Fietsen op de hometrainer na knieprothese

Een prothese in de knie is een vrij grote ingreep, die een serieuze impact kan hebben op jouw fysieke leven. Mensen die een knieprothese hebben gekregen, zullen een vrij lange tijd nodig hebben om weer helemaal te kunnen revalideren.

Lopen is uiteraard niet echt een optie, maar tijdens de revalidatie is het wel belangrijk om jouw knieën te blijven bewegen.

Ook voor de rest van het lichaam is het goed om terug in conditie te proberen komen. Met een hometrainer na knieprothese, kun je jouw spieren soepel proberen houden. In dit artikel lees je er alles over.

Het belangrijkste om te weten:

  • Revalidatie na een knieprothese is essentieel en kan lang duren, waarbij het belangrijk is om de knieën in beweging te houden.
  • en hometrainer is een effectief middel om spieren soepel te houden na een knieprothese-operatie.
  • Direct na een knieprothese zijn veel activiteiten, zoals lopen, beperkt. Maar fietsen wordt vaak juist aanbevolen.
  • Bij het kiezen van een hometrainer na een knieprothese is het belangrijk om te letten op lage instap, de aanwezigheid van een ergometer en comfort.
  • Het is cruciaal om je knie tijdens de revalidatie niet te overbelasten, daarom is het van belang een hometrainer met de juiste eigenschappen te kiezen.

Waarom een hometrainer na een knieprothese?

knieprothese

Door enkele weken geen beweging gehad te hebben, zal jouw lichaam beginnen te snakken naar wat beweging. Het enige probleem is dat je met een nieuwe knieprothese, niet zomaar kunt doen wat je zelf zou willen.

Lopen is bijvoorbeeld al niet echt een optie, maar van fietsen wordt er wel altijd gezegd dat het goed is na een operatie.

Uiteraard moet jouw lichaam het wel eerst toelaten om aan sport te doen. Bespreek daarom altijd goed met jouw arts of revalidatiecoach, wat je wel en niet kan doen. Heel veel mensen die een knieprothese krijgen, zullen tijdens de revalidatie in het ziekenhuis ook al wat oefenen met de hometrainer.

De beweging die jouw knieën maken tijdens het fietsen, zijn een van de beste bewegingen om snel terug de oude te worden.

Door te fietsen op een hometrainer, kan je namelijk al jouw spieren soepel proberen te houden. Door zo lang stil te zitten, zal dat in het begin niet evident meer zijn.

Maar net op dat moment is het cruciaal om letterlijk niet bij de pakken te blijven zitten. Indien het mag van jouw arts, dan kan je maar best zoveel mogelijk bewegen.

Je moet er alleen voor zorgen dat je jouw lichaam zeker niet gaat overbelasten, want dat kan het revalidatieproces namelijk terug vertragen.

Waarop moet je letten bij het kopen van een hometrainer na knieprothese?

Indien je nog maar pas een operatie aan de knie hebt gehad, dan zal je nog niet zomaar alles kunnen doen. Vandaar dat je ook niet met elke hometrainer zal kunnen of mogen sporten.

Hometrainers die gebruikt worden voor een revalidatie, moeten aan enkele specifieke eigenschappen voldoen. Die eigenschappen zal ik hier kort overlopen.

Een lage instap

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je met een nieuwe prothese op een fitnesstoestel zou moeten klimmen. Het zou zelfs onverantwoord zijn om zoveel kracht te moeten verspillen, enkel en alleen om op de hometrainer te geraken.

Daarom moet je er steeds op letten dat je een hometrainer kiest met een lage instap. Je moet eigenlijk zonder jouw been erg te heffen, gewoon kunnen opstappen.

Een ergometer kan handig zijn

Naast een lage instap, kan ook een ergometer een enorme meerwaarde bieden voor mensen die revalideren op de hometrainer na een knieprothese.

Een ergometer is een toestel dat erg nauwkeurig kan meten hoeveel kracht jouw lichaam moet leveren om op een bepaalde manier te sporten.

Door gebruik te maken van zo’n ergometer, is de kans veel kleiner dat je jouw lichaam of knie gaat overbelasten. Uiteraard kun je zelf ook de weerstand zo laag mogelijk zetten, maar dan lever je misschien ook weer te weinig inspanning.

Comfort

Voor mensen die net zo’n zware operatie achter de rug hebben, is het wel belangrijk dat ze een comfortabele houding kunnen aannemen tijdens hun revalidatieoefeningen.

Kies daarom steeds voor een ergonomische hometrainer waarvan je zowel het zadel, als het stuur kunt verstellen. Op deze manier zorg je ervoor dat je jezelf niet te veel moet rekken.

Lees ook:

Is fietsen op een hometrainer gezond?

Welke spieren train je op de hometrainer?

Plaats een reactie