Senator.
Het vliegwiel is echter net zo zwaar en weegt ook 10 kilo. Maar je hoeft niet bang te zijn dat hij door zijn gewicht niets aan kan. De Ride 5 is namelijk te gebruiken tot een gewicht van 150 kilo en is dus bestand tegen een hele hoop. De v-riem van de hometrainer is zo goed als geluidloos. Dit zorgt ervoor dat je niemand tot last bent als jij bezig bent.
De Ride 5 is voorzien van een comfortabel gelzadel dat zowel horizontaal als verticaal te verstellen is. Verder is het zitvlak verrassend zacht en relatief groot. Het stuur is eveneens te verstellen waardoor je de Ride 5 precies zo kunt instellen als dat jij wilt. Op deze manier optimaliseer je het revalidatieproces en verminder je de kans op meer en grotere blessures.
Met een toegang tot 18 verschillende trainingsprogramma’s weet je ook zeker dat er altijd eentje voor jou bij zit. De hartslagprogramma’s zorgen ervoor dat je 100% in staat bent progressie te boeken.
Dit alles kun je gemakkelijk terugzien op het heldere lcd-scherm. Hierop zie je ook je afgelegde afstand, snelheid, tijd, verbruikte energie en verbrande calorieën. Ook kun je je tablet kwijt in de tablethouder voor wat extra vermaak tijdens je training.
3. Flow Fitness Stelvio iConsole
Ben je opzoek naar een revalidatie hometrainer die er net zo indrukwekkend uitziet als jouw toekomstige vooruitgangen? Dan ben je bij de Flow Fitness Stelvio iConsole aan het juiste adres.
De Stelvio iConsole is gemaakt van een stevige combinatie van kunststof en metaal waardoor hij 39 kilo weegt. Hierdoor kan hij een gewicht dragen van 135 kilo. Dit maakt hem een perfecte kandidaat voor veel mensen.
Het vliegwiel heeft een gewicht van 10 kilo en in combinatie met een elektromagnetische rem zorgt het voor een erg soepele trapsensatie.
Uiteraard is de Stelvio iConsole voorzien van een lage instap. Het comfortabele gelzadel is zowel horizontaal als verticaal te verstellen. Ook het stuur kun je verstellen op de manier zoals jij wilt. Zet deze twee dingen in de juiste positie en garandeer een extreem comfort tijdens je oefeningen.
De hometrainer beschikt over maar liefst 32 weerstandniveaus. Hiermee kun je stapsgewijs jouw revalidatie laten lopen en ben je op je eigen tempo je fitheid aan het opbouwen. Ook beschikt de hometrainer over 20 trainingsprogramma’s die variëren van een beginner tot professioneel sporter.
De naam doet het misschien al vermoeden, maar de Stelvio iConsole is te verbinden met zowel Android als iOS apparaten. Hierdoor kan hij alle nuttige gegevens doorsturen naar jouw telefoon en heb je overal jouw volledige overzicht bij de hand.
Ook kun je de hometrainer gebruiken in combinatie met verschillende apps. Wil je graag een film kijken tijdens je oefening? Dan kun je gemakkelijk je tablet in de tablethouder kwijt.
Op het heldere lcd-scherm kun je gemakkelijk zien wat je afstand, calorie verbranding, snelheid, tijd en hartslag is. De hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren die zich in de handvatten van het apparaat bevinden.
4. Tunturi FitCycle 70i Pro
Tot slot hebben we nog de Tunturi FitCycle 70i Pro voor je. Te gebruiken voor alle mogelijke doelen is deze hometrainer een aanwinst voor ieder huis.
Het stoere en sportieve ontwerp is gemaakt van een sterke combinatie van metaal en kunststof en kan een gewicht tot 150 kilo aan. Het apparaat zelf weegt slechts 31,5 kilo en beschikt over een vliegwiel van wel 14 kilo. Door het gewicht van het vliegwiel in combinatie met de elektromagnetische weerstand lijkt het net of je op een normale fiets trapt!
Het zadel en het stuur zijn beide verstelbaar. Het zadel is zowel horizontaal als verticaal en het stuur enkel verticaal. Tel dit bij het comfort van het grote gelzadel op en je bent gegarandeerd van een comfortabele rit.
Het overzichtelijke lcd-scherm kun je gemakkelijk een van de 20 voorgeprogrammeerde trainingen kiezen die oplopen van beginner tot professional. Stel je het toch liever zelf in? Dan kun je kiezen voor een training op een van de 32 weerstandsniveaus. Ook kun je natuurlijk op het scherm gemakkelijk jouw verbrande calorieën, afgelegde afstand, tijd en hartslag zien.
De hometrainer beschikt over verschillende connectiviteitsfuncties via bluetooth. Zo kan de 70i Pro gekoppeld worden aan een borstband om jouw hartslag nog accurater te kunnen meten. Hij is te koppelen aan verschillende apps zoals Kinomap en iConsole+. Dit geeft je niet alleen het gevoel alsof je echt buiten fietst, maar ook het beeld.
Tevens is hij uiteraard voorzien van een prettige tablethouder waarmee jij ten alle tijden je favoriete films of series tijdens je oefeningen kunt bekijken.
Conclusie
Je kunt je inbeelden dat er dus immens veel verschil zit in de types en modellen hometrainers. Een spinningfiets is immers niet hetzelfde als een hometrainer en beschikt over hele andere functies.
Een hometrainer voor revalidatie is daarom ook vaak te vinden als je gaat kijken naar hometrainers of recumbent bikes. Deze zijn vaak voorzien van een lage instap, zijn erg stabiel en hebben speciaal ontwikkelde programma’s die ontworpen zijn voor revalidatie.
Ideaal voor tijdens het herstel van blessures, of na bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie.
Nu weet je waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een revalidatie hometrainer en hebben we de beste en populairste besproken. Zo kom jij er weer helemaal bovenop.
Misschien ook interessant:
- Beste professionele hometrainer
- Hometrainers voor sportieve senioren
- Fietsen op hometrainer na knieprothese
- Is fietsen op een hometrainer gezond?
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het even weten in een reactie hieronder!