Is trainen met een hometrainer gezond?

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Alleen zijn er mensen die zich de vraag stellen of fietsen op een hometrainer gezond is.

Vooral ook in vergelijking met andere fitnessapparaten. Waarom zou je kiezen voor een hometrainer, en bijvoorbeeld niet voor een crosstrainer?

In dit artikel vertel ik je alles over de hometrainer en gezond leven. Ik zal met enkele duidelijke argumenten aangeven, waarom iedereen eigenlijk een hometrainer in huis zou moeten hebben.

Is sporten op een hometrainer gezond?

hometrainer-gezond

In de eerste plaats is het belangrijk om te vermelden dat fietsen op een hometrainer erg gezond is. Daar zijn trouwens meerdere redenen voor, die we zo meteen nog zullen bespreken.

Een van de voordelen van sporten op een hometrainer, is dat zo’n toestel nog meevalt van prijs. De meeste fitnesstoestellen kosten bakken vol geld, maar een instap hometrainer heb je al voor om en bij de 350 euro.

Bovendien is het sporten op een hometrainer mogelijk voor mensen van alle leeftijdscategorieën. In tegenstelling tot een gewone fiets, zijn er hometrainers die bijvoorbeeld beschikken over een lagere instap, zodat je er makkelijk op kunt.

Op die manier is sporten op een hometrainer ook goed voor oudere mensen. Tot slot heeft een hometrainer ook nog een belangrijke functie voor mensen die aan het revalideren zijn.

In verschillende revalidatieklinieken, worden hometrainers gebruikt om de patiënten weer zo snel mogelijk op de been te helpen. Laten we maar vlug kijken waarom een hometrainer gezond is.

Gezondheidsvoordelen van een hometrainer

Er zullen uiteraard nog wel meer gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het fietsen op een hometrainer, maar ik zal hier slecht de belangrijkste voordelen bespreken.

Heel wat mensen hebben de dokter wel al eens horen zeggen dat fietsen op een hometrainer gezond is, maar niemand weet eigenlijk waarom.

Om die reden heb ik even contact opgenomen met mijn kinesist, die me goed heeft uitgelegd waarom sporten op een hometrainer gezond is.

Afvallen

Er zijn heel wat mensen die speciaal een hometrainer aanschaffen om af te vallen. Op de fiets kan je wel een beetje kiezen op wat voor banen je rijdt, maar nog heb je niet echt de mogelijkheid om specifiek te kiezen hoeveel weerstand er is enzovoort.

Op een hometrainer heb je die mogelijkheid wel. Je kunt zelf kiezen om de weerstand wat te verhogen, zodat jouw lichaam nog meer moeite moet doen. Hoe meer kracht jouw lichaam moet leveren, des te meer het lichaam ook calorieën zal gaan verbranden.

Nog een groot gezondheidsvoordeel van een hometrainer, zijn de speciale voorgeprogrammeerde hartslagprogramma’s.

Door middel van die programma’s, kun je sporten in een bepaalde hartslagzone. Het is reeds wetenschappelijk aangetoond, vertelde de kinesist me, dat sporten in de juiste hartslagzone zorgt voor een optimale vetverbranding.

Bij een hartslagprogramma, wordt de weerstaand automatisch verhoogd als jouw hartslag onder een bepaald niveau gaat. Ga je boven het maximumlevel, dan wordt de weerstand op dezelfde manier ook automatisch weer verlaagd.

Ook dat brengt gezondheidsvoordelen met zich mee, want op die manier kan je jezelf minder makkelijk overdoen. Als jouw lichaam door middel van de hartslag aangeeft dat het te zwaar is, dan schiet de hometrainer te hulp.

Bovendien kan je op een hometrainer regelmatig trainen en hoef je geen rekening meer te houden met het weer van buiten. Door consistent te trainen, zal je makkelijker gewicht kunnen verliezen.

Hier lees je alles over afvallen met een hometrainer >>

Regelmatig trainen voor een gezonde bloeddruk

Niet alleen om gewicht te verliezen is sporten op een hometrainer gezond. Ook voor jouw algemene conditie brengt zo’n fitnesstoestel meerdere voordelen met zich mee.

In tegenstelling tot een air bike, die vooral bedoeld is voor HIIT-trainingen, is het bij een hometrainer de bedoeling dat je duurtrainingen kunt doen. Volgens wat de kinesist zei, waren trainingen van langere duur goed voor jouw hele lichaam.

Langer bewegen, maar niet al te intensief, zou een positieve invloed kunnen hebben op jouw bloeddruk. Net als door te gaan wandelen, kun je met een rustige training op de hometrainer, ook jouw bloeddruk op een natuurlijke manier naar beneden halen.

Op langere termijn heeft dat absoluut een positieve impact op je hele lichaam. Een hoge bloeddruk kan er namelijk voor zorgen dat je meer kans hebt op hart- en vaatziekten.

Volgens de website van hartstichting.nl, kan je jouw bloeddruk verlagen door elke dag een beetje te bewegen. Indien je te zwaar zou zijn, is het trouwens ook goed om wat af te vallen. Zoals ik daarnet heb uitgelegd, is de hometrainer daar ook weer ideaal voor.

Indien je een hometrainer in huis hebt gehaald, dan heb je zonder problemen de mogelijkheid om elke dag een half uurtje rustig te bewegen. Je bepaalt zelf hoe zwaar je de training maakt.

De juiste bewegingen maken

Tot slot zijn de bewegingen die je moet maken tijdens het sporten op de hometrainer, heel goed voor verschillende pezen en gewrichten.

Heel veel mensen krijgen op termijn last in de kniegewrichten, door overbelasting. Volgens de kinesist, zou regelmatig fietsen op de hometrainer er kunnen voor zorgen dat je minder kans loopt om pijn te ontwikkelen aan verschillende gewrichten.

Het is namelijk zo dat er na verloop van tijd wat slijtage zou kunnen optreden, maar door een trapbeweging te maken, worden de gewrichten als het ware gesmeerd.

Bovendien kan je door regelmatig te fietsen op de hometrainer, ook jouw spieren versterken. Volgens Bewegenzonderpijn.nl, kunnen spierversterkende oefeningen helpen tegen de pijn die mensen met artrose ervaren.

Het is natuurlijk te zien op welke plaats in het lichaam je er het meeste last van hebt, maar om de spieren van je onderlichaam te trainen, is de hometrainer een perfecte keuze.

Tot slot

Zoals je merkt, heeft sporten op de hometrainer verschillende positieve effecten op jouw lichaam. Aan de ene kant, kan je er gewicht door verliezen wat goed is voor je hele lichaam.

Aan de andere kant biedt de hometrainer een perfecte gelegenheid om vaker te bewegen, wat dan weer goed is tegen hart- en vaatziekten. Daarenboven is de fietsbeweging ideaal om spieren en gewrichten soepel te houden.

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van twee online bronnen en heb ik advies gevraagd aan een persoon uit mijn dichte omgeving.

Bronnen:

Ook interessant:

Plaats een reactie