Wil jij sporten in huis en je vooruitgang nauwkeurig meten? Dan heb je de keus uit meerdere apparaten die jou een uitkomst kunnen bieden.
Hierbij kan je denken aan een loopband, maar die neemt redelijk veel plek in beslag.
Een ergometer hometrainer is dan een betere oplossing. Deze zijn kleiner in oppervlakte en gemakkelijk weg te zetten in een hoek.
Daarnaast heb je ook nog hometrainers die er mooi uitzien, waardoor het geen kwelling wordt om hem in de slaapkamer of woonkamer te hebben staan.
Maar welke ergometer hometrainer is nou de beste? En wat is een ergometer eigenlijk?
Dat en nog veel meer ga je in dit artikel lezen.
In dit artikel vind je een TOP 4 beste ergometer hometrainers zodat je zeker weet dat je een goede hometrainer koopt en er echte resultaten mee behaalt.
Ga aan de slag en raak die extra kilo’s op een gezonde manier kwijt!
Top 4 beste ergometer hometrainer
Later bespreken we waar je op moet letten voor je een ergometer hometrainer aanschaft, wat een ergometer en ergometer hometrainer is én voor wie deze hometrainers zijn bedoeld.
Maar eerst is het tijd om een blik te werpen op het beste aanbod van het moment.
In onderstaand, duidelijk overzicht kan je gemakkelijk de top 4 beste hometrainers vinden die beschikken over een ergometer. Dan weet je dat je waar krijgt voor je geld!
1. Gymost Turbo B11
Deze professionele hometrainer beschikt over wel 12 trainingsprogramma’s, instelbaar zadel, makkelijk afleesbaar display en een hartslagmeter!
1 van deze 12 programma’s is een hartslagprogramma zodat je zelfs daarop kan trainen. De hartslagmeting wordt gedaan door middel van handsensoren in het stuur. Je hoeft dus geen snoertjes aan je lichaam vast te maken wat bijdraagt aan het comfort.
De maximale wattage die je kan instellen is 450 watt. Maar deze hometrainer is ook nog zelf genererend! Daarnaast is hij enorm stabiel, zeer ergonomisch en beschikt bij over een tablethouder. Hij kan niet verbonden worden met een tablet, maar zo kan je wel een filmpje kijken tijdens het trainen.
Het display geeft de volgende punten weer:
- Afstand
- Snelheid
- Tijd
- Calorie verbruik
- Hartslag
- Watt
- RPM
- Grafiekweergave
Hierdoor heb je een goed overzicht en weet je precies of je extra moet trappen of juist rustiger aan moet doen! Daarnaast heeft deze hometrainer ook nog een recovery tekst en zijn de programma’s vrij instelbaar. Dan kan je dus echt trainen voor je persoonlijke doel!
Hij kost wel 849 euro maar hier krijg je een heleboel goede dingen voor, inclusief een persoonlijk trainingsprogramma.
Daardoor is de prijs-kwaliteitsverhouding van deze ergometer erg goed en weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld! Daarnaast is de afmeting ook erg goed zodat hij niet in de weg zal staan.
2. VirtuFit iConsole HTR 2.1
Deze stijlvolle hometrainer van het merk VirrtuFit valt in de middelste prijsklassen, maar is elke cent zeker waard.
Voor een kleine 600 euro krijg je een elektromagnetisch inductieremsysteem die je kan instellen van 10 tot 350 watt, 24 trainingsprogramma’s, een vliegwiel van ongeveer 10 kilo en een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo!
De hometrainer is eigenlijk speciaal ontwikkeld voor revalideren maar kan ook goed gebruikt worden bij het trainen voor doelen en wedstrijden.
Daarnaast heeft hij een uiterst comfortabele zithouding, zeer comfortabel zitje dat je in hoogte kan verstellen, een lage instap, goed en groot leesbaar display en 12 voorgeprogrammeerde programma’s. Hij werkt dus echt mee aan je gezondheid en houd je houding goed!
De hometrainer is uiterst precies instelbaar, namelijk per 5 watt. Zo kan je precies ingeven hoe groot de weerstand moet zijn voor je.
Ook deze hometrainer beschikt over een hartslagmeter en 4 hartslag gestuurde programma’s om hierop te trainen. Het zadel is zelfs verticaal verstelbaar! Wat wil je nog meer?
3. FitBike Senator iPlus
Deze hometrainer van het bekende merk FitBike beloofd veel kwaliteit voor een geweldige prijs! Voor maar 699 euro krijg je enorm veel en een goede kwaliteit hometrainer die ook nog eens niet in de weg zal staan in huis.
De zeer stabiele, zwaar belastbare hometrainer is te koppelen met een tablet en beschikt over een EMS-weerstandssysteem.
