Afvallen met de hometrainer: de complete gids – Verlies snel (buik)vet

Afvallen is iets waar enorm veel mensen mee bezig zijn. Natuurlijk speelt een dieet een belangrijke rol tijdens gewichtsverlies. Maar beweging is minstens net zo belangrijk.

Door voldoende te bewegen verbeter jij je metabolisme en stimuleer je effectief de vetverbranding. Natuurlijk kun je naar buiten gaan om te fietsen, te wandelen of hard te lopen.

Maar hoe fijn is het om binnen te sporten? Gewoon binnenshuis je workout doen en zodoende van je overtollige kilo’s afkomen.

Het is niet zo gek dat afvallen met een hometrainer steeds populairder wordt. Thuis sporten is helemaal in, en een hometrainer lijkt hiervoor hét ideale fitnessapparaat.

Maar hoe effectief is een hometrainer eigenlijk voor afvallen? En hoe zit het met het verminderen van dat vervelende en hardnekkige buikvet? Kun je dat gemakkelijk wegtrainen met behulp van zo’n fitness fiets?

Zijn er wellicht toch betere fitnessapparaten om mee af te vallen? Dit zijn allemaal logische vragen die jij momenteel waarschijnlijk hebt.

In dit artikel zal ik al deze vragen zo goed mogelijk voor je beantwoorden, zodat je en goed idee hebt van de effectiviteit van een hometrainer voor vetverlies. Ook vind je de beste hometrainers om af te vallen in dit artikel.

Lees snel verder en ontdek hoe het zit!

Afvallen met een hometrainer: hoe effectief is het?

afvallen-hometrainer-header

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: helpt een hometrainer bij afvallen?

Een hometrainer helpt wel degelijk bij het verliezen van gewicht. Doordat je tijdens het fietsen je spieren aan het werk zet en calorieën verbrandt is de hometrainer een uitstekend fitnessapparaat om de vetverbranding op gang te helpen.

In feite helpt iedere soort lichaamsbeweging bij het afvallen. Of het nu wandelen, rennen of fietsen is, met al deze sporten verbrandt jij calorieën, weliswaar met de een meer dan met de ander.

Of fietsen ook daadwerkelijk de meest effectieve bewegingsvorm is voor snel vetverlies? Daar kom ik later in dit artikel nog even op terug. Dat antwoord is namelijk niet zo zwart-wit.

Wel moet je weten dat er een aantal grote voordelen zijn aan het fietsen op een hometrainer voor vetverlies ten opzichte van andere apparaten. Maar uiteraard zijn er óók nadelen van het fietsen.

Om jou een goed en compleet beeld te geven, behandelen we beiden hieronder.

Dit zijn de voordelen

Trainen op een hometrainer is goed voor je. Je bent lekker in beweging en het is gezond. Maar wat zijn nou de grote voordelen voor het verbranden van vet?

Minimale belasting op gewrichten

vetverlies-vrouw-fitness-fiets

Om te beginnen is het een enorm voordeel dat de belasting op je gewrichten minimaal is tijdens het trainen. Dit geldt eigenlijk voor iedere vorm van fietsen.

Echter ga je bij het buiten fietsen nog wel eens drempels over, wat schokbelasting kan veroorzaken. Als je binnen fietst heb je zelfs hier geen last van.

Wanneer we fietsen vergelijken met andere bewegingsvormen van fitnessapparaten, zoals bijvoorbeeld hardlopen op een loopband, kunnen we concluderen dat fietsen een van de veiligste is.

Veilig in de zin van het minste risico op blessures. Wanneer je een blessure oploopt kunt je niet meer sporten en zal het afvallen waarschijnlijk stagneren. Wat dat betreft is dit dus zeer voordelig te noemen.

Vanuit huis gewicht verliezen

hometrainer-afvallen

Zoals we daarnet al aangaven is vanuit huis gewicht verliezen tegenwoordig super populair. De een na de ander kiest er voor om een fitnessapparaat in huis te nemen en zodoende zichzelf fit te trainen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer apparaten geschikt voor in de huiskamers. Echter is de hometrainer wel een ideaal toestel om te multitasken.

Kijk je graag een serie tijdens het sporten? Of maak je liever een praatje met je partner, over hoe de dag was? Op een hometrainer is dit allemaal goed mogelijk.

Bovendien is het ook nog eens een erg stil apparaat. Kortom, het is ideaal voor in huis. Niet voor niets heeft dit apparaat de benaming hometrainer gekregen..

Geschikt apparaat voor bijna iedereen

Mag jij jezelf ondertussen alweer een senior noemen? Of ben je herstellende van een blessure? Heb je zwakkere knieën?

Het vormt allemaal geen probleem als jij besluit om af te vallen op een hometrainer. Het is namelijk een zeer toegankelijk fitnessapparaat, voor jong én oud.

Er zijn speciale hometrainers voor senioren en mensen die herstellende zijn van blessurses. Hierbij is er bijvoorbeeld rekening gehouden met de instap, die stukken lager is.

Verschillende weerstanden en programma’s

Een goede hometrainer voor vetverbranding beschikt over meerdere weerstanden én trainingsprogramma’s. De weerstanden kun je vaak eenvoudig verstellen middels een knopje.

display-tunturi-hometrainer

Je trapt dan zwaarder, of juist lichter. Dit kun je zien als de versnellingen die je op een fiets hebt.

Met een hogere weerstand verbrandt je doorgaans meer calorieën. Dit is dus voordelig als je af wilt vallen.

Daarentegen kun je op een lagere weerstand juist weer harder trappen, wat ook weer voordelen met zich meebrengt. Bovendien kun je ook gebruik maken van programma’s.

Dit zijn voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Vaak is er ook een speciaal programma voor vetverlies beschikbaar. Hierbij train je vaak in de juiste hartslagzone om effectief af te vallen.

Is er ook een keerzijde?

Zoals beloofd zullen we ook de nadelen benoemen van afvallen met een hometrainer. Want die zijn er.

Een nadelige kant van het fietsen is bijvoorbeeld dat niet alle spiergroepen geactiveerd worden. Tenminste, niet volledig.

Je belast voornamelijk je beenspieren tijdens het fietsen. In mindere mate worden ook je romp (buik en onderrug) getraind.

Het bovenlichaam, waaronder de bovenrug, borstspieren en armen worden minimaal belast. Hierdoor verbrandt je aanzienlijk minder kcal dan op apparaten waarbij je óók het bovenlichaam aanspreekt.

Kan ik bij mijn buik afvallen met een hometrainer?

hometrainer-vetverbranding

Buikvet is een van de hardnekkigste vormen van lichaamsvet. Het is tevens het vet waar men zich het meeste aan stoort.

Niemand zit te wachten op een dikke buik.

Het wordt gezien als ongezond en oncharmant. Niet zo gek dus dat men wilt afvallen bij de buik. Vooral het onderbuik vet is vaak lastig weg te krijgen.

Helaas is het ook niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Het trainen van je buikspieren heeft bijvoorbeeld geen zin als je extra buikvet wilt verbranden.

Het is vooral genetisch bepaald waar jij je vet als eerste- en als laatste verliest.

Bij de ene persoon zal het buikvet als eerste weggaan, terwijl het bij de andere persoon als allerlaatst zal verdwijnen.

Dus is de hometrainer een goed fitnessapparaat om buikvet te verbranden? Nou, het is een goed apparaat om mee af te vallen en dus automatisch ook om af te vallen bij je buik.

Laat jezelf niet aanpraten dat er apparaten zijn die specifiek buikvet aan kunnen spreken, dat bestaat namelijk niet.

Wat zijn de ervaringen?

vet-verliezen-fietsen

Ervaringen kunnen jou helpen bij een stukje motivatie voor het afvallen. Als anderen het kunnen, dan kan jij het namelijk ook.

Mocht je een nieuw dieet gaan volgen, of nieuwe afslankpillen willen uitproberen, dan ga je mogelijk óók op zoek naar ervaringen van anderen.

Dus hoe beleven andere mensen het afvallen op een hometrainer? Zijn er ergens goede reviews over te lezen?

Eigenlijk vind je op het internet maar weinig ervaringen hierover, wat heel jammer is.

Hoe dit komt? Waarschijnlijk omdat er tegenwoordig niet meer zoveel internet fora actief zijn als voorheen. Juist op het forum kon je vaak de ervaringen lezen omtrent bepaalde zaken.

Tegenwoordig lees je vaak ervaringen op de productpagina’s op webshops. En bij hometrainers wordt er bijna nooit gesproken over vetverlies. Het gaat bij dit soort ervaringen namelijk meer om de prestaties van het apparaat.

Ik ben daarom zelf op onderzoek uitgegaan, omdat ik eigenlijk ook wel benieuwd was naar de resultaten.

Ik weet dat de hometrainer een positief effect heeft op vetverbranding. Maar toch was ik benieuwd of het mensen echte lukte om af te vallen.

Ik heb hiervoor een aantal sportscholen bezocht bij mij in de buurt, te beginnen met mijn eigen sportschool. Ik ben gewoon naar het hoekje gelopen met hometrainers en ben eens rond gaan vragen naar de ervaringen.

De meeste mensen die daar trainden hadden inderdaad als doel om af te vallen. Sommigen waren nog maar net begonnen, dus konden niet echt zeggen of het echt resultaat opgeleverd had.

Toch gaven er een heleboel mensen aan goede ervaringen te hebben met het afvallen op de fitness fiets. Veel mensen gaven aan spinning en fietsen op de hometrainer te zien als favoriete trainingen voor het verliezen van (buik)vet.

Dit leverde vaak mooie resultaten op.

Ik sprak bijvoorbeeld een vrouw die al 8 kg afvallen was in ongeveer 3,5 week. Ze combineerde het fietsen wel met een goed dieet, wat overigens altijd sterk aan te raden is. Maar daarover later meer.

Waar is fietsen op een hometrainer nog meer goed voor?

Naast het verliezen van dat overtollige buikvet, is trainen op een hometrainer voor nog veel meer dingen goed.

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen van deze bewegingsvorm.

Zo profiteer je bijvoorbeeld ook van:

  • een betere doorbloeding
  • helpt je te ontspannen
  • stimuleert spieropbouw
  • sociaal contact tijdens trainen
  • stimuleert bloedsomloop
  • goed voor de knieën
  • conditie opbouwen

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.. Het mag duidelijk zijn dat fietsen enorm goed is voor je algemene gezondheid.

Het allerbeste fitnessapparaat voor vetverbranding?

Zoals beloofd zouden we nog even terugkomen op de vraag wat nou het allerbeste fitnessapparaat voor vetverbranding is.

Is dat de hometrainer? In theorie niet.

Met de hometrainer verbrandt je namelijk niet het meeste calorieën.

Puur op basis van de hoeveelheid calorieën die je verbrandt zijn er meerdere apparaten die goed naar voren komen. Zo is een crosstrainer bijvoorbeeld effectief, omdat je hierop jouw hele lichaam traint.

Ditzelfde geldt overigens voor een roeitrainer en voor een airbike.

Echter is het belangrijk om jezelf niet blind te staren op het aantal calorieën dat gemiddeld verbrandt wordt op een fitnessapparaat.

Het klinkt wellicht wat cliché (en dat is het ook) maar het is enorm belangrijk dat jij de training ook daadwerkelijk leuk vindt.

Iemand die niet van hardlopen houdt zal het bijvoorbeeld waarschijnlijk minder snel volhouden dan een echte hardloopfanaat.

Als jij fietsen dus het leukst vindt om te doen, is een hometrainer zeer waarschijnlijk het beste apparaat om mee af te vallen voor jou.

Conclusie: wat het beste apparaat is verschilt per persoon. Hier valt geen eenduidig antwoord op te geven. Een hometrainer is goed voor afvallen, maar een crosstrainer of loopband kunnen beiden net zo goed, of nog beter zijn.

Aandachtspunten bij afvallen op de fitness fiets

Bij het vermageren op een hometrainer is het belangrijk dat je onnodige fouten voorkomt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met de onderstaande aandachtspunten rekening te houden.

Voeding is net zo belangrijk

dieet-voeding

Allereerst wil ik graag benadrukken dat voeding vrijwel net zo belangrijk is als het trainen, voor het afvallen op een hometrainer.

Jouw voedingspatroon zal in grote mate het succes bepalen.

Het is bijvoorbeeld verstandig om een dieet te volgen als je snel, effectief en blijvend wilt afvallen. Natuurlijk kun je ook gewoon op je voeding letten zonder dieet. In dat geval kun je bijvoorbeeld je calorieën tellen.

Uiteindelijk is het ’t belangrijkste dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Als je dit consistent volhoudt dan zal je gaan afvallen, ook bij je buik.

Hierbij is het overigens wel belangrijk dat je niet té weinig gaat eten.

Volg geen crashdieet

Wanneer er op dagelijkse basis erg weinig gegeten wordt, spreekt men van een crashdieet. Zo’n crashdieet wordt vaak als kickstart gebruik voor vetverlies.

Hiermee zul jij zonder twijfel afvallen. En snel ook.

Maar of het ook verstandig is..?

Met een crashdieet val je weliswaar snel af in korte tijd, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Het nadeel is bijvoorbeeld dat het vet weer snel terug zal komen op het moment dat je weer een ”normaal” voedingspatroon gaat volgen.

Dit noemen we ook wel het jojo-effect, waar men zo voor vreest tijdens het afvallen. De oplossing is overigens vrij simpel. Maak het calorietekort niet té groot.

Het is doorgaans aanbevolen om een calorietekort van 500 op dagelijkse basis als maximum te hanteren voor snel en duurzaam vetverlies.

Overweeg een trainingsplan of schema

Ten slotte raad ik je aan om een trainingsplan of schema te gaan volgen. Enerzijds kun je dit doen door een trainingsschema voor de hometrainer te volgen. Anderzijds kun je een voedingsschema volgen.

Zo’n trainingsplan geeft jou net wat meer houvast tijdens het afvallen. Je weet beter waar je nou precies aan toe bent. Dit helpt jou om het allemaal wat beter vol te houden.

Aandachtspunten van een hometrainer kopen om af te vallen

Heb jij besloten dat je het roer om wilt gooien en een einde wilt maken aan jouw overtollige buikvet?

Wil je een hometrainer aanschaffen om jou te helpen dit doel te bereiken? Dan is het verstandig om goede hometrainer voor het afvallen te kopen.

Het zitten namelijk wel degelijk verschillen tussen. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde eigenschappen waar een goede hometrainer voor vetverlies aan moet voldoen.

Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen en daarna bespreken we de beste mogelijkheden die je hebt.

Hartslagmeter

Een hartslagmeter is niet essentieel, maar kan wel enorm handig zijn als jij snel af wilt vallen.

Hoe dat zo? Nou, door te trainen in de juiste hartslagzone kun je maximale vetverbranding stimuleren.

Het is aangeraden om op ongeveer 70% van je maximale hartslag te trainen. Dit kun je meten met de interne hartslagsensoren op de fitness fiets.

Heeft de hometrainer geen interne hartslagmeter? Zorg dan dat het apparaat in elk geval te verbinden is met een borstband.

Een borstband geeft je overigens over het algemeen ook een nauwkeurigere meting dan een interne meter van de hometrainer zelf.

Trainingsprogramma’s

Eerder hadden we het al over de trainingsprogramma’s en de voordelen daarvan. Als jij vet wilt verliezen, is het aan te raden om een hometrainer te kiezen die beschikt over speciale vetverbrandingsprogramma’s.

Dit soort programma’s zijn meestal hartslag gestuurd. Ook wordt de weerstand dusdanig aangepast, zodat je kunt profiteren van een maximale vetverbranding.

Alles wordt gestuurd op basis van de cijfers en bovendien hoef je zelf niets meer in de gaten te houden.

Alles wordt voor jou geregeld, zodat jij lekker kunt ontspannen.

Overige functies

Ten slotte zijn er nog een aantal overige eigenschappen waar een goede hometrainer voor het afvallen aan kan voldoen.

Zo zijn er bijvoorbeeld apparaten met interne vetmeters, zodat je jouw progressie bij kunt houden. Je krijgt dan een nauwkeurige indicatie van je huidige vetpercentage.

Ook zijn er hometrainers waarmee je kunt trainen met apps. Met zo’n app wordt het trainen nog wat effectiever en bovendien ook leuker. Het sporten houd je dan waarschijnlijk beter vol, waardoor ook het afvallen je beter afgaat.

Mocht je jouw weerstand zeer nauwkeurig in willen stellen, dan raad ik je aan om voor een ergometer hometrainer te kiezen.

Beste hometrainers voor vetverlies

Zoals beloofd vind je hieronder de beste hometrainers om mee af te vallen.

FitBike Senator

fitbike-senator-iplus

De FitBike Senator is voorzien van alles wat jij je maar kunt wensen op een goede hometrainer voor het verbranden van lichaamsvet.

De bike is voorzien van een hartslagmeter, heeft de mogelijkheid om te trainen met apps én heeft een ergometer functie, waarmee je de weerstand super nauwkeurig instelt.

Verder is de hometrainer voorzien van een lage instap en is het geheel ergonomisch ontworpen. Dankzij de zware belastbaarheid van 180 kg is het ook geschikt voor zwaardere personen.

Bekijk de beste prijs hieronder of lees de FitBike Senator review.FitBike Ride 5

ride-5-hrc

Heb je een wat kleiner budget tot je beschikking en ben je op zoek naar een uitstekende hometrainer om jouw streefgewicht te bereiken?

De Ride 5 is de perfecte goedkopere hometrainer voor de lijn. Het is zeer comfortabel in gebruik en super duurzaam.

Om effectief af te vallen is het voorzien van verschillende trainingsprogramma’s, waaronder een op hartslag gestuurd trainingsprogramma.

Bekijk de beste prijs hieronder of lees de FitBike 5 review.Veelgestelde vragen

Ik kan me goed voorstellen dat je wellicht nog met een hoop vragen zit omtrent het afvallen met een hometrainer. Hieronder vind je een aantal van de meest gestelde vragen, inclusief antwoorden.

Mocht jouw vraag er niet bij staan, laat dan even een reactie achter onderaan dit artikel. Ik beantwoord al jouw vragen graag.

Hoe lang fietsen op hometrainer om af te vallen?

Veel mensen vragen zich af wat nou de ideale trainingsduur is om af te vallen. Hoe lang fietsen het beste is, hangt onder andere af van jouw trainingsfrequentie.

Fiets je bijvoorbeeld 1 keer per week? Dan is het aanbevolen om wat langer te fietsen, minimaal 1 uur is dan gewenst.

Maar train jij iedere dag? Dan zou 10-20 minuten in sommige gevallen voldoende kunnen zijn om resultaten te boeken. Mits je dit combineert met een goed dieet natuurlijk.

Crosstrainer of toch hometrainer voor vetverlies?

Ik krijg vaak vragen van mensen die twijfelen tussen een hometrainer en een crosstrainer voor vetverlies. Het antwoord is eigenlijk heel simpel; hou jij meer van hardlopen of van fietsen?

Crosstraining komt meer in de buurt van het hardlopen dan van het fietsen. Dit is dus ideaal voor de hardloop liefhebbers.

Ben jij meer een fietser? Dan zou ik voor de hometrainer kiezen.

Hoelang duurt het voordat ik resultaat zie?

Hoe lang het duurt voordat je enig resultaat ziet, is echt afhankelijk per situatie. Het hangt bijvoorbeeld van je trainingsschema af en van je je voedingspatroon.

Daarnaast zal de ene persoon simpelweg sneller afvallen dan de ander. De ene persoon ziet het buikvet al na enkele weken verminderen, terwijl de ander dit pas na enkele maanden ziet.

Wat is het beste trainingsprogramma voor vetverlies?

Het beste trainingsprogramma op de hometrainer voor vetverlies is een hartslag gestuurd programma. Idealiter train je hierbij op 60-70% van jouw maximale hartslag.

Moet ik ook een dieet volgen?

Niets is verplicht en het is ook niet per se nodig. Ook zonder een dieet zou je (buik)vet kunnen verliezen.

Echter geeft een dieet jou wel wat houvast en meestal zorgt het voor betere resultaten.

Wat is het beste dieet om af te vallen?

Welk dieet het beste is, verschilt ook per persoon. Sommigen boeken mooie resultaten met het keto dieet, terwijl anderen juist weer beter gaan op een eiwitdieet.

Er zijn enorm veel verschillende diëten en de meeste die werken, zolang jij je er consistent aan houdt.

Kies er dus een die jij gemakkelijk kunt volhouden. Mocht je niet kunnen kiezen, dan kun je deze dieet keuzehulp eens doornemen.

Hoeveel calorieën verbrand ik met fietsen?

Hoeveel kcal jij verbrandt hangt onder andere af van jouw geslacht, leeftijd, en lichaamsgewicht.

Ook de intensiteit waarop je traint is van invloed.

Met fietsen op de gewone fiets, op een snelheid van gemiddeld 15 km/u, verbrandt een persoon persoon van 70 kg gemiddeld zo’n 300 kcal per uur. Met trainen op de hometrainer kan dit oplopen tot 490 kcal.

Op basis van deze cijfers kun je er dus vanuit gaan dat binnen fietsen op een apparaat effectiever is om af te vallen. Echter zijn dit gemiddelde cijfers, en hoeft het in jou geval niet per se waarheid te zijn.

Deel jouw eigen ervaringen

Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf, zijn er op het internet weinig ervaringen te vinden over afvallen op de hometrainer fiets.

Ik wil je daarom vragen om een reactie achter te laten onder dit artikel, mocht jij hiermee ervaringen hebben. Hier help je anderen weer mee!

Ook als je nog met vragen zit, of andere opmerkingen hebt kun je gerust een reactie achterlaten!

Misschien vind je dit ook interessant:

Virtueel fietsen op de hometrainer

Plaats een reactie