Hometrainer met programma’s: Welke zijn er allemaal?

Wij zijn als Nederlanders een aardig sportief volkje. Van voetbal tot wielrennen en van hardlopen tot fitness, we zijn graag in beweging.

Iedereen heeft hierdoor ook zijn of haar eigen reden om bezig te zijn met sport. De een wilt graag een betere conditie en de ander wil bijvoorbeeld wat kilootjes kwijt.

Maar ondanks dat we met zijn allen veel in beweging zijn is niet iedereen in staat om dat buiten te doen. Sommige mensen zijn bezig met een zwaar revalidatieproces of voelen zich niet op hun gemak als ze buiten sporten.

Hierdoor is er een erg grote groep mensen die thuis een hometrainer heeft.

Een hometrainer is namelijk een ideaal fitnessapparaat dat jou helpt met jouw revalidatie of om je op conditie te krijgen.

Het is een zogenoemde ‘binnen fiets’ waarmee een normale fiets wordt gesimuleerd met een vliegwiel en weerstanden.

Vaak voorzien van verschillende functies en trainingsprogramma’s is het voor velen een ideale uitkomst op het gebied van sport.

Maar wat zijn nou precies al deze functies en passen deze wel bij waar jij naar opzoek bent? Daar gaan we in dit artikel achter komen.

Groot aantal functies

Technologie is tegenwoordig overal in verweven. Dat is ook vrij logisch, het maakt ons leven namelijk een flink stuk makkelijker.

Zo geldt dat ook voor de sportwereld en vooral ook de hometrainers. Deze zijn tegenwoordig uitgerust met de meest geavanceerde functies en programma’s waardoor jij doelgerichter dan ooit kunt sporten.

Fysieke functies

Maar voordat we het gaan hebben over al het technisch vernuft is het ook belangrijk om stil te staan bij de fysieke functies van veel hometrainers.

Veel hometrainers zijn namelijk voorzien van een compleet verstelbaar zadel en stuur. Dit zorgt er namelijk voor dat jij in een comfortabele houding kunt sporten. Dit vermindert de kans op blessures.

Voor mensen die moeilijker ter been zijn doordat ze bijvoorbeeld aan het revalideren of een dagje ouder zijn beschikken veel hometrainers over een lage instap.

De lage instap zorgt ervoor dat je je benen niet zo hoog hoeft op te tillen om op de hometrainer te komen. Om ervoor te zorgen dat alle comfort op zijn hoogtepunt is zijn veel hometrainers voorzien van een tablethouder.

Hiermee kun je gemakkelijk op je tablet een serie of film aanzetten tijdens het sporten.

Verschillende trainingsprogramma’s

Maar er zijn natuurlijk ook een hele hoop verschillende en speciaal ontworpen trainingsprogramma’s.

Met deze trainingsprogramma’s kun je trainen op jouw specifieke behoefte en doel.

Een aantal van dit soort programma’s zijn:

  • intensieve intervallen
  • wattage programma’s
  • hartslag programma’s
  • manuele programma’s

Elk van deze programma’s zijn ontworpen als een speciale trainingen voor specifieke doelen.

Intensieve intervallen

hometrainer-vetverbranding

De naam geeft het al een beetje weg, maar de intensieve intervallen zijn korte intensieve oefeningen. Deze zorgen ervoor dat je in een korte periode van tijd een erg pittig programma doorloopt.

Doordat het zo intensief is wordt je lichaam in een keer aan het werk gezet waardoor jouw hartslag toeneemt. Dit resulteert in een erg snelle vet- en calorieverbranding en een snellere spieropbouw.

De intensieve intervaltrainingen zijn vaak geliefd onder mensen die graag willen afvallen of extra spiermassa willen opbouwen.

Niet alle hometrainers beschikken over dit programma, maar een groot aantal zijn hier wel mee uitgerust.

Wattage programma

trainen-op-ergometer

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een wattage programma. Deze zijn vaak aanwezig op hometrainers met een ergometer.

Met een wattage programma houd je eigenlijk jouw energiegebruik op een bepaald niveau. Dit wordt in stand gehouden door de elektromagnetische weerstanden die het niveau automatisch verzwaren of verlichten.

Ook dit is een erg geliefde functie onder mensen die graag wat kilootjes eraf willen. Dit komt doordat je een constant energie verbruik hebt.

Hierdoor blijft jouw hartslag op een gelijk niveau pompen wat de calorie- en vetverbranding stimuleert. Als je graag op een eenvoudige en gemakkelijke manier wilt afvallen is dit een absolute aanrader.

Hartslag programma

Zo goed als elke hometrainer op de markt is uitgerust met een hartslag programma. Dit programma kan twee doeleinden hebben: het verbeteren van de conditie of het verminderen van gewicht.

De manieren waarop deze doelen bereikt kunnen worden zijn zo goed als hetzelfde. Het draait ook hierbij om een constant aantal slagen per minuut van jouw hart.

Deze wordt gemeten door de hartslagsensoren die in de handvatten zitten van de hometrainer.

hartslagsensoren-display-htr-20

Ook is het tegenwoordig gebruikelijk dat de hometrainer gepaard kan worden met een borstband.

Deze meet vervolgens jouw hartslag. Het programma begeleid jou vervolgens weer naar het ideaal aantal slagen per minuut aansluitend op jouw doel.

Manueel programma

De meeste hometrainers zijn vaak ook nog voorzien van een manueel programma. Dit is eigenlijk de vreemde eend in de bijt, gezien de naam programma een beetje misleidend is.

Eigenlijk is dit een vrij instelbare modus, waarmee jij 100% controle hebt over jouw hometrainer.

Hiermee kun je zo hard of zo rustig aan doen als dat je zelf wilt. Dit kan heel fijn zijn om bijvoorbeeld een warming-up of cooling-down mee te doen.

Smart apparaten

e60-applicatie

Tot slot hebben we natuurlijk de connectiviteit met smart apparaten. We hebben inmiddels zo goed als allemaal een smartphone of smart watch en willen deze ook kunnen combineren met onze sporten.

Veel fitnessapparaten zoals hometrainers hebben daarom een volledige verbinding met smartphones en smart watches.

Download simpelweg een app op jouw persoonlijke apparaat om je progressie bij te houden en te zien waar jij staat in jouw training.

Of fiets door de prachtigste gebieden over de hele wereld vanuit jouw woonkamer met een virtuele trainingsapp.

Conclusie

Er zijn immens veel verschillende soorten fitnessapparaten op de markt, waaronder hometrainers. Deze fantastische apparaten helpen veel mensen met het vervullen van hun ideale sportbeeld.

Elke hometrainer is voorzien van een aantal handige en behulpzame programma’s die jou doelgericht kunnen helpen met jouw trainingen!

Hometrainer met programma’s kopen?

Wil jij graag thuis aan de slag op een hometrainer met trainingsprogramma’s?

Dan is het zaak om een apparaat uit te zoeken met veel verschillende soorten én goede programma’s.

Klik hieronder om direct de beste hometrainers van dit moment te bekijken.


Misschien ook interessant voor jou:

Plaats een reactie