Met de 12 programma’s, het hartslagprogramma dat gemeten wordt doormidden van zowel handsensoren als een borstband, maximale wattage van 700 watt, recovery testprogramma en de tablethouder kan je goed, juist en gezond je doelen halen en trainen voor verschillende wedstrijden. Je kan zelfs revalideren!
Het display laat de volgende punten zien:
- Afstand
- Snelheid
- Tijd
- Calorie verbruik
- Hartslag
- Watt
- RPM
- Grafiekweergave
Zodat je altijd weet hoe je het doet en of je rustiger aan moet doen. Daarnaast kan je alle gegevens bijhouden door middel het verbinden met je iPad of tablet. Superhandig dus en je krijgt waar voor je geld!
4. Nautilus U628
Zoek je een hometrainer met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Geen probleem. Voor 899 euro krijg je een hele goede en kwalitatieve functies en een sportieve hometrainer.
Deze hometrainer is perfect voor intensieve cardiotrainingen en beschikt over een comfortabel zadel, overzichtelijk en makkelijk te bedienen trainingscomputer die duidelijke data afgeeft.
Daarnaast is hij ook nog eens super stevig, gaat lang mee en is hij duurzaam.
Het vliegwiel weegt 4 kilo en de magneetrem is handmatig verstelbaar voor een precieze instelbaarheid. Hij is wel iets grote, maar het mooie design maakt dat allemaal goed. Je krijgt tevens waar voor je geld met de prijs-kwaliteitverhouding!
Wat is een ergometer hometrainer?
Een hometrainer kennen we allemaal. Een fiets die je in huis, of in de sportschool, kan gebruiken als sportapparaat.
Je kan uiteraard ook op de fiets stappen, maar als het regent buiten, is de motivatie vaak ver te zoeken.
Daarnaast kan je met een hometrainer verschillende trainingen samenstellen of beoefenen die je op de normale fiets niet kan doen.
Denk aan in de bergen fietsen, helling op en af fietsen. Als je deze omgeving niet in de buurt hebt, word het lastig om met de gewone fiets zo’n route te fietsen.
Maar hometrainers worden steeds meer uitgebreid en verbeterd. Zo heb je nu ook hometrainers met een ergometer.
Betekenis
Een ergometer is een wattage controlesysteem. Dat betekent eigenlijk dat de weerstand erg nauwkeurig kan worden ingesteld in wattages.
Of je nou harder of zachter moet trappen, het vermogen wat je moet leveren blijft gelijk. Hierdoor kan je veel gerichter en gezonder je spieren trainen en word de kans op verwondingen kleiner als wanneer je met een standaard hometrainer traint.
Bij een standaard hometrainer verandert de kracht steeds naarmate je snelheid opbouwt. Hoe harder je trapt, hoe minder kracht je moet zetten omdat het wiel al draait.
Toch is dit niet goed voor de spieren. Als je de spieren op een gezonde en gerichte manier wil trainen is het belangrijk dat de geleverde kracht constant is.
Zo worden de spieren sterker en kunnen ze meer verdragen. Dat is tevens het doel van sporten, gezonder en sterker worden.
Is een ergometer betrouwbaar?
Voordat een apparaat een ergometer wordt genoemd, moet hij door een strenge keuring gaan.
De weerstand moet altijd gelijk zijn, goed in te stellen zijn en de juiste weerstand moet worden geleverd.
Als je dus 100 watt instelt, moet je ook echt 100 watt fietsen. Als dit niet klopt, mag het apparaat geen ergometer genoemd worden.
Er gaan dus strenge controles aan vooraf voor een apparaat een ergometer genoemd mag worden.
Hierdoor kan je ervan uitgaan dat de ergometer ook daadwerkelijk betrouwbaar is. Je kan dus prima op je apparaat vertrouwen zodra het een ergometer hometrainer is.
Voor wie is een ergometer hometrainer bedoeld?
Elk fitnessapparaat is ontwikkeld voor mensen die willen sporten in de sportschool of vanuit huis. Zo ook een ergometer hometrainer.
Als je traint voor bepaalde doelen, sporten of bezigheden is een ergometer hometrainer zeer geschikt.
Je kan namelijk intervaltrainingen doen met een dergelijke hometrainer. Hierdoor zal je op een gezonde manier bij je doel komen en de sport of wedstrijd, waar je voor traint, beter behalen en hoger eindigen.
Tevens is een ergometer hometrainer zeer geschikt voor mensen die willen afvallen. Fietsen is altijd goed om af te vallen maar door de gerichte instellingen van de ergometer kan je sneller afvallen maar toch gezond blijven.
Te snel afvallen is nooit goed, ga voor realistische doelen en sport op een gezonde manier met genoeg rust.
Om mobiel te blijven zijn deze hometrainers ook geschikt. Je zet gemakkelijk de weerstand wat lager waardoor je goed in beweging kan blijven binnenshuis en eventueel zelfs kan revalideren vanuit huis.
Ben je op oudere leeftijd of kom je net uit het ziekenhuis? Dan is een ergometer hometrainer zeker een aanrader om aan te schaffen.
Zoals je kan lezen is een dergelijke hometrainer geschikt voor heel veel mensen. Als je een bepaald doel wil bereiken of moet revalideren vanuit huis, is het een grote aanrader om een ergometer hometrainer in huis te halen.
Je kan zittend in beweging blijven, afvallen en trainen voor je grote moment in de sport, maar toch een stevige work-out doen. Dat is goed voor geest en lichaam!
Hoe kan je trainen met een ergometer hometrainer?
Ik heb je al best veel verteld over de mogelijkheden van een hometrainer die als ergometer aangeschreven staat.
De opties die je hebt op deze hometrainer zijn erg groot en zeker groter dan bij een normale hometrainer.
Van interval tot gerichte doelen bereiken. Je kan het doen met een ergometer hometrainer.
Ik zeg er wel bij dat je op de juiste manier moet sporten. Te veel, te vaak en op de onjuiste manier sporten kan grote gevolgen hebben op je lichaam en mentale gesteldheid.
Zet realistische doelen en wees blij met elk resultaat wat je haalt. Maar blijf jezelf ook motiveren. En neem vooral genoeg rust.
Met een ergometer hometrainer raad ik je aan om eerst 20 minuten in te fietsen om je spieren op te warmen. Dit voorkomt blessures en is beter voor je lichaam.
Zet de hometrainer op de gewenste wattage en train op een gezonde manier. Niet te lang, niet te kort, niet te hard en niet te zacht.
Vind een goede balans en bouw het trainen op. Naderhand moet je altijd uitfietsen om de spieren af te koelen en soepel te houden. Hierdoor krijg je ook minder spierpijn achteraf!
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een goede ergometer?
Voor je een ergometer hometrainer gaat kopen is het belangrijk dat je goed let op de volgende punten.
Het is een investering in je gezondheid en moet daarom altijd de juiste apparatuur aanschaffen, anders kan dit grote gevolgen hebben voor je lichaam.
Bij een hometrainer moet je letten op persoonlijke aspecten zoals design en grootte, maar ook enkele punten die niet per se gepersonaliseerd kunnen worden. Ik begin bij een paar persoonlijke punten.
Budget
Het budget van elk persoon is anders maar erg belangrijk. De ene persoon heeft nou eenmaal meer geld dan de ander. Dat is niet erg, maar speelt wel zeker mee.
Doe eerst voorwerk voor je een budget bepaald. Een hometrainer met ergometer kan tussen de €380 tot €1600 euro kosten.
Kies dus wel voor een realistisch budget. Voor 100 euro zal je geen goede hometrainer vinden en het gaat hier om je lichaam en gezondheid. Daar kan je beter wat meer in investeren als op bezuinigen.
Design
Elk fitnessapparaat ziet er anders uit. Zo ook een hometrainer. De ene heeft vele krommingen end e ander heeft kleuren in het apparaat zitten.
Dit klinkt misschien als een onbelangrijk punt, maar als je de hometrainer in de slaapkamer of woonkamer hebt staan, is het niet fijn als hij er niet mooi uit ziet.
Als je visite hebt zal de hometrainer erbij staan en van een afstandje mee kijken. Of als je ’s ochtends wakker wordt, zal je de hometrainer zien staan.
Heb je opbergruimte? Dan is het inderdaad een minder belangrijk punt. Maar staat hij het zicht? Kijk dan goed naar het design van de hometrainer zodat je er met plezier op blijft trainen.
Grootte van de ergometer
Dit klinkt tevens als een onbelangrijk punt als je opbergruimte hebt. Maar ik kan mij voorstellen dat je geen oneindige opbergruimte hebt.
Daarom is het dus wel degelijk belangrijk dat je kijkt naar de ruimte die je hebt voor de fiets en hoe groot hij dus kan zijn.
Elke hometrainer heeft een andere afmeting en neemt meer of minder plek in beslag. Goed om hier dus op te letten!
Belastbaar gewicht
Ook dit punt is voor elk persoon anders maar wel erg belangrijk. Het hoeft niet zo te zijn dat een hometrainer die meer gewicht kan dragen, ook direct beter is.
Wel is het zo dat je hier goed op moet letten. Er zijn ergometers die 100 kilo kunnen dragen, maar er zijn ook hometrainers die 150 kilo kunnen dragen.
Als je dus veel spiermassa hebt of gewicht wilt verliezen, is dit een heel belangrijk punt.
Stabiliteit
De stabiliteit van de hometrainer is niet alleen belangrijk voor het apparaat zelf, maar ook voor de vloer en de resultaten die je op het apparaat kan behalen.
Als je een apparaat koopt wat erg stabiel is, kan je er harder op trainen, gaat hij langer mee en beschadig je de vloer niet. Onstabiele hometrainers kunnen namelijk verschuiven en snel kapotgaan als je er intensief op traint.
Nog een belangrijk punt dus!
Display
Dit is vooral een belangrijk punt voor mensen die slecht ziend zijn of op oudere leeftijd zijn.
Een display laat je zien hoe hard je fietst, welke instellingen je hebt en eventueel nog andere functies waar we zo op terug komen.
Als het display te klein is, kan je dit niet aflezen. En het kunnen aflezen van deze gegevens is echt belangrijk.
De gegevens kunnen helpen bij het gezond sporten en vertellen je of je een tandje bij moet zetten of juist rustiger aan moet doen.
Kies voor een display die voor jou groot genoeg is en wat je goed kan aflezen. Kijk hierbij ook naar de felheid en wat het beeldscherm doet als er zon op komt.
Bluetooth functies?
Ja, ook hometrainers moeten eraan geloven. Er bestaan hometrainers die je moet of kan verbinden met een iPad of tablet.
Wat bedoel ik met moet? Nou, je hebt hometrainers zonder display. Bij deze hometrainers dient je IPad of tablet dus als display.
Je installeert dan een app die je alle gegevens laat zien en waarmee je de hometrainer in kan stellen.
Vind je dit fijn en handig? Kies dan voor een hometrainer die deze bluetooth functie heeft.
Is dit niks voor jou? Geen probleem, er bestaan ook hometrainers zonder apps en internet!
Extra opties
Je hebt vandaag de dag erg veel soorten ergometer hometrainers. Met en zonder app of bluetooth functie, maar ook met hartslagmeter, bloeddrukmeter en automatische programma’s.
Dat is erg positief want deze opties kunne bij dragen aan je gezondheid en de manier en snelheid waarop de doelen haalt. Als je hartslag of bloeddruk te hoog is weet je dat je moet afzwakken.
Is het nog te laag of normaal? Dan moet je een tandje bij zetten! Zo ga je nooit te ver en train je op een effectieve manier. Superhandig!
Instelbaarheid van de hometrainer
Met de instelbaarheid bedoel in niet de wattage en weerstand. Ik bedoel de ergonomische onderdelen van de hometrainer.
Denk aan het zadel, stuur en trappers. Zodra je deze onderdelen zelf in kan stellen zal je op een betere manier trainen wat bijdraagt aan je lichaam.
Je knieën zullen hierdoor veel blijer zijn en je lichaam zal minder pijn doen na een intensieve training.
Het zadel kan je in de meeste gevallen omhoog en omlaag doen. Hierdoor kunnen veel verschillende mensen op de hometrainer trainen.
Het is echter ook aan te raden om te kijken of het zadel naar voor en achter geplaatst kan worden en of het zadel gekanteld kan worden.
Hierdoor glijd je niet van het zadel af en heb je altijd de juiste afstand tussen de trappers en het zadel voor de beste zithouding.
Daarnaast kan je bij bepaalde hometrainers het stuur kantelen. Hierdoor zit je altijd recht op en krijg je geen last van je rug.
Ook kan je soms het stuur omhoog en omlaag doen zodat je altijd de juiste arm houding en rug houding hebt.
Dit maakt de hometrainer tevens geschikter voor meerdere mensen en weet je zeker dat houding van je lichaam juist is en je geen last krijgt van je rug of armen na het trainen.
En de trappers dan? Bij sommige hometrainers krijg je trappers met banden. Dit vindt niet iedereen fijn om mee te trainen en sommige mensen trainen liever met klikschoenen (SPD schoenen).
In bepaalde gevallen is dit aan te passen en kan je de banden van de trappers verwijderen.
Daarnaast heb je trappers met aan de ene kant normale trappers (met banden) en aan de andere kant kliktrappers. Hierdoor kan je met je trainingsschoenen altijd trainen!
Inklapbaar of niet?
Ja ook dat is soms verkrijgbaar! Er bestaan ergometer hometrainers die je kan inklappen om hem zo beter op te bergen.
Dit is echt aan te raden als je de hometrainer niet in de woonkamer of een andere kamer wil hebben en wil opbergen in een kleine of krappe kast.
Zo heb je nooit last van een hometrainer of fitnessapparaat die zichtbaar is of alle opbergruimte in beslag neemt!
Er moet wel bij gezegd worden dat inklapbare ergometers vooralsnog vrij zeldzaam zijn.
De meeste inklapbare hometrainers zijn namelijk eenvoudige varianten met relatief weinig functies.
Slotwoord
Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze koopgids. Mocht persoonlijk advies willen, of vragen hebben, laat mij dit dan even weten.
Laat gewoon een reactie achter onder dit artikel en ik zal je vraag zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden!
Meer koopgidsen